Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Εκπαιδευτικές Δράσεις του ΚΘΒΕ 2011- 2012

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2012 «ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ»
Συγγραφείς της Θεσσαλονίκης
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, συνεχίζοντας την εκπαιδευτική και κοινωνική του πολιτική παρουσιάζει τρία νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για την περίοδο 2011- 2012.
Τα δύο απευθύνονται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το τρίτο σε παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Οι νέες εκπαιδευτικές δράσεις του ΚΘΒΕ ονομάζονται «Λέξεις που μένουν» και περιλαμβάνονται σε ένα πρόγραμμα για τα εκατό χρόνια εορτασμού από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, αφιερωμένο σε συγγραφείς της πόλης που έφυγαν από κοντά μας.
ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
«ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΗΣ ΚΟΤΑΣ» ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, για μαθητές Ε΄ & Στ΄ δημοτικού
Έναρξη Προγράμματος: 23 Νοεμβρίου 2011
Διάρκεια: 35-40 λεπτά
Ας γελάσουμε. Μέσα στη φαινομενική αθωότητα της γραφής του έργου διακρίνουμε με καθαρότητα το άγριο πρόσωπο της εξουσίας, τις αντιπαλότητες των πολιτών και την ατελείωτη σύγκρουση των συμφερόντων, αλλά όλα αυτά με ένα ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο. Άραγε η κοσμοπολίτισσα κότα μας θα γλυτώσει από τα χέρια της εξουσίας;
Οι παραστάσεις-παρουσιάσεις πραγματοποιούνται στις τάξεις των σχολείων, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη αλλαγή στη διάταξη της αίθουσας και ο θίασος αποτελείται από τρεις ηθοποιούς.
Στην αρχή του προγράμματος όπως και κατά τη διάρκειά του, διανέμεται έντυπο υλικό, το οποίο διευκολύνει τους μαθητές να παρακολουθήσουν το δρώμενο και να συμμετάσχουν σε αυτό.
Στη λήξη, υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης με τους μαθητές.
Συντελεστές του προγράμματος
Σύλληψη-σκηνοθεσία-επιλογή κειμένων: Νίκος Βουδούρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μπάμπης Ματεντζίδης
Παίζουν: Διανομή: Άγγελος Καρανικόλας, Δέσποινα Σαρόγλου, Στέλλα Σμουλιώτη
Οργάνωση παραγωγής και συντονισμός ροής παρουσιάσεων: Μαρλέν Βερσιούρεν

«Ο ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΠΡΙΓΚΙΠΩΝ» ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΑΚΟΛΑ, για μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου
Έναρξη Προγράμματος: 30 Νοεμβρίου 2011
Διάρκεια: 35 -40 λεπτά
Μια σύγχρονη τραγωδία με σαφείς αναφορές στην τραγωδία της οικογένειας των Ατρειδών. Τα πρόσωπα του Ορέστη, της Κλυταιμνήστρας, του Αγαμέμνονα, του Αίγισθου, της Ηλέκτρας και της Κασσάνδρας ζουν ξανά τον τραγικό τους μύθο μέσα από τη ζωή μιας οικογένειας που κατοικεί στη Θεσσαλονίκη στα χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή.
Οι παραστάσεις-παρουσιάσεις πραγματοποιούνται στις τάξεις των σχολείων, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη αλλαγή στη διάταξη της αίθουσας και ο θίασος αποτελείται από τέσσερις ηθοποιούς.
Στην αρχή του προγράμματος όπως και κατά τη διάρκειά του, διανέμεται έντυπο υλικό, το οποίο διευκολύνει τους μαθητές να παρακολουθήσουν το δρώμενο και να συμμετέχουν σε αυτό. Στη λήξη, υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης με τους μαθητές.
Συντελεστές της προγράμματος
Σύλληψη-σκηνοθεσία-επιλογή κειμένων: Νίκος Βουδούρης Βοηθός σκηνοθέτη: Μπάμπης Ματεντζίδης
Παίζουν: Άγγελος Καρανικόλας, Δέσποινα Σαρόγλου, Στέλλα Σμουλιώτη
Οργάνωση παραγωγής και συντονισμός ροής παρουσιάσεων: Μαρλέν Βερσιούρεν
«ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΠΙΡΜΠΙΡΗ» ΤΗΣ ΣΤΕΛΛΑΣ ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ, για παιδιά 5-12 ετών
Έναρξη Προγράμματος: Ιανουάριος 2012
Διάρκεια: 35 -40 λεπτά
Πόσο θα ήθελαν τα παιδιά να ταξιδέψουν μέσα στα όνειρά τους, να δραπετεύσουν από τη δύσκολη πραγματικότητα που ζουν, να βρεθούν μακριά σε άλλους τόπους και να ανταμώσουν με τα αγαπημένα τους παραμύθια;
Ο Μπιρμπιρής, ένας οδηγός–ταξιδευτής στον χώρο του ανέφικτου, οδηγεί τα παιδιά στη χώρα των παραμυθιών.
Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιούνται κυκλικά (κάθε 10 περίπου ημέρες) στα 5 Δημόσια Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που διαθέτουν κλινικές στις οποίες νοσηλεύονται παιδιά από 5 έως 12 ετών.
Συντελεστές της προγράμματος
Σύλληψη-σκηνοθεσία-επιλογή κειμένων: Νίκος Βουδούρης Βοηθός σκηνοθέτη: Μπάμπης Ματεντζίδης Παίζουν: Μομώ Βλάχου, Άννα Σωτηρούδη Οργάνωση παραγωγής και συντονισμός ροής του προγράμματος: Μαρλέν Βερσιούρεν (τηλέφωνα επικοινωνίας : 2315 200008, 2315 200075, 2310 270398 // 6945 217393)

Δεν υπάρχουν σχόλια: