Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Παιδικά & εφηβικά βιβλία: Εκδοτικό πρόγραμμα 2011 & Εκδηλώσεις Βιβλιοπωλείου Κέδρος, Στοά βιβλίου - Ιαν.-Μαρ. 2011

Βιβλία για παιδιά και εφήβους από τις εκδόσεις Κέδρος                      
Ιανουάριος – Μάρτιος 2011   
Φεβρουάριος                                    
Ελισάβετ Γεωργιάδη                               
ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ – ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ                              
(Βιβλίο με μουσικό CD για παιδιά από 3 ετών)                                  
9 ιστορίες και 9 παιδικά τραγούδια πλούσια σε εικόνες και νοήματα. Ο σκανδαλιάρης γάτος, ο Τζεφ ο λάγος, η σοφή κουκουβάγια, το μακρινό αστέρι είναι μερικοί από τους ήρωες που ζωντανεύουν και περιγράφουν συναισθήματα και σκέψεις για τη φιλία, την αγάπη, την αφοσίωση και την υπευθυνότητα.
Πρωτότυπες ιστορίες που ενθαρρύνουν την κριτική σκέψη και οξύνουν τη φαντασία του παιδιού.                  

Μάρτιος                                    
Ουρανία Τουτουντζή                               
Ο ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ                                  
(Μυθιστόρημα για παιδιά από 9 ετών)                                
Στα δώδεκα του χρόνια, ο Κόδρος θαυμάζει τους μεγάλους ήρωες που έζησαν πριν από εκείνον: τον Ηρακλή, τον Ιάσονα, τον Θησέα... Ένα μεσημέρι θα αποκοιμηθεί μέσα στο δάσος και θα ξυπνήσει με τη δύση πια του ήλιου. Μην μπορώντας να βρει το δρόμο της επιστροφής, θα αναγκαστεί να περάσει ολόκληρη τη νύχτα δίπλα σε μια πηγή, κάτω από την πανσέληνο. Κι εκεί, θα πάρει το μεγαλύτερο μάθημα της ζωής του, ότι ήρωας είναι αυτός που νικά τον μεγαλύτερο εχθρό: τον φόβο.                          
Χρόνια αργότερα, βασιλιάς πια, ο Κόδρος θα σταθεί ισάξιος των ηρώων που πάντοτε θαύμαζε, θυσιάζοντας τη ζωή του για τη σωτηρία της Αθήνας…                                   
Θεοδώρα Γεωργακούδη                            
ΚΑΛΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ                                        
(Μυθιστόρημα για εφήβους από 13 ετών)                              
Όταν η μητέρα της Αντιγόνης αρρώστησε, η γη χάθηκε κάτω από τα πόδια της. Έμοιαζε πως ο κόσμος της, ο κόσμος έτσι όπως τον ήξερε κινδύνευε να χαθεί. Και ούτε που την ένοιαξε που έπρεπε να μείνει για λίγο με την αλλοπρόσαλλη γιαγιά της…                             
Τότε όμως ένα κουβάρι από μυστικά άρχισε να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια της. Μυστικά καλά θαμμένα στο παρελθόν, φυλαγμένα από τους ανθρώπους και το χρόνο.                                   
Μάνος και Σπύρος Βενιέρης                              
ΑΛΛΑΖΩ ΧΕΡΙΑ!                                        
(Μυθιστόρημα για παιδιά από 11 ετών)                                     
Ένα παλιό, συλλεκτικό παιδικό βιβλίο αλλάζει συνεχώς χέρια και αφηγείται τις περιπέτειες του. Κάποιοι το αγκαλιάζουν με αγάπη, άλλοι αδιαφορούν εντελώς.                                
Άνθρωποι και βιβλία όμως κινδυνεύουν από το Ροβέρτο, έναν πάμπλουτο που στόχο έχει να κατακτήσει τον κόσμο, να εξαφανίσει τη γνώση και να μετατρέψει τους ανθρώπους σε πειθήνια ζώα. Ο ανιψιός του όμως ο Άρης, που υποψιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά με το θείο του θα συνεργαστεί με τη Βιολέτα και τον παππού Ασημάκη για την αποκάλυψη της αλήθειας.                            
Ανατροπές, δράση, συγκίνηση και χιούμορ, συνθέτουν ένα συναρπαστικό βιβλίο για την αξία της γνώσης και τους κινδύνους που κρύβει η ημιμάθεια.                                      
Παναγιώτα Πλησή                                        
ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΕΡΑΣ, ΣΟΥ ΛΕΩ!                               
Εικονογράφηση: Σοφία Παπαδοπούλου                              
(Μυθιστόρημα για παιδιά από 9 ετών)                              
«Μπορείς σε παρακαλώ να κρατήσεις τον Αγάπιο για είκοσι μέρες;», μου είπε ο γείτονας μου ο Λάζαρος. «Να και οι οδηγίες». Πήρα τις οδηγίες και τις έβαλα στην τσέπη του τζιν μου. «Θέλω οδηγίες για να προσέξω ένα παιδί;», είπα από μέσα μου.                             
Αυτή είναι η αρχή της ιστορίας ενός ιδιαίτερου παιδιού, του Αγάπιου. Στον Αγάπιο δεν αρέσουν οι εκπλήξεις, η φασαρία. Τον ενοχλούν ορισμένοι ήχοι και μπορεί το ρύζι που του μαγείρεψες να του μυρίζει ψάρι. Μπορεί ν’ αλλάξει θέση γιατί μια αχτίνα του ήλιου πέφτει στα μάτια του. Δεν του αρέσει ο πολύς κόσμος, προτιμά να παίζει μόνος στο δωμάτιό του και θυμώνει συχνά όταν κάτι αλλάξει στο πρόγραμμά του.                       
Ξέρει όλους τους φίλους του μπαμπά του, αλλά αυτός δεν έχει φίλους, μιλάει ασταμάτητα, του αρέσει η τακτοποίηση, γνωρίζει πολλά πράγματα και κάτι που ίσως οι περισσότεροι δε γνωρίζουν, πως «ο δενδρόβιος μυρμηγκοφάγος ονομάζεται και ταμάντουα η τετραδάχτυλος!».                       
Ένα βιβλίο που εισάγει τον αναγνώστη στον κόσμο των παιδιών με σύνδρομο Άσπεργκερ.                            
Ζωή Βαλάση                                  
ΝΑΝΙ ΤΟ ΚΡΙΝΟ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ                                   
Μουσική επιμέλεια: Ορφέας Ζαφειρόπουλος                               
Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου                              
(Νανουρίσματα)                                
Συλλογή με μικρά ποιητικά αριστουργήματα που επινοεί η μάνα καθώς αποκοιμίζει το μωρό της. Στίχοι γεμάτοι ρόδα, κρίνα και παγόνια, μαλάματα και μαργαριτάρια, Βυζαντινούς ρηγάδες και αρχόντισσες του ονείρου, με μελωδίες ακύμαντες, που ντύνουν χίλιες πολύχρωμες ελπίδες, ευχές και παινέματα για το μικρό παιδάκι, τo αστέρι στην αγκαλιά του κόσμου.                       
Στο CD που συνοδεύει το βιβλίο, μια διαφορετική απόδοση των παραδοσιακών νανουρισμάτων: μελωδίες, απαγγελίες, σιγοψιθυρίσματα δημιουργούν ένα σύμπαν τρυφερότητας, ηρεμίας και ονειροπόλησης.                                 
Σοφία Χατζηκοκολάκη                                    
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΧΩΜΑΤΕΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ                                
Εικονογράφηση: Ελένη Μαραθού                                    
(Βιβλίο για παιδιά από 9 ετών)                                    
Ένα βιβλίο που δίνει στα παιδιά τον απόηχο των παιδικών χρόνων των γονέων και των παππούδων τους. Τα παιχνίδια του χωματένιου δρόμου που παίζονταν στις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας τις δεκαετίες του ’50 και ’60 και – σε κάποιες περιπτώσεις – εξακολουθούν να παίζονται και σήμερα.                                 
Γιάνα Φρέι                                     
ΣΕΙΡΑ: ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΤΡΕΛΗ ΤΑΞΗ                                  
Μετάφραση: Άντζη Σαλταμπάση                                   
Εικονογράφηση: Χέριμπερτ Σουλμέγιερ                                   
(Περιπέτεια για παιδιά από 9 ετών)                                     
ΕΝΑΣ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΣ                                  
Είναι μικρός, πράσινος και μονίμως πεινασμένος. Ευτυχώς που ο κροκόδειλος Μοξμοξ είναι χορτοφάγος, αλλιώς η μασκότ της Γ’ Δημοτικού θα ήταν πραγματικός κίνδυνος για τους μαθητές. Ο Λεονάρδος, ο καινούργιος μαθητής, δεν το ξέρει όμως και όλως τυχαίως τρέμει τους κροκόδειλους. Και σαν μην έφτανε αυτό, η κακιά Ιωσηφίνα του σπάει τα νεύρα…                        
Μόνο που ο Λεονάρδος δεν βρέθηκε στην τρελή αυτή τάξη χωρίς λόγο. Γιατί εδώ υπάρχει η μυστηριώδης δασκάλα, η κυρία Κουκουβαγίδου, που μπορεί να κάνει αληθινά και τα πιο τρελά όνειρα, ειδικά εκείνα που βγαίνουν κατευθείαν μέσα από την καρδιά μας…                               
ΜΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΓΕΜΑΤΗ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ                               
Είναι κατσούφης και τους απαγορεύει τα πάντα: να τραγουδούν, να μασούν τσίχλες, να λερώνουν τα παράθυρα με τα χέρια τους. Με λίγα λόγια, ο οδηγός του λεωφορείου, που συνοδεύει την Γ’ Δημοτικού στην σχολική εκδρομή, δεν αρέσει σε κανένα παιδί. Ευτυχώς που είναι μαζί τους η δασκάλα τους.                        
Η κυρία Κουκουβαγίδου παίρνει υπό την προστασία της τον κατσούφη οδηγό και πολύ γρήγορα αναλαμβάνει να του εκπληρώσει την πιο μεγάλη επιθυμία του.                     
Ακόμα κι αν για να τα καταφέρει χρειαστεί να κάνουν όλοι μαζί ένα παράξενο ταξίδι στον χρόνο. Στον δρόμο τους συναντούν άγριους δεινόσαυρους και ξαφνικά όλα δείχνουν ότι η εκδρομή της Γ’ Δημοτικού πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο…                             
ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΤΡΕΛΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ                             
Είναι ψηλομύτα και φαντασμένη και ανυπόφορη! Ποια; Η Άννα Πουλάκη, η νέα μαθήτρια της Γ΄ Δημοτικού. Από την πρώτη μέρα που πατάει το πόδι της στην τάξη όλοι την αντιπαθούν. Και δεν φτάνει που κάνει συνέχεια κουταμάρες, ζητάει και από την Αστυνομία να συλλάβει τον Μοξμοξ, τον μικρό λαίμαργο κροκόδειλο της τάξης, που είναι χορτοφάγος και το μόνο που θέλει είναι να ροκανίσει λίγο το ροζ πουλοβεράκι της…                                 
Κανείς δεν μπορεί να την ηρεμήσει, ούτε καν η δασκάλα, η κυρία Κουκουβαγίδου, που ξέρει να κάνει μαγικά. Και όταν η Άννα Πουλάκη εύχεται με όλη της την καρδιά να εξαφανιστεί η κυρία Κουκουβαγίδου, η Γ’ Δημοτικού έχει μεγάλο πρόβλημα! Γιατί όπως ξέρετε στην τρελή τρελή αυτή τάξη οι ευχές πραγματοποιούνται στη στιγμή…                               
Άλπερτ Μπίζινγκερ, Χέλγκα Κόλερ-Σπίγκελ                        
ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ;                             
Μετάφραση: Πελαγία Τσινάρη                             
(Βιβλίο για παιδιά από 12 ετών)                                    
Τα παιδιά κάνουν τις καλύτερες ερωτήσεις!                                   
Από πού προέρχεται ο κόσμος; Πώς μπορώ να ξέρω ότι ο Θεός υπάρχει στα αλήθεια;                    
Γιατί οι άνθρωποι κάνουν τόσο κακό ο ένας στον άλλον; Ισχύουν αυτά που γράφει η Βίβλος; Γιατί υπάρχουν διαφορετικές θρησκείες; Πού κατοικεί ο Θεός; Και γιατί ερχόμαστε στον κόσμο αφού πρέπει κάποια στιγμή να πεθάνουμε;                       
Στο βιβλίο αυτό δεκαπέντε ερευνητές απαντούν στις πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις παιδιών σχετικά με το Θεό και τις θρησκείες, με τρόπο κατανοητό. Στις σελίδες του τα παιδιά –και όχι μόνο!– θα βρουν ακόμη πολλά ερεθίσματα για να συνεχίσουν να σκέφτονται και να ρωτάνε.                            
Για το 2011 ετοιμάζονται ακόμη                         
ΕλληνικάΤο κορίτσι με τα μηνύματα του Γιώργου Παναγιωτάκη (Απρίλιος)
Η γατούλα της βιτρίνας της Νανάς Μαρμαρά-Δαγιόγλου (Απρίλιος)
Φρι ιστορίες: 2. Το σταχτί πέπλο του Χρίστου Καλουντζόγλου (Απρίλιος)
Έχει η αγάπη γιατρειά; της Λένας Μερίκα (Μάιος)
Ένα αλλιώτικο ταξίδι (επανέκδοση) της Κατερίνας Σκαλιώρα (Μάιος)                                  

Μεταφρασμένα                       
Νεραϊδοόνειρα της Γκουίνεθ Ρις (Απρίλιος)
Μαγικό Ουράνιο Τόξο: Οι νεράιδες των κατοικίδιων ζώων της Ντέιζι Μέντοους (Απρίλιος)
Τι είναι πιο σημαντικό από ένα σκούτερ της Μανουέλα Σλάβι (Απρίλιος)
Μόνο για πριγκίπισσες της Κάτια Ράιντερ (Απρίλιος)
Τα αρχεία του Τζόσουα: 1. Η μυστική πόλη της Μαρία Χάρις (Μάιος)
Πρίγκιπας ή Βάτραχος της Χέρμιερ Στελμάχερ (Μάιος)
Ένα βιβλίο μόνο για αγόρια των Κον & Χαλ Ιντάλγκεν (Μάιος)
Μαγικό Ουράνιο Τόξο: Οι νεράιδες των ωκεανών της Ντέιζι Μέντοους (Οκτώβριος)
Θέλω να γίνω συγγραφέας της Πάολα Ζάνονερ (Οκτώβριος)
Λούσι Μπ. Πάρκερ 1 της Ρόμπιν Πάλμερ (Οκτώβριος)

Δεν υπάρχουν σχόλια: