Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Η ΒΑΣΙΑ ΤΖΑΝΑΚΑΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟ PUBLIC



ΒΑΣΙΑ ΤΖΑΝΑΚΑΡΗ
Η καρέκλα του κυρίου Έκτορα
Οι ήρωες των διηγημάτων αυτού του βιβλίου ζουν στα χαλάσματα ενός κόσμου που δεν υπάρχει πια και πασχίζουν, ενάντια στον χρόνο και τη μοίρα,
να σβήσουν τις ιστορίες τους και να γράψουν καινούργιες.
Τα PUBLIC και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση
του νέου βιβλίου της Βάσιας Τζανακάρη
Η ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΕΚΤΟΡΑ
την Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014, στις 7:30 μ.μ.,στο Public Συντάγματος
(Καραγεώργη Σερβίας 1, 5ος όροφος).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Νίκος Αραπάκης και Κωνσταντίνος Τζαμιώτης.
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο ηθοποιός Γιώργος Νανούρης.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν έχουν ιστορίες, έλεγε ένα παλιό τραγούδι.
Μια γιαγιά κρύβει τις γκαζόζες, ένας μυστηριώδης τραυματισμός στοιχειώνει την Αργυρώ, μια γυναίκα εμπιστεύεται τις πέντε αισθήσεις της, ένας περιπτεράς δεν ξεχνάει ότι ήθελε να γίνει ζωγράφος, μια μάνα αγαπάει τις πασχαλιές, δυο κοριτσάκια συναντιούνται πίσω από κάγκελα, ένα μυρμήγκι θέλει να κάνει τη διαφορά, η Σπυριδούλα γίνεται θρύλος, ένας άστεγος ζητιανεύει μια δεύτερη ευκαιρία και πάντα κάποιος πρέπει να δίνει τροφή στον Διάολο.
Οι ήρωες των διηγημάτων αυτού του βιβλίου ζουν στα χαλάσματα ενός κόσμου που δεν υπάρχει πια και πασχίζουν, ενάντια στον χρόνο και τη μοίρα, να σβήσουν τις ιστορίες τους και να γράψουν καινούργιες. Ανάμεσά τους και ο κύριος Έκτορας που βλέπει τα πάντα και ρίχνεται μαζί τους στο κυνήγι της ευτυχίας.
«Οι ιστορίες που συγκεντρώνονται στην Καρέκλα του κυρίου Έκτορα γράφτηκαν σχεδόν με μια πνοή, προς τα τέλη του 2012, ανεξάρτητα η μία από την άλλη, χωρίς να τις συνδέει εξαρχής μια κοινή θεματική. Αναπόφευκτα, ωστόσο, πάνω στους πρωταγωνιστές προβάλλονται οι δικές μου ανησυχίες για τις απώλειες που φοβάμαι ότι θα ’ρθουν, για τις ματαιώσεις που συσσωρεύονται, γι’ αυτήν την αίσθηση του να μη χωράς πουθενά που νιώθω να με τυλίγει ώρες ώρες, αλλά και για την ανάγκη μας γι’ αγάπη και ανθρωπιά».
Βάσια Τζανακάρη
ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ
Η Τζανακάρη με αυτήν τη συλλογή απέτισε φόρο τιμής τόσο σε αγαπημένους της Έλληνες συγγραφείς (Βουτυράς, Αξιώτη, Δημητρίου) όσο και σε κλασικούς αγγλόφωνους (Henry James, Elizabeth Gaskell). Πίσω από τα θεμελιώδη ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, τη μοναξιά, την αγάπη και τον θάνατο, φωτογράφισε την Αθήνα της κρίσης με χρώματα ζοφερά. Μπορεί αυτός ο κόσμος να μην αλλάξει ποτέ, πάντοτε όμως θα υπάρχει ένα γαλαζοπούλι να μας σηκώνει από την καρέκλα μας και να οδηγεί τη ματιά μας και τα βήματά μας σε μέρη που δεν είχαμε καν φανταστεί.
Κώστας Αγοραστός, BOOK PRESS
Στο τρίτο πεζογραφικό βιβλίο της η νεαρή Βάσια Τζανακάρη κάνει ένα βήμα προς την ωριμότητα.
Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η Βάσια Τζανακάρη γεννήθηκε στις Σέρρες το 1980. Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα & Φιλολογία στο ΑΠΘ και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Μετάφρασης-Μεταφρασεολογίας στο ΕΚΠΑ. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγγλικών Σπουδών (HASE). Με το πρώτο της βιβλίο, τη συλλογή διηγημάτων Έντεκα Μικροί Φόνοι: Ιστορίες εμπνευσμένες από τραγούδια του Nick Cave (Μεταίχμιο, 2008), ήταν υποψήφια για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού Διαβάζω. Ακολούθησαν το μυθιστόρημα Τζόνι & Λούλου (Μεταίχμιο, 2011) και το παιδικό βιβλίο Ένα δώρο για τον Τζελόζο (Μεταίχμιο, 2013). Έχει συμμετάσχει σε συλλογικά έργα (Ελληνικά Ονόματα-Κέδρος, Crisis-Vakxikon, Ιστορίες βιβλίων-Καστανιώτης) και εργάζεται ως μεταφράστρια έχοντας μεταφράσει Ian Rankin, Gillian Flynn κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: