Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Βιβλιοπωλείο-Πωλητήριο στο Μουσείο Κινηματογράφου-Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
Εκεί θα βρείτε το Α-Ζ, τις εκδόσεις και τα συλλεκτικά αντικείμενα της διοργάνωσης, καθώς και το σύνολο των εκδόσεων και των πωλητέων παλαιότερων Φεστιβάλ, σ' έναν πολύ όμορφο, ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
Ωράριο λειτουργίας για το 10ήμερο του Φεστιβάλ: 12:30-20:30
Βιβλιοπωλείο-Πωλητήριο λειτουργεί, επίσης, και στο Box στην Πλ. Αριστοτέλους (10:00-24:00).
...περισσότερα
*****
Εισιτήρια
Εκδοτήρια εισιτηρίων: Πλατεία Αριστοτέλους & Λιμάνι
On-line πωλήσεις: www.filmfestival.gr/tickets
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-24:00
Τιμή εισιτηρίου: €4
Εισιτήρια αξίας €4
Είναι διαθέσιμα για όλες τις προβολές και όλες τις ημέρες, ανεξαρτήτως αριθμού εισιτηρίων.
Ελεύθερη είσοδος
Οι φοιτητές, οι κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, οι άνεργοι και οι άνω των 65 ετών δικαιούνται ελεύθερη είσοδο στις προβολές με ώρα έναρξης έως και τις 15:00, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις. Απαραίτητη είναι η έκδοση μηδενικού εισιτηρίου με την επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας / Κάρτας Πολιτισμού / κάρτας ανεργίας / αστυνομικής ταυτότητας αντίστοιχα.
...περισσότερα CineΚάρταF
Ετήσια Κάρτα (ισχύει μέχρι το Μάιο 2013)
Τιμή: €50 (εκπτωτική: €30)
- Δωρεάν εισιτήρια ανά ημέρα για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: 4
- Προέκδοση εισιτηρίων για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για όλες τις ημέρες
- Έκπτωση στις εκδόσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: 25%
- Προβολές ταινιών σε Ολύμπιον & Π. Ζάννας: έκπτωση €2 στις Α’ προβολής και €1 στα αφιερώματα.

 ***** Εκπτώσεις και προσφορές για τους θεατές του Φεστιβάλ!
Το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα σε συνεργασία με καφέ και εστιατόρια της πόλης, παρέχει στους προσκεκλημένους της διοργάνωσης, στους κατόχους της CineΚάρταF και σε κατόχους εισιτηρίων ημέρας ειδικές προσφορές σε μενού, καφέ και ποτά
..περισσότερα Η τελετή έναρξης
Μια λιτή τελετή με μουσικό χρώμα, άνοιξε την αυλαία του επετειακού 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα, την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013, στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον. Ακολούθησε η προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ Πρώτη θέση της Μπες Κάργκμαν, μια αισιόδοξη, παρασκηνιακή ματιά στον γοητευτικό κόσμο του μπαλέτου.
Η μουσική κολλεκτίβα He–Jazz Collective από τη Θεσσαλονίκη ταξίδεψε το κοινό σε ήχους από τα Βαλκάνια, την Ανατολή αλλά και την ελληνική μουσική παράδοση, στην έναρξη της βραδιάς. Αμέσως μετά, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης, καλωσόρισε τους θεατές, τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας και τους θεσμικούς φορείς στην 15η διοργάνωση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Εδώ είμαστε και πάλι, σε πείσμα των δυσκολιών που όλοι βιώνουμε. Πιστοί στους στόχους που θέσαμε 15 χρόνια πριν. Αυτό που ζούμε σήμερα, πριν από 15 χρόνια θα μου φαινόταν ψέματα». Ο ίδιος θυμήθηκε το ξεκίνημα της διοργάνωσης, το 1999, παρατηρώντας: «Τότε οι θεατές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας με δυσπιστία. Θεσμός διεθνούς εμβέλειας, προσανατολισμένος αποκλειστικά στο είδος του ντοκιμαντέρ, ήταν ανήκουστο για τα ελληνικά δεδομένα. Η έλλειψη προσφοράς όμως δεν συνεπαγόταν την έλλειψη ζήτησης. Το κοινό ήθελε την εναλλακτική πληροφόρηση. Αυτό το παράθυρο, λοιπόν, ανοίξαμε το 1999».
Στα 15 χρόνια που μεσολάβησαν, άλλαξαν πολλά. «Οι θεατές δεν είναι πλέον δύσπιστοι. Βίωσαν μαζί μας την εξέλιξη της διοργάνωσης βήμα–βήμα. Στιγμές από αυτή την πορεία σάς παρουσιάζουμε φέτος μέσα από το κεντρικό μας αφιέρωμα ‘15 χρόνια φεστιβάλ: Μια συναρπαστική διαδρομή’. Θα δούμε 36 ταινίες που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία και το χαρακτήρα του Φεστιβάλ και άφησαν το στίγμα τους», τόνισε ο κ. Εϊπίδης. Και πρόσθεσε: «Το αφιέρωμα δεν αφορά στις ‘καλύτερες’ χρονιές, ταινίες ή στιγμές. Στόχος ήταν μια ανίχνευση, μια υπενθύμιση μερικών από τις ταινίες που συζητήθηκαν κι αγαπήθηκαν περισσότερο. Το αφιέρωμα αυτό, μετά το τέλος του Φεστιβάλ, θα προβληθεί και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από 28 Μαρτίου έως 7 Απριλίου.
Ο κ. Εϊπίδης δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για την επέτειο των 15 ετών ζωής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. «15 χρόνια μετά την ίδρυσή του, είναι πολύ δύσκολο να συνοψίσω σε λίγες λέξεις τι σημαίνει για μένα το Φεστιβάλ. Είναι δεσμός και ανάγκη. Και κάθε φορά ξεκινάς από το μηδέν και χτίζεις το πρόγραμμα από την αρχή. Εκτιμώ κάθε ταινία που επιλέγω, όσο σέβομαι και κάθε ταινία που απορρίπτω. Τίποτα δεν γίνεται ελαφρά τη συνείδηση».
...περισσότερα
*****
Έκθεση φωτογραφίας «Θεσσαλονίκη 101»
Στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και με μεγάλη προσέλευση κοινού, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 16 Μαρτίου 2013, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι), τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Θεσσαλονίκη 101». Η έκθεση αποτελεί διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και της Καναδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα που προέκυψαν από το ομότιτλο εργαστήρι δημιουργικής φωτογραφίας για νέους, κατόπιν πρωτοβουλίας του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Στο εργαστήρι, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2013 μέσω διαδικτύου, δίδαξε ο Ιρανοκαναδός φωτογράφος Μπάμπακ Σαλαρί και συμμετείχαν 14 νέοι φωτογράφοι. Στα έργα τους, «η Ιστορία συνδιαλέγεται με τη σύγχρονη ζωή στην Ελλάδα εγείροντας πολλά ερωτήματα», όπως σημειώνει στο συνοδευτικό κείμενο της έκθεσης ο κ. Σαλαρί.
Την έκθεση εγκαινίασε ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης, σημειώνοντας: «Ευχαριστώ που είστε σήμερα μαζί μας. Το Φεστιβάλ έχει παράδοση στο να συμπεριλαμβάνει στα προγράμματά του και εκθέσεις φωτογραφίας ελλήνων καλλιτεχνών. Η φετινή μας έκθεση επικεντρώνεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης και υλοποιήθηκε με έναυσμα τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, ως φόρος τιμής. Τα έργα υπογράφουν νέοι καλλιτέχνες και το αποτέλεσμα, όπως βλέπετε, είναι συναρπαστικό».
...περισσότερα Ημέρα Γαλλοφωνίας
Το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, φιλοξένησεί την Κυριακή 17 Μαρτίου 2013 την καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της φετινής Ημέρας Γαλλοφωνίας εντάσσεται η προβολή της ταινίας Πάολο ο καπνοδοχοκαθαριστής του Μπρινό Σουϊνάρ (η ταινία περιλαμβάνεται στην ενότητα «Πορτρέτα-Ανθρώπινες Διαδρομές» του 15ου ΦΝΘ).
Πάολο ο καπνοδοχοκαθαριστής
*****
Ξεκινάει το Κουβεντιάζοντας
17-23 Μαρτίου, 16:00-17:30
Ξενοδοχείο Ηλέκτρα, Αίθουσα Excelsior
H παράλληλη αυτή εκδήλωση επιστρέφει και στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, αφού ο ενθουσιασμός των συμμετεχόντων την κατέστησε θεσμό. Μια καθημερινή αυτή στρογγυλή τράπεζα ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών αποτελεί μια σημαντική πλατφόρμα γνωριμίας και επικοινωνίας μεταξύ Ελλήνων και ξένων προσκεκλημένων του Φεστιβάλ. Οι συζητήσεις θα γίνονται στα αγγλικά και η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε διαπιστευμένους.
*****
Ντοκιμαντέρ για παιδιά
15 & 19-22 Mαρτίου 9:00-11:00 & 11:00-13:00
Αίθουσα Φρίντα Λιάππα (Αποθήκη Δ, Λιμάνι)
«Σεβασμός στη διαφορετικότητα»
5 εικόνες ενός πατέρα
Το κρησφύγετο
Animated... Φιλόσοφοι: Αυγουστίνος
Ήχοι για τον Μαζίν
Χορεύοντας με στιλ
Γιόναταν
Πρόκληση: Αντιμετώπισε τους φόβους σου
Μοναχούλα
Destination... summer
Λότε – Πώς να είσαι καλός
Ο φάρος μου
Ο ηγέτης
Το άλμα
Αστραπές & βροντές
Ανάμεσα σε δύο πατρίδες
Ταξιδεύοντας μόνη
Φτερά της ελπίδας
περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια: