Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ


Οι δρόμοι του δολοφόνου
Τζέιμς Ελρόι
ISBN: 978-960-03-5570-3
O Μάρτιν Πλάνκετ, ιδιοφυές και ατσάλινο πνεύμα, σκοτεινή και ανηλεής ψυχή, είναι προϊόν της εποχής του. Με τις εγκληματικές του τάσεις σφυρηλατημένες μέσα στην υστερία του Λος Άντζελες μετά τις σφαγές του Τσαρλς Μάνσον, φτάνει στο Σαν Φρανσίσκο και παραδίδεται στα άγρια και φρικαλέα ένστικτά του, ανακαλύπτοντας την αληθινή κλίση του ως τέλειου φονιά. Έτσι ξεκινάει τη δεκαετή αιματοβαμμένη διαδρομή του, σκορπίζοντας τον τρόμο και το θάνατο, μέσα από μια εξαντλητική εξωτερική περιπλάνηση και μια εξίσου εφιαλτική εσωτερική διερεύνηση στο σατανικό εγώ του. O Τύπος θα του δώσει πολλά ονόματα – το πραγματικό του όνομα όμως είναι Θάνατος. Και ο κόσμος γύρω του είναι απλώς ο καθρέφτης του.
Ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα που είναι ταυτόχρονα και ένα διαυγές πορτρέτο των σίριαλ-κίλερ από τον μεγαλύτερο Αμερικανό συγγραφέα αστυνομικών ιστοριών της εποχής μας...

Περίπτωση δικαιοσύνης
Π. Ντ. Τζέιμς
ISBN: 978-960-03-5568-0
Όταν η διάσημη δικηγόρος Βενέτσια Όλντριτζ αναλαμβάνει να υπερασπίσει τον Γκάρυ Ας, που κατηγορείται για το φόνο της θείας του, όλοι πιστεύουν ότι θα προσθέσει ακόμα μια επιτυχία στο ενεργητικό της. Τέσσερις εβδομάδες όμως αργότερα η Όλντριτζ θα βρεθεί δολοφονημένη και η αστυνομία, έκπληκτη, θα ανακαλύψει ότι οι ύποπτοι για το φόνο της δικηγόρου είναι πολλοί: πελάτες, συνάδελφοι, η οικογένειά της – ακόμα και ο εραστής της. Στο μεταξύ ένας δεύτερος άγριος φόνος περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα...

Το αγρίμι της καρδιάς
Χέρτα Μύλερ
ISBN: 978-960-03-5563-5
Ένα κορίτσι από μια φτωχή επαρχία του Νότου, που τις νύχτες εκδίδεται στο πάρκο και βρίσκεται με τη ζώνη της αφηγήτριας περασμένη στο λαιμό του: αυτοκτονία ή δολοφονία; Τρεις φοιτητές, που τους ενώνει ο φόβος μπροστά στον παντοδύναμο και πανταχού παρόντα δικτάτορα και που κάποια στιγμή γίνονται αναπόφευκτα θύματά του: παρακολουθούνται, ανακρίνονται, εκβιάζονται, χάνουν τη δουλειά τους και τελικά καταλήγουν άλλοι να αυτοκτονήσουν και άλλοι να φύγουν. Μια νεαρή γυναίκα, που συνεργάζεται με τη Σεκουριτάτε – μια σχέση στον αστερισμό της προδοσίας και του θανάτου. Και, τέλος, η αφηγήτρια, με το βλέμμα στραμμένο στα παιδικά της χρόνια, στον κόσμο της επαρχίας των γονιών της, σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η κατάρρευση και η παρακμή, η στενότητα, η παγωνιά, η θλίψη. Ένα βιβλίο για το φόβο, την αντίσταση, τη φιλία, την αδιαπραγμάτευτη θέληση για ζωή, αλλά και τον έρωτα σε συνθήκες απόλυτου ολοκληρωτισμού. Ένα μυθιστόρημα κατά μεγάλο μέρος αυτοβιογραφικό, που με τη λιτή αλλά γεμάτη σύμβολα και εικόνες γλώσσα της πρωτοπρόσωπης αφήγησης συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Η γερμανική ηγεμονία
Ηλίας Θερμός
ISBN: 978-960-03-5587-1
Το βιβλίο αυτό, περιδιαβαίνοντας τους τελευταίους δύο αιώνες, εστιάζει στις ψευδαισθήσεις και στην πραγματικότητα της γερμανικής ηγεμονίας – στη νοσταλγία δηλαδή της γερμανικής κυριαρχίας, αλλά και στη συμβατότητά της σήμερα με την ευρωπαϊκή ενοποίηση και τις ισορροπίες στο διεθνές περιβάλλον.
Το γερμανικό ζήτημα υπήρξε από τα κορυφαία στην Ευρώπη και στις διεθνείς σχέσεις κατά τον 20ό αιώνα, αφού αυτός άνοιξε και έκλεισε με τη γερμανική πρόκληση. Οι απόπειρες επιβολής της Γερμανίας προκάλεσαν συσπειρώσεις και αντισυσπειρώσεις, με αποτέλεσμα δύο καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους. Η εποχή της Βαϊμάρης (1918-1933) ήταν η τελευταία ελπίδα για ειρήνη στην Ευρώπη.
Στα μεταπολεμικά χρόνια η οικονομική ανάπτυξη της Ομοσπονδιακής Γερμανίας και ο ιδιαίτερος ρόλος του ενοποιημένου κράτους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου δημιούργησαν σημαντικές προσδοκίες για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου. Ωστόσο προξενούν και έντονο φόβο, γιατί η σημερινή Γερμανία επιμένει πεισματικά στην παράδοση της επαναλαμβανόμενης αποτυχίας, με συνέπειες που δείχνουν να είναι καταστροφικές τόσο για την ίδια όσο και για την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: