Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Romina Basso & Latinitas Nostra

Romina Basso & Latinitas Nostra                           
Θρησκευτική μουσική του Antonio Vivaldi                             
18 Απριλίου 2011 στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση Κεντρική Σκηνή, 20:30                
Μόλις ένα μήνα μετά την πολυαναμενόμενη κυκλοφορία της ηχογράφησης της όπερας «Ercole» του Vivaldi, από τη Virgin, πλάι στους Vilazon, DiDonato, Genaux και Jaroussky, η Romina Basso επανέρχεται στον Vivaldi, σε σύμπραξη με τους Latinitas Nostra, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με δύο από τα πιο εκφραστικά θρησκευτικά έργα του συνθέτη.               
Η Romina Basso έχει ταυτιστεί με τη μουσική του μπαρόκ, χάρη στο σπάνιο φωνητικό της εύρος, την απόλυτη γνώση του στιλ και τη δυνατότητα αυτοσχεδιασμού κατά τα πρότυπα της εποχής.                
Έχει συμπράξει με τα μεγαλύτερα σχήματα και μαέστρους της ευρωπαϊκής μουσικής σκηνής, ανάμεσα στα οποία η Europa Galante υπό τον Fabio Bionti, η Venice Baroque υπό τον Andrea Marcon, το Concerto Italiano υπό τον Rinaldo Alessandrini, το Complesso Barocco με τον Alan Curtis και το Modo Antiquo υπό τον Federico Maria Sardeli.               
Ηχογραφήσεις της κυκλοφορούν στη Virgin Classics, την Archiv, τη Naive, την Glossa κ.α.                
Η συνεργασία με τους Latinitas Nostra και τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο ξεκίνησε από το 2008, συνεχίστηκε με εμφανίσεις στην Αθήνα, τη Ρόδο, τη Γενεύη, επισφραγίστηκε με μια ηχογράφηση ιστορικών Lamenti, (η κυκλοφορία της οποίας αναμένεται στους επόμενους μήνες) και συνεχίζεται με εμφανίσεις σε όλη την Ευρώπη.                  
Η Basso θεωρεί πως η συνεργασία της με τον Χρυσικόπουλο και τους Latinitas, της επιτρέπει να αποδώσει στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες που προσφέρουν οι παρτιτούρες της μπαρόκ μουσικής, που επιβάλλουν εκφραστικούς αυτοσχεδιασμούς και προϋποθέτουν δεξιοτεχνική δεινότητα.           
Οι Latinitas Nostra αποτελούν τη στέγη μιας σειράς εξαιρετικών δεξιοτεχνών Ελλήνων μουσικών της μπαρόκ μουσικής, που μέχρι την ίδρυση του σχήματος, βρίσκονταν διάσπαρτοι κυρίως σε σχήματα της Ευρώπης.               
Το όνομά τους, η «Καθ’ ημάς Εσπερία», αναφέρεται στην πρόθεση της διερεύνησης των (έντονων και ανεξερεύνητων) ελληνικών επιρροών στη διαμόρφωση της σύγχρονης δυτικής μουσικής.               
Στη συναυλία περιλαμβάνεται το Stabat Mater του Vivaldi και το θρησκευτικό μοτέτο «Longe Mala», μαζί με δύο οργανικά έργα, τη σονάτα RV130 «Al Sancto Sepolco» και το κοντσέρτο για δύο βιολιά και τσέλο RV565.                    
Romina Basso: μέτζο-σοπράνο                 
Latinitas Nostra: συγκρότημα μπαρόκ μουσικής                    
Μάρκελλος Χρυσικόπουλος: καλλιτεχνική διεύθυνση                  
ΕΡΓΑ                  
Antonio Vivaldi (1678-1741)                    
Sonata à 4 in Mib maggiore "Al Santo Sepolcro", RV 130 Stabat Mater, RV 621 Concerto per 2 violini e violoncello in re minore, RV 565 Motetto "Longe Mala", RV 629                   
Latinitas Nostra:                   
Σίμος Παπάνας βιολί σόλο, Φανή Βοβώνη βιολί σόλο, Ιάσων Ιωάννου βιολοντσέλο σόλο          
Δημήτρης Καρακαντάς βιολί, David Bogorad βιολί, Ευτυχία Ταλακούδη βιολί, Βασίλης Τσοτσόλης βιολί, Andrea Vassale βιολί, Χρήστος Βλάχος βιόλα, Ηλέκτρα Μηλιάδου βιολοντσέλλο, Δημήτρης Τίγκας βιολόνε, Θοδωρής Κίτσος θεόρβη, Γιώργος Πέτρου τσέμπαλο                
Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις εισητηρίων: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Δεν υπάρχουν σχόλια: