Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

ΚΘΒΕ 🎭 Τελευταίες Παραστάσεις



ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μέχρι την Κυριακή 10 Μαρτίου

Τρεις παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που αγαπήθηκαν πολύ από τους θεατές της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο ολοκληρώνονται σε λίγες ημέρες.
Το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μέχρι και την Κυριακή 10 Μαρτίου το «Βίρα τις άγκυρες», των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε σκηνοθεσία Αστέρη Πελτέκη, τους «Κωμικούς» των Δημήτρη Πιατά και Σάκη Σερέφα, στη Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» Μονή Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πιατά και την «Αίθουσα Αναμονής. Humanity», σε σύλληψη, σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών.


«Η αγαπημένη του κυρίου Λιν»
Πρεμιέρα: Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024
Μια συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με τον πολιτιστικό οργανισμό «Λυκόφως»
Ο κορυφαίος Βέλγος σκηνοθέτης Γκι Κασίερς έρχεται στην Ελλάδα για να σκηνοθετήσει τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στη διάσημη νουβέλα του Φιλίπ Κλοντέλ «Η Αγαπημένη του κυρίου Λιν».
Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους δημιουργούς παγκοσμίως και πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου Toneelhuis της Αμβέρσας, στην τρίτη επίσκεψή του στη χώρα μας (η πρώτη ήταν στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2009 και η δεύτερη το 2011 στην εναρκτήρια σεζόν της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση) καθοδηγεί τον σπουδαίο Έλληνα ηθοποιό και σκηνοθέτη στο μοναδικό αισθητηριακό του σύμπαν, με όχημα μια ιστορία βαθιά συγκινητική, για τη διαφορετικότητα, την απώλεια, την προσφυγιά, τη δύναμη της φιλίας και το φως της αισιοδοξίας που ανακαλύπτει ο άνθρωπος κάτω από κάθε δύσκολη συνθήκη.

Ακροβατώντς ανάμεσα στην τεχνολογική αρτιότητα της παράστασης και την απλότητα της προσωπικής αφήγησης, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, που υπογράφει και την απόδοση του έργου, μάς μυεί σε μια προσωπική σκηνική πρόταση που αφήνει πίσω της την παντοδυναμία της φόρμας, φωτίζοντας το ζωτικό περιεχόμενο της ιστορίας, επιστρέφοντας έτσι στη ρίζα του θεάτρου, που δεν είναι άλλη, από την καθαρή αφήγηση, με κάθε τρόπο και κάθε σκηνικό μέσο.
Πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, στις 22 Μαρτίου, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και συνέχεια παραστάσεων τον Μάιο στην Αθήνα.

Ο Γιώργος Βέλτσος στην παράσταση του έργου του ΠΡΟΣΔΟΚΩ
Ο Γιώργος Βέλτσος, συγγραφέας του έργου «Προσδοκώ», παρακολούθησε την Παρασκευή 1η Μαρτίου την παράσταση που συνεχίζεται με επιτυχία στο Φουαγιέ του Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καρακάντζα και μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού. Μια ξεχωριστή θεατρική εμπειρία για την προσδοκία, τη μνήμη, τη θνητότητα και την αθανασία.
Αμέσως μετά το τέλος της παράστασης ακολούθησε συζήτηση του συγγραφέα και των συντελεστών & ηθοποιών με το κοινό.

«Επειδή βλέπω το θέατρο σαν ένα ανεπτυγμένο ποίημα και, αντίστοιχα, τα ποιήματά μου σαν θέατρο των λέξεων, καταθέτω αυτό το χαοτικό ποίημα Ορίζοντας των γεγονότων και τη σχετική υποσημείωση από την Wikipedia, για να δείξω ότι ο ορίζοντας του γεγονότος της παράστασης Προσδοκώ, στο Φουαγιέ του Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια πτώση των σωμάτων των ηθοποιών λόγω της έλλειψης βαρύτητας στη μαύρη τρύπα του Διαστήματος. Δηλαδή του ίδιου του Θεάτρου σαν φωτεινή μαύρη τρύπα ή όπως γράφω στο Προσδοκώ σαν ένα «φωτεινό λάκκο οστών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Βέλτσος.
Στην συνέχεια πρόσθεσε: Ευχαριστώ τους ηθοποιούς, τη σκηνοθέτρια Σοφία Καρακάντζα και τον Δημήτρη Καμαρωτό για το σκηνοθετικό αριστούργημα που ευτύχησα να δω, μετά από την ευγενική πρόκληση- πρόσκληση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Αστέριου Πελτέκη».

Ορίζοντας Γεγονότων του Γιώργου Βέλτσου
Κάθε νύχτα πας εκεί που δεν πας
Κάθε μέρα αρχίζεις από κει που τελειώνεις
Καταλήγω
σημαίνει άδειασα χωρίς ανθρώπους
Μόνο εικόνες στα επικίνδυνα
Σφαγές μυαλού
Αντιγράφω
το παραλληλόγραμμο
Το αναρτώ στον πίνακα
να το δει ο γιατρός να μου το δείξει
Δεν τετραγωνίζομαι όμως
Εισάγομαι στο ιδιωτικό μου νοσοκομείο
οριζόντιος
και ο Σαχτούρης δεν μπαίνει στον θάλαμο
Ούτε η κουστωδία με τις άσπρες ποδιές

Αυτά τα λίγα έλεγα
και στα επόμενα
Γύρισα απ’ το άλλο πλευρό
να αφήσω ήσυχη την καρδιά μου
να ξημερώσει
να φέρει το φως
ένα στάσιμο κύμα
στη μελέτη ύπνου
Και αυτό ήταν όλο κι όλο στα καλώδια
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Σύμφωνα με τη Γενική θεωρία της Σχετικότητας, ο ορίζοντας των γεγονότων (αγγλικά: Event horizon) είναι το σημείο στον χωροχρόνο εντός του οποίου τα γεγονότα δεν μπορούν να επηρεάσουν τον παρατηρητή, καθώς η βαρύτητα ισοδυναμεί με καμπύλωση του χωροχρόνου. Δηλαδή, είναι το "σημείο χωρίς επιστροφή", δηλαδή το σημείο στο οποίο η βαρυτική έλξη γίνεται τόσο δυνατή, ώστε κάθε διαφυγή να είναι αδύνατη, ακόμα και αυτή του φωτός. Ο ορίζοντας των γεγονότων σχετίζεται με τη μαύρη τρύπα. Εστίαση στον ορίζοντα γεγονότων μαύρης τρύπας. Το πολυμέσο είναι προσομοίωση.


ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΟ ΚΘΒΕ: Αυταρχισμός και Ανυπακοή
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Η βία, η επιθετικότητα, οι βεβαιότητες και η άρνηση της αμφιβολίας είναι χαρακτηριστικά που συναντάει κανείς στον αυταρχικό λόγο.
Πώς απαντάμε ως άτομα, ως πολίτες και ως κοινωνία σε φαινόμενα αυταρχισμού; Πώς μπορούμε να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην αμφιβολία, να διασφαλίσουμε τα όρια της προσωπικότητάς μας, να απαιτήσουμε τον σεβασμό και να αντισταθούμε δημοκρατικά σε αυταρχικές συμπεριφορές;
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δωρεάν εργαστήρια για ενήλικες και για παιδιά καθώς και συζητήσεις γύρω από τις έννοιες του αυταρχισμού, της υπακοής και της ανυπακοής, η προσέγγιση των οποίων θα γίνει πολιτικά, κοινωνιολογικά και ψυχολογικά.
Μέσα από τις εκδηλώσεις της ημέρας, θα διερευνηθεί η λειτουργία του αυταρχισμού καθώς και οι λόγοι που οδηγούν στην αντίσταση ή στην υποταγή. Παράλληλα θα συζητηθεί η ευκολία με την οποία συντηρούνται αυταρχικές σχέσεις στην οικογένεια, στον εργασιακό χώρο και την κοινωνία.
Κυριακή 10 Μαρτίου 2024 , 12:00-16:00
Τώρα και προσεχώς

ΒΙΡΑ ΤΙΣ ΑΓΚΥΡΕΣ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μια θεαματική παράσταση με μνήμες, χιούμορ, σπιρτάδα, μουσική, χορό και ρυθμό που χαρίζει άφθονες στιγμές γέλιου αλλά και συγκίνησης στους θεατές.

ΟΙ ΚΩΜΙΚΟΙ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μια μπουρλέσκ κωμωδία μυθοπλασίας. Αφιερωμένο στους πρώτους Έλληνες κωμικούς του βωβού κινηματογράφου και βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα της ζωής του Έλληνα «Σαρλώ», Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ .

ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ/HUMANITY
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Έξι άνθρωποι σε μια αίθουσα αναμονής, ζουν τον εφιάλτη και την ομορφιά του να είσαι Άνθρωπος.
* Κατάλληλο για θεατές άνω των 16 ετών.

ΠΡΟΣΔΟΚΩ
Ένα νέο έργο για τη μνήμη, τον θάνατο και την αθανασία. Ένας επικήδειος για το θέατρο, όπως το ξέρουμε μέχρι τώρα αλλά και για την Ιστορία. Ένα παιγνίδι ανταγωνισμού και επικράτησης ανάμεσα στους νεκρούς και τους ζωντανούς.

ΟΙ ΛΗΣΤΕΣ
Ένα «επαναστατικό παραμύθι» που αντανακλά το ξέσπασμα της οργής για την κοινωνική αδικία και ανισότητα.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ!
Δράση - Βρεφικό Πρόγραμμα
Οι ήχοι του σπιτιού πόσο ενοχλητικοί μπορούν να γίνουν; Και όταν οι μεγάλοι κάνουν δουλειές με τί μοιάζουν οι μορφές τους;

FAKE NEWSICAL
ΠΑΡ@ΜΥΘΟΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ!
Παιδική Σκηνή
Μα τι συμβαίνει στο Βασίλειο των Παραμυθο-ηρώων;;;
Φήμες και διαδόσεις κυκλοφορούν ασύστολα και κλονίζουν την εικόνα των Ηρώων των Παραμυθιών που όλοι αγαπάμε!!!

96%
Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού συμμετοχικό project "Landscapes of Devastation"
Μια παράσταση ντοκιμαντέρ για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης.
Αφηγείται μια ιστορία σκοτεινή και λησμονημένη, τα ίχνη της οποίας όμως είναι ακόμα εδώ...
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: 21 ΜΑΡΤΙΟΥ

Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΛΙΝ
Μια ιστορία για τον ξεριζωμό, το τραύμα, τη συμφιλίωση, τη συντροφικότητα, την αγάπη αλλά και για τη ζωτική ανάγκη των ανθρώπων για σύνδεση και επικοινωνία.
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: 22 ΜΑΡΤΙΟΥ

«Κωδωνοφορίες– τελετουργίες -θέατρο» στο ΚΘΒΕ
Φως στη σύνδεση των εθίμων και των τελετουργιών της κωδωνοφορίας, οι ρίζες των οποίων βρίσκονται στα αρχαία χρόνια, με τη γέννηση του θεάτρου, έριξε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Φουαγιέ του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών το περασμένο Σάββατο 2 Μαρτίου.
Στο χαιρετισμό του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέρης Πελτέκης δήλωσε ότι το ΚΘΒΕ είναι συνοδοιπόρος στα μονοπάτια του πολιτισμού και τόνισε ότι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του είναι η συνεργασία με φορείς της πόλης αλλά και η συμβολή του Κρατικού Θεάτρου σε δράσεις που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο Χάρης Κουτελάκης, Δρ. Αρχαιολογίας, Ιστορικός μίλησε με θέμα: Από τους Κώδωνες των αρχαίων μεταλλωρύχων- μεταλλουργών στα Κουδούνια των Μπαμπούγερων. Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Άννα Μαχαιριανάκη, Σκηνογράφος, Ενδυματολόγος και μίλησε για τη «Σημασία της Μεταμφίεσης -Μεταμόρφωσης στη μυσταγωγία της Κωδωνοφορίας». Ο Πάνος Σκλαβενίτης, Εικαστικός καλλιτέχνης παρουσίασε το «The Head. Τι είμαστε όταν φοράμε το κεφάλι κάποιου άλλου αντί για το δικό μας;».
Υπήρξε και εισήγηση διαμέσου Πλάσματος (επιτέλεση:Μαρία Λάππα)
*Η ημερίδα, με τίτλο «Κωδωνοφορίες– τελετουργίες -θέατρο», πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας, από τους «Δρόμους του Κουδουνιού», με την υποστήριξη του ΚΘΒΕ.
ΦΩΤΑ ΣΑΝΙΔΙ ΧΑΡΤΙ

Αφιέρωμα: Δημήτρης Πιατάς- «Οι κωμικοί»
Ο Δημήτρης Πιατάς μας διηγείται την περιπέτεια μιας ιδέας που ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’80 και κατάφερε να πραγματοποιηθεί σκηνικά στην πόλη μας από το ΚΘΒΕ, με τη σύμπραξη σημαντικών συνεργατών, ζωντανής ορχήστρας κι ενός 25μελούς θιάσου.
Τετάρτη 06/03 7-8μμ, 9.58fm ΕΡΤ3

Ημέρα της Γυναίκας στο ΚΘΒΕ
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θέλοντας να τιμήσει το ρόλο και την προσφορά της Γυναίκας στην κοινωνία μας αλλά και στην τέχνη οργανώνει διαγωνισμούς στα social media ΜΟΝΟ για γυναίκες προκειμένου να παρακολουθήσουν μια από τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ την ημέρα της Παγκόσμιας Ημέρας, την Παρασκευή 8 Μαρτίου. Αναζητήστε τους διαγωνισμούς στα social media του ΚΘΒΕ. Μείνετε συντονισμένοι, ΜΑΖΙ μας!

📕 Γ. Σ. ΠΟΛΙΤΗΣ - ΙΟΥΛΙΑ. Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

 







❦ Νέες Εκδηλώσεις

 



Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το «Τεχνοδρόμιο» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Αιμίλιου Σολωμού «Κράτα την ανάσα σου» την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 και ώρα 7 μ.μ. Με τον Αιμίλιο Σολωμού θα συνομιλήσει ο Μίμης Σοφοκλέους, ακαδημαϊκός, επιστημονικός διευθυντής του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου – Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και ο συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.
Κέντρο Λόγου και Τεχνών «Τεχνοδρόμιο»
Ανδρέα Κάλβου 1, 3085 Λεμεσός

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη, το Δίκτυο γυναικών συγγραφέων κατά της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών «η φωνή της» και ο πολυχώρος τέχνης Συνεργείο «17 Λουκούμια Zominalis» σας προσκαλούν σε συζήτηση με αφορμή την κυκλοφορία του συλλογικού τόμου «Η φωνή της» την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 στις 7 μ.μ. στο Συνεργείο «17 Λουκούμια Zominalis». Θα μιλήσουν οι: Μαρία Γερογιάννη, ποιήτρια, Πέλα Σουλτάτου, συγγραφέας, Νίκη Τρουλλινού, συγγραφέας. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Αργυρώ Κωνσταντάκη, σκηνοθέτρια. Αποσπάσματα θα διαβάσουν συγγραφείς-μέλη του δικτύου «η φωνή της». Θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους «Just World» της Κωνσταντίνας Πάλλη. Η βραδιά θα κλείσει με μουσική από τη Γεωργία Βεληβασάκη (φωνή) και τον Κωνσταντίνο Αθυρίδη (πιάνο).
 Συνεργείο «17 Λουκούμια Zominalis»
Κάτω Αρχάνες, Ηράκλειο Κρήτης

Ένα σπιρτόκουτο κι ένα τζιτζίκι, κάποιο απομεσήμερο καλοκαιριού, γίνονται τυχαία παιδικό παιχνίδι. Μπορεί άραγε κανείς να κλείσει κι άλλα πράγματα σ’ ένα τόσο μικρό κουτάκι; Μια μικρή ιστορία για όλα όσα κρύβουμε μέσα μας και νιώθουμε καλύτερα όταν τα εκφράζουμε. Η Δέσποινα Λιαράκου παρουσιάζει το βιβλίο της «Το σπιρτόκουτο» και συναντά τους μικρούς αναγνώστες το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 και ώρα 12 το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο «Χάρτινο καράβι».
 Βιβλιοπωλείο «Χάρτινο Καράβι»
Πίνδου 39, Νέα Φιλαδέλφεια


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ - info@kastaniotis.com
Γραφεία: Θεμιστοκλέους 104, 106 81 Αθήνα - Τηλ: 210 3301208, Fax: 210 3822530
Βιβλιοπωλείο: Ζαλόγγου 11, 106 78 Αθήνα - Τηλ: 210 3816310, Fax: 210 3801331