Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Παρουσίαση φωτογραφικού-ιστορικού λευκώματος στην Καλαμαριά

«Θεσσαλονίκη 1912-2012 - o συναρπαστικός αιώνας» είναι ο τίτλος του λευκώματος που υπογράφει ο δημοσιογράφος Φαίδωνας Γιαγκόζης και παρουσιάζει το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού (Ι.Α.Π.Ε.) σε συνεργασία με τον Εκδοτικό Οίκο Αδελφών Κυριακίδη Α.Ε.                             
Η παρουσίαση του λευκώματος θα γίνει τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011 στις 7.30 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». Στην εκδήλωση της παρουσίασης του φωτογραφικού- ιστορικού λευκώματος θα μιλήσει η ιστορικός του Ι.Α.Π.Ε. Ελένη Ιωαννίδου, ο δημοσιογράφος Νίκος Βουργουτζής και ο συγγραφέας Φαίδωνας Γιαγκιόζης.                                     
Παράλληλα θα γίνει και προβολή με φωτογραφίες του λευκώματος και του Ι.Α.Π.Ε.                                           
Ο συγγραφέας, μετά από πολύχρονη έρευνα και επεξεργασία της βιβλιογραφίας και άλλων διαθέσιμων αρχειακών πηγών, παρουσιάζει έναν αιώνα ιστορίας της ελεύθερης Θεσσαλονίκης.                               
Ξεκινώντας από τις παραμονές της απελευθέρωσης και της ένταξης της Θεσσαλονίκης στο ελληνικό κράτος, διατρέχει τις πληθυσμιακές ανακατατάξεις, τις πολεοδομικές και χωροταξικές αλλαγές, τις αλλοιώσεις του αστικού τοπίου και των μνημονικών τόπων.                                      
Παραθέτει νέα στοιχεία για προσωπικότητες με σημαίνοντα ρόλο στην πολιτική και πολιτιστική ζωή, στο χώρο της οικονομίας, της εκπαίδευσης και της υγείας.                                      
Μελετά την εξάρτηση της πόλης από τη συνολική πορεία της χώρας, τις απόπειρες μιας περισσότερο αυτόνομης πορείας, αλλά και τις στρεβλώσεις της πορείας αυτής από ιδεοληψίες και εσωστρέφειες της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών ελίτ.                                         
Τονίζει τη σημασία της γεωπολιτικής θέσης, της μακραίωνης ιστορίας και της πολυπολιτισμικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης και τη βαρύτητα αυτών των παραγόντων στο παρόν και το μέλλον της πόλης.                                           
Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό 330 σελίδων συναρπάζει τον αναγνώστη καθιστώντας ορατά ιστορικά γεγονότα, πρόσωπα και τόπους και προκαλώντας μας σε προβληματισμούς για το χθες και το σήμερα της πόλης όπου ζούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: