Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

ΑΚΙΡΑ ΚΟΥΡΟΣΑΒΑ-masterpieces

4DVD BOX ΑΚΙΡΑ ΚΟΥΡΟΣΑΒΑ-masterpieces
ΚΩΔ: 27003466 BARCODE: 5201364734661
Ο Ακίρα Κουροσάβα είναι αναμφίβολα ο γνωστότερος στην Δύση Ιάπωνας σκηνοθέτης. Κατά την διάρκεια της ζωής του γύρισε περισσότερα από 30 φιλμ. Μερικά από αυτά τιμήθηκαν και με διεθνή βραβεία.
Ο Ακίρα Κουροσάβα γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου του 1910 στην Ομόρι (Τόκιο), τελευταίο των οκτώ παιδιών του Ισαμού (Isamu) και της Σίμα (Shima) Κουροσάβα. Αρχικά ήθελε να γίνει ζωγράφος, αλλά δεν έγινε δεκτός στην Ακαδημία Τεχνών.
Το 1936 γίνεται βοηθός του σκηνοθέτη Γιαμαμότο Κατζίρο (Yamamoto Kajiro), που δούλευε σε μια γιαπωνέζικη εταιρεία παραγωγής ταινιών. Σε τούτη την εταιρεία ο Κουροσάβα γυρίζει το πρώτο του φιλμ: "Σουγκάτα Σανσίρο" (Sugata Sanshiiro) (1943), μια διασκεδαστική ταινία για την ιστορία του τζούντο
Το 1944 γυρίζει τη ταινία «Η Πιο Όμορφη» μια προπαγανδιστική δραματική ταινία, η οποία γυρίστηκε σε ένα εργοστάσιο κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου .
Η ταινία απεικονίζει την πάλη των εργαζομένων σε ένα εργοστάσιο οπτικών για να επιτυγχάνει τους στόχους παραγωγής κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.
Πιέζονται οι ίδιοι συνεχώς, τόσο μεμονωμένα όσο και ως ομάδα, να υπερβούν τους στόχους που τέθηκαν για λογαριασμό τους από τους διευθυντές των εργοστασίων.
Στα επόμενα χρόνια ο Κουροσάβα παράγει ταινίες πιο απλές κι εμπορικές, όπως η συνέχεια του Σουγκάτα Σανσίρο 2 (1945), οι οποίες γεννιούνται υπό τον έλεγχο της στρατιωτικής κυβέρνησης της Ιαπωνίας, που λογοκρίνει αυστηρά ολόκληρη την πνευματική δημιουργία της εποχής και ευνοεί κυρίως την παραγωγή λογοτεχνικών και κινηματογραφικών έργων με πατριωτικό περιεχόμενο.
Η συνέχεια του Σουγκάτα Σανσίρο είναι, εξ αιτίας τούτης της πίεσης εκ μέρους της κυβέρνησης, ένα πατριωτικό φιλμ που σκοπεύει να δείξει στο κοινό την υπεροχή της γιαπωνέζικης πολεμικής τέχνης (τζούντο) απέναντι σ'εκείνη των εχθρών των Ιαπώνων, των Αμερικανών (μποξ).
Το 1947 γυρίζει το «Μια Υπέροχη Κυριακή» όπου ένα απένταρο ερωτευμένο ζευγάρι περιφέρεται στα ερείπια του Τόκιο, προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανή την αγάπη του, βρίσκει καταφύγιο στα όνειρα για να ξεφύγει από τη μιζέρια του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: