ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΑ FM
(Eκπομπή 13ης Φεβρουαρίου 2011) Η ραδιοφωνική εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κάθε Κυριακή 10 – 12 το πρωϊ από τη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM Ραδιόφωνο Δήμου Ηρακλείου Αττικής.
H εκπομπή της Κυριακής (13 Φεβρουαρίο υ) ξεκίνησε με την αναφορά των κυριότερων δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής την περίοδο που ο αείμνηστος Φ. Τσιόγγας διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού της Συμβουλίου (Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2009).
Κεντρικός άξονας των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής την παραπάνω περίοδο ήταν η διασύνδεση της με την εκπαιδευτική διαδικασία ώστε να έρθουν οι μαθητές πιο κοντά στο βιβλίο και την ανάγνωση κάνοντας χρήση των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης.
Η ανάγκη επαφής των μικρών μαθητών με τον μαγικό κόσμο του βιβλίου και οι νέοι ορίζοντες που ανοίγονται απ’ τη χρήση του προκειμένου να τα συντροφεύει ως συνοδοιπόρος στη διάρκεια της ζωής τους μέσα από τ ην επίσκεψη στους χώρους της βιβλιοθήκης και τη δημιουργία σχετικής κουλτούρας συμβάλλουν εποικοδομητικά προς την κατεύθυνση αυτή.
Η ολοκλήρωση της καταλογογράφησης του υλικού της βιβλιοθήκης, η δημιουργία ηλεκτρονικού καταλόγου και η αναβάθμιση της ιστοσελίδας της έχει ως αποτέλεσμα την ανταπόκριση της στις επιταγές της σύγχρονης εποχής και στην παροχή υπηρεσιών για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των χρηστών.
Η συμβολή του Φ. Τσιόγγα στην πραγματοποίηση της ραδιοφωνικής εκπομπής «Βιβλιοθήκες στα FM», στον Ρ/Σ «Επικοινωνία 94 FM» Ραδιόφωνο Δήμου Ηρακλείου Αττικής, από την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και τη Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής υπήρξε καθοριστική καθώς συνειδητοποίησε από την πρώτη στιγμή, που του τέθηκε ως ιδέα, την αναγκαιότητα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας η οποία ήρθε να καλύψει ένα κενό αλλά και αποσκοπεί στο να αναδείξει το πολύπλευρο έργο των ελληνικών βιβλιοθηκών στο πολιτισμό, στην εκπαίδευση, στην ελληνική κοινωνία.
Η εκπομπή φιλοξένησε την κα Ελένη Καλογεράκη, Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης ΓΝΑ «O Ευαγγελισμός» και Εργαστηριακή Συνεργάτη του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνας.
Μέσα από την παρουσίαση της ιατρικής - επιστημονικής βιβλιοθήκης του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας που έχει συμπληρώσει ήδη 81 χρόνια ζωής, υπογραμμίστηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διέπουν τις νοσοκομειακές βιβλιοθήκες και οι δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σ’ αυτές.
Έγινε αναφορά στη λειτουργία, την οργάνωση και τις υπηρεσίες της ιατρικής βιβλιοθήκης του Νοσοκομείου «O Ευαγγελισμός» καθώς και στους σκοπούς και το ρόλο των ιατρικών βιβλιοθηκών.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νοσοκομειακές βιβλιοθήκες που εμποδίζουν και απαξιώνουν το ρόλο τους στο σύστημα υγείας.
Συζητήθηκαν μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο της διαμόρφωσης Εθνικής Πολιτικής Βιβλιοθηκών και αφορούν την ένταξη των Ιατρικών Βιβλιοθηκών σ’ αυτή, με την ευαισθητοποίηση του Υπουργείου Υγείας, τη συνεργασία συναρμόδιων υπουργείων, και την υποστήριξη της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων τους τα οποία αποβλέπουν στη καθιέρωση μιας Ενιαίας Πολιτικής για τις Ιατρικές Βιβλιοθήκες με:
* Δημιουργία δικτύου ιατρικών βιβλιοθηκών και καθορισμό ενιαίου πλαισίου λειτουργίας με βάση τα διεθνή πρότυπα
* Ανάπτυξη συνεργατικών δράσεων
* Ένταξη των νοσοκομειακών βιβλιοθηκών στην κοινοπραξία της Healink
* Ένταξη των νοσοκομειακών βιβλιοθηκών στους οργανισμ ούς των νοσοκομείων ως αυτοτελή τμήματα και αποσαφήνιση του ρόλου τους.
* Δημιουργία αποθετηρίου ώστε να αποθηκεύεται να οργανώνεται και να ανακτάται η πνευματική παραγωγή των ιδρυμάτων.
* Επιμόρφωση και δια βίου εκπαίδευση των ιατρικών βιβλιοθηκονόμων ώστε να ανταποκρίνονται στους νέους ρόλους που απαιτούνται από την τεχνολογική ανάπτυξη και από τις εξελίξεις στις επιστήμες της Υγείας.
Αναγνωρίστηκε ότι η κατηγορία των νοσοκομειακών βιβλιοθηκών συνιστά την πιο αδικημένη κ αθώς ζητήματα σε σχέση με την θεσμική τους κατοχύρωση, τη μη ένταξη τους σε κοινοτικά προγράμματα, τη μη επαρκή χρηματοδότηση, και τη μη ικανοποιητική στελέχωσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό δεν έχουν επιλυθεί με συνέπεια το έργο που επιτελούν να γίνεται σε πολύ δύσκολες συνθήκες και να στηρίζεται κυρίως στην αυταπάρνηση των βιβλιοθηκονόμων που απασχολούνται σ’ αυτές.
Tην εκπομπή μας απασχόλησε το θέμα που έχει ανακύψει για ακόμη μια φορά τα τελευταία χρόνια με τον Οργανισμό Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών που υπάγεται ως Ν.Π.Ι.Δ. στο Υπουργείο Παιδείας, ΔιαΒίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο εν λόγω οργανισμός έχει ως αποτέλεσμα να κλείνουν βιβλιοθήκες που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας και στη πράξη να μη συνειδητοποιείται από την ελληνική πολι τεία η αξία της παιδικής/εφηβικής βιβλιοθήκης και η σημαντική της συμβολή στα παιδιά και τους εφήβους.
Ανάμεσα στα νέα – ειδήσεις για τις δραστηριότητες, εκδηλώσεις των ελληνικών βιβλιοθηκών και όχι μόνο ξεχώρισαν:
· Η ανθρώπινη αλυσίδα που σχημάτισαν γύρω από τη νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας δεκάδες νέοι προκειμένου να προστατεύσουν το κτίριο από λεηλασίες.
· Η παραχώρηση της βιβλιοθήκης πατρός Μελετίου Σακκουλίδη στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο Κωνσταντινούπολης προς χρήση των ερευνητών η οποία παρελήφθη από το Σισμανόγλειο Μέγαρο.
Η συλλογή αποτελείται από 30.000 τόμους ελληνικών βιβλίων που τυπώθηκαν στην Πόλη τον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα και θα συμβάλει στην κατανόηση της θέσης και της σημασίας των Ελλήνων στην οθωμανική κοινωνία.
* Η διάκριση του Ιδρυματικού Αποθετηρίου του Πανεπιστημίου Πατρών «Νημερτής» που καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των αποθετηρ ίων των ελληνικών ιδρυμάτων και μια σεβαστή θέση (301η) ανάμεσα στα σημαντικότερα αποθετήρια όλου του κόσμου. Η κατάταξη αυτή δηλώνει την αυξημένη προβολή των αποτελεσμάτων της ερευνητικής παραγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως εκφράζεται μέσα από τις συλλογές των διδακτορικών και μεταπτυχιακών εργασιών και των τεχνικών αναφορών.
· Η έκθεση με τίτλο: «Η Τέχνη του Βιβλίου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών», Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μέγαρο Σταθάτου 17 Φεβρουαρίου – 1 Μαΐου 2011.
· Η παρουσίαση του βιβλίου «Προσευχή για τις καινούριες πατρίδες» του Μιχάλη Μπουναρτζίδη από τις εκδόσεις Επτάλοφος στη Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κρανιδίου, τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου και ώρα 5:30 το απόγευμα.
· Οι Σαββατιάτικες εκπαιδευτικές - διασκεδαστικές συναντήσεις στο χώρο των βιβλιοθηκών της Αγίας Παρασκευής/Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου, το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί.
- O Θησαυρός του Βιβλιοπόντικα, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου
- Το Κουκλοθέατρο της Αλεξάνδρας παρουσιάζει την παράσταση «Ο Βιβλιοπόντικας» (Παιδικό τμήμα Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Αλέκου Κοντόπουλου 13, τηλ. 210 6395335)
- Το κόκκινο σουτζουκάκι, της Λίτσας Ψαραύτη. Θεατρική δράση από την ομάδα τέχνης Πάροδος (Παράρτημα Κοντόπευκου: Xίου & Σωτήρος 2 τηλ 210 6000943).
· Το εργαστήριο για τον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia π ου διοργανώνεται από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα και τους συντάκτες της Βικιπαίδειας που θα γίνει την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011, 16.00 – 19.00 το απόγευμα στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας (Τηλ: 2331024494, e-mail: info@libver.gr).
· Ο 7ος κύκλος Λογοτεχνικών Σεμιναρίων της Δημόσιας Κεντρικής Σερρών με βασικό θέμα «Το μυθιστόρημα τον 21ο αιώνα» με την παρουσίαση του βιβλίου του Περ Πήτερσον «Κλέφτης Αλόγων» τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου, στις 8:00μ.μ. με εισηγητή τον συγγραφέα Θεόδωρο Γρηγοριάδη.
Ανανεώνουμε το ραδιοφωνικό μας ραντεβού την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου πάντα μέσα από τη φιλόξενη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM Ραδιόφωνο Δήμου Ηρακλείου Αττικής.
Καλή ακρόαση!
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΑ FM
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου