Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Thessaloniki International Film Festival

Πρόγραμμα προβολών
ΟΛΥΜΠΙΟΝ Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Σώμα με σώμα (Γαλλία - Βέλγιο, 2012)
Σκηνοθεσία: Jacques Audiard. Έγχρωμο, 120΄.

*****
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ Το κυνήγι (Δανία, 2012)
Σκηνοθεσία: Thomas Vinterberg. Έγχρωμο, 115΄.

&
Ημερολόγια Αμνησίας (Ελλάδα, 2012
 Σκηνοθεσία: Στέλλα Θεοδωράκη. Έγχρωμο, 103. CINEDOC An Appointment with Lacan (Γαλλία, 2011)
Σκηνοθεσία: Gérard Miller. Έγχρωμο, 52΄
(Κυριακή, 09/12)

****
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αίθουσα ΤΑΚΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
An Appointment with Lacan (Γαλλία, 2011)
Σκηνοθεσία: Gérard Miller. Έγχρωμο, 52΄
(Τετάρτη, 12/12)

*****
Πολιτισμική Κατάληψη
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στις εκδηλώσεις με τίτλο
«Πολιτισμική Κατάληψη» του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με την προβολή της ταινίας Τα μήλα του Αδάμ του Άντερς Τόμας Γιένσεν την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012 στις 18.00 στο Ολύμπιον.
Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης Κινηματογραφικό αφιέρωμα
«Οτάρ Ιοσελιάνι: Η ανέμελη ζωή»
(Αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος, 6 - 9 Δεκεμβρίου 2012)
«Οτάρ Ιοσελιάνι: Η ανέμελη ζωή» τιτλοφορείται το νέο κινηματογραφικό αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 9 Δεκεμβρίου 2012 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α΄, Λιμάνι).
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει την προβολή τριών ταινιών του Οτάρ Ιοσελιάνι: Ήταν ένας τραγουδιστής κότσυφας (6/12 & 9/12), Παστοράλε (7/12) και Φυλλοροή (8/12).
Μιλώντας για το έργο του, ο Οτάρ Ιοσελιάνι αναφέρει: «Οι ταινίες μου δεν ήταν ενάντια στο σύστημα. Η πολιτική δεν με ενδιέφερε. Απλώς ήταν α-σοβιετικές και αδιαφορούσαν για το καθεστώς, σαν αυτό να μην υπήρχε. Κι αυτό ήταν κάτι ανεπίτρεπτο». Αυτό το σχόλιο ορίζει με σαφήνεια μια θαρραλέα κινηματογραφική αντίληψη και πρακτική των τριών ταινιών που γύρισε στην πατρίδα του, τη Γεωργία, προτού πάρει το δρόμο της εξορίας. Παρόλο που οι ταινίες μπλοκαρίστηκαν πολλαπλώς από τη σοβιετική λογοκρισία της εποχής, κατάφεραν να κατακτήσουν το δυτικό κοινό με την ανάλαφρη χάρη τους, την αυθεντικότητα της κινηματογραφικής τους γραφής, την ελευθερία της έκφρασης και τη χαρά της ζωής που τις χαρακτηρίζουν, καθιερώνοντας τον ψιλόλιγνο κύριο από την Τιφλίδα στο διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα.
Με αφορμή το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, η έκδοση
Otar Iosseliani

που κυκλοφόρησε στο πλαίσιο του 44ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διατίθεται σε προσφορά, στην τιμή των 12 ευρώ (αρχική τιμή: 23 ευρώ), καθ'όλη τη διάρκεια του αφιερώματος (6 έως 9 Δεκεμβρίου 2012)
Πώληση εισιτηρίων: Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, cinematheque@filmfestival.gr)
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη).
Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.
Ώρες προβολών: 18:30, 20:30
Για περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες κάντε κλικ εδώ
Οι εκδηλώσεις της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης χρηματοδοτούνται, μεταξύ άλλων δράσεων του 53ου ΦΚΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.
Εκδηλώσεις για παιδιά
Ευγένιου Τριβιζά «Το όνειρο του σκιάχτρου» από την Παιδική Σκηνή του «Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης» στην αίθουσα «Ολύμπιον»
Παραστάσεις στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ κάθε Κυριακή στις 11.30 το πρωί. Τις καθημερινές πραγματοποιούνται παραστάσεις για τους μαθητές των σχολείων.
Πληροφορίες και κρατήσεις για παραστάσεις με σχολεία τις καθημερινές στα τηλέφωνα: 6977 445161 και 2310 222299
...περισσότερα
*****
Εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα διαδραστικού κινηματογράφου
Το Φωτόγραμμα και οι συνεργάτες του παρουσιάζουν για την ακαδημαϊκή χρονιά 2012-2013 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον, τρία προγράμματα διαδραστικού κινηματογράφου για παιδιά.
Πληροφορίες στο τηλ. 210-3413890
...περισσότερα
*****
Περιφερειακές Εκδηλώσεις
Το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξιδεύει και φέτος στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσα από τις Περιφερειακές Εκδηλώσεις, φέρνοντας το κοινό σε επαφή με πρωτοπόρους δημιουργούς και ταινίες.
Έως τις 20 Δεκεμβρίου το Φεστιβάλ θα βρεθεί μεταξύ άλλων σε Αλεξανδρούπολη, Αμοργό, Άνδρο, Βελβεντό, Βέροια, Βόλο, Ιτέα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Κω, Λαμία, Λειβαδιά, Νάξο, Νέα Μάκρη, Ξάνθη, Πάτρα, Πεύκη, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Σαμοθράκη, Σάμος, Σαντορίνη, Σέρρες, Φλώρινα, Χανιά, Νεάπολη Λασιθίου, Χίος. Οι προαναφερθείσες πόλεις θα φιλοξενήσουν μια επιλογή ταινιών από το πρόγραμμα του 53ου ΦΚΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: