Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

To αφιέρωμα «15 χρόνια Φεστιβάλ» στην Αθήνα
Το επετειακό αφιέρωμα «15 χρόνια Φεστιβάλ. Μια συναρπαστική διαδρομή», το οποίο πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία με αφορμή το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, «ταξιδεύει» στην Αθήνα από 28 Μαρτίου έως 7 Απριλίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, μετρό Κεραμεικός).
Συνολικά 36 ντοκιμαντέρ δημοφιλή και πολυσυζητημένα, αποκαλύπτουν τις πιο αθέατες όψεις της ζωής μας. Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα από αυτά προβάλλονται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Ντοκιμαντέρ που αγαπήθηκαν και εντυπώθηκαν στη μνήμη, συναρπάζουν και προβληματίζουν, ανοίγοντας ένα παράθυρο στον κόσμο.
Το αφιέρωμα ανοίγει αυλαία με το αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ Νοσταλγώντας το φως του Πατρίσιο Γκουσμάν (2010). Στην πιο ώριμη στιγμή της φιλμογραφίας του, ο χιλιανός κινηματογραφιστής υπογράφει ένα υπαρξιακό δοκίμιο, στο οποίο αναμοχλεύει με ποιητική διάθεση, όλα όσα τον συγκινούν και τον παρακινούν ως άνθρωπο και ως δημιουργό. Αναμφισβήτητα, ένα πολιτικό σχόλιο για τα ‘φαντάσματα’ που κληρονόμησε στη Χιλή το καθεστώς Πινοσέτ, το Νοσταλγώντας το φως, ταξιδεύει στο χώρο - στην έρημο Ατακάμα - και το χρόνο, συνδέοντας τις αρχές της αστρονομίας και της αρχαιολογίας με κοινό παρονομαστή την ανθρώπινη ύπαρξη.
Τ αφιέρωμα περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ-σταθμούς: Το αποκαλυπτικό Η εταιρεία των Τζένιφερ Άμποτ και Μαρκ Άκμπαρ (2003), απ’ τις πρώτες ταινίες με ηχηρή απήχηση στο κοινό που έριξε φως στο παρασκήνιο των πολυεθνικών εταιρειών. Τη συγκινητική Ιστορία της καμήλας που δάκρυσε των Μπιαμπασούρεν Νταβά και Λουίτζι Φαρλόνι (2003), καθώς και τη συγκλονιστική Φαιά ουσία του Τζο Μπέρλιντζερ (2004). Καταξιωμένοι δημιουργοί δηλώνουν επίσης δυναμικό παρών στο αφιέρωμα, μεταξύ άλλων, η πολυβραβευμένη Κιμ Λοντζινότο με Τα κορίτσια απ’ την Γκαέα (2000, συν-σκηνοθεσία με την Τζέινο Γουίλιαμς) και ο Ζαν-Ξαβιέ ντε Λεστράντ με τη σειρά ντοκιμαντέρ Οι σκάλες (2004).
Οι ταινίες του αφιερώματος, με πλούσια θεματολογική και υφολογική ποικιλία, καθηλώνουν το θεατή, υπενθυμίζοντας ότι το ντοκιμαντέρ αποτελεί την πιο πιστή και συναρπαστική αντανάκλαση της πραγματικότητας.

 ...περισσότερα
*****
Κουβεντιάζοντας 23/03
O κύκλος συζητήσεων «Κουβεντιάζοντας» του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι σκηνοθέτες Νίκος Νταγιαντάς (Little Land), Γιάνους Μροζόβσκι (Βad Βoy - Κελί υψίστης ασφαλείας), Τινατίν Γουρτσιάνι (Η μηχανή που κάνει τα πάντα να εξαφανίζονται) και Χριστίνα Κουτσοσπύρου και Άραν Χιουζ (Στο λύκο).
...περισσότερα Η τελετή λήξης του
15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Έπεσε η αυλαία του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα με την απονομή των βραβείων της διοργάνωσης, σε μια λιτή τελετή λήξης, το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013, στο Ολύμπιον.
Την τελετή λήξης προλόγισε ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης, επισημαίνοντας: «Ένα ακόμη Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ολοκληρώνεται αύριο. Ένα Φεστιβάλ που, από την ίδρυσή του 15 χρόνια πριν, δεν έπαψε ποτέ να εξελίσσεται και να επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του. Το ντοκιμαντέρ συνιστά ένα δυνατό ιδεολογικό όπλο στα χέρια του δημιουργού. Προβληματίζει και εμψυχώνει. Είναι ταυτόχρονα μια πολιτική πράξη. Είναι ακτιβισμός. Στόχος μας από την αρχή, ήταν και συνεχίζει να παραμένει ο θεατής. Η διοργάνωση δημιούργησε έναν ισχυρό πυρήνα θεατών, οι οποίοι αντιλήφθηκαν γρήγορα την αξία των ταινιών τεκμηρίωσης. Με μεγάλη ικανοποίηση είδαμε και φέτος τις αίθουσες του Φεστιβάλ γεμάτες και τις περισσότερες από τις προβολές μας sold out. Αυτή είναι για μας η μεγαλύτερη ανταμοιβή».
Ο κ. Εϊπίδης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, τους εθελοντές που εργάστηκαν σκληρά για την επιτυχία αυτής της διοργάνωσης, καθώς και «όλους όσους στάθηκαν στο πλάι μας: Το Υπουργείο Πολιτισμού, το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, την ΕΡΤ, την ΕΤ3, το πρόγραμμα MEDIA, και ασφαλώς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΕΣΠΑ. Επίσης, όλους τους χορηγούς και τους υποστηρικτές του Φεστιβάλ», όπως σημείωσε. Κλείνοντας, ο κ. Εϊπίδης τόνισε: «Ραντεβού λοιπόν στην Αθήνα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από 28 Μαρτίου έως 7 Απριλίου για μια συναρπαστική διαδρομή στις προβολές του αφιερώματος για τα 15 χρόνια του Φεστιβάλ, και του χρόνου το Μάρτιο στο επόμενο, 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης».
...περισσότερα
*****
Ανοιχτή συζήτηση: «Πρόσβαση στη ζωή»
Στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013, στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Πρόσβαση στη ζωή», με αφορμή την ταινία Φωτιά στο αίμα του Ντίλαν Μόαν Γκρέι, που προβλήθηκε στη φετινή διοργάνωση. Το βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η πρόσβαση στα γενόσημα φάρμακα και το πώς τόσο οι φαρμακευτικές εταιρείες όσο και οι κυβερνήσεις της Δύσης την εμποδίζουν συνειδητά. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο γιατρός και υπεύθυνος προγραμμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, Απόστολος Βεΐζης, ο καθηγητής υγιεινής, κοινωνικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Αλέξης Μπένος, ενώ στο θέμα τοποθετήθηκε και μέσω SKYPE, ο σκηνοθέτης της ταινίας Ντίλαν Μόαν Γκρέι.
...περισσότερα Περιφερειακές Εκδηλώσεις
Το επετειακό 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ταξιδεύει σε περισσότερες από 30 πόλεις στην Ελλάδα αλλά και στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, καθώς και σε 20 καταστήματα κράτησης, μέσα από τις Περιφερειακές Εκδηλώσεις του, οι οποίες ξεκινούν τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013.
Οι Περιφερειακές Εκδηλώσεις αποτελούν τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και των πόλεων της περιφέρειας, «υπηρετώντας» την επιθυμία του θεσμού να φέρει σε επαφή τους φίλους του ντοκιμαντέρ με την πρόσφατη ελληνική και διεθνή παραγωγή ταινιών τεκμηρίωσης.
Περισσότερες από 30 πόλεις θα φιλοξενήσουν μέρος του προγράμματος του Φεστιβάλ, με τη συνεργασία τοπικών αρχών και τη στήριξη πολιτιστικών οργανώσεων και πανεπιστημίων. Σε αυτό το ξεχωριστό κινηματογραφικό ταξίδι έχουν προστεθεί προορισμοί όπου οι εικόνες και τα μηνύματα φτάνουν πιο δύσκολα. Έτσι, φέτος οι Εικόνες του 21ου Αιώνα θα προβληθούν σε 20 καταστήματα κράτησης, ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θράκη και φτάνοντας μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη.
...περισσότερα
*****
Προβολές Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ Για την αποκατάσταση του μαύρου – Κατερίνα Γώγου Σκηνοθεσία: Αντώνης Μποσκοΐτης. Ασπρόμαυρο, 66΄.
Ένα κινηματογραφικό πορτρέτο της ηθοποιού και ποιήτριας Κατερίνας Γώγου, που συμμετείχε σε μεγάλες στιγμές του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, στη συνέχεια εμφανίστηκε ως η πιο ένδοξη φιγούρα του εγχώριου «μπιτ» κινήματος τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, και τελικά αυτοκαταστράφηκε από τις καταχρήσεις, αφού έζησε την πολιτιστική, κοινωνική και καλλιτεχνική έκρηξη των «αναρχοαυτόνομων» Εξαρχείων. H ταινία περιλαμβάνει μέχρι πρότινος ακυκλοφόρητο οπτικοακουστικό υλικό και δραματοποιημένες σκηνές όπου πρωταγωνιστεί η Λουκία Μιχαλοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: