Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

📗 Οι δεύτερες ευκαιρίες μπορούν να σου αλλάξουν τη ζωή... 🎋









Κυκλοφορεί το βιβλίο της Πόπης Δέδε-Δεσύλλα "Η δύναμη του πλίθινου σπιτιού"

 Πόπη Δέδε-Δεσύλλα

Η δύναμη του πλίθινου σπιτιού
Τιμή: 13.80 ευρώ, Σελίδες: 224
ISBN: 978-960-499-450-2
Εκδόσεις Τόπος

Το «πλίθινο σπίτι» υπήρξε, όπως υπήρχαν πολλά τέτοια σπίτια σε όλη τη μεταπολεμική Ελλάδα. Ένα σπίτι χτισμένο με συλλογική εργασία στις παρυφές μιας επαρχιακής πόλης, όπου κατοικούσε μια οικογένεια βιοπαλαιστών με εννέα παιδιά. Κ
αι η «δύναμή» του δεν ήταν άλλη από την αξιοπρέπεια, τη λεβεντιά, την αγωνιστικότητα, την αλληλεγγύη και την αγάπη. Μια δύναμη που ξεπερνούσε τους πλίθινους τοίχους και ακτινοβολούσε σε όλη τη γειτονιά.
Σαν σε κινηματογραφική ταινία, η συγγραφέας ζωντανεύει αληθινά περιστατικά από τις ταραγμένες δεκαετίες του '50, του '60, του '70 και τη μεταπολίτευση, όπως τα έζησαν τα πρόσωπα του βιβλίου και η ίδια στην επαρχία και αργότερα στην Αθήνα. Mε αφήγηση τρυφερή και συγκινητική, ιστορικά ακριβή και αιχμηρή, αποκαλυπτική και ενίοτε ελαφρώς ειρωνική. Περιγράφει επίσης τις βαρύτατες συνέπειες της χούντας, τις ανεκπλήρωτες και διαψευσμένες ελπίδες της δημοκρατικής μεταπολίτευσης.
Στις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνονται αντιθέσεις και συγκρούσεις ανάμεσα στη φτώχεια και την απληστία, στην ντομπροσύνη και την υποκρισία, στην αξιοπρέπεια και τη δουλικότητα, στην περηφάνεια και την υποταγή. Συνολικά αναδεικνύει τη διαχρονική υπεροχή των αξιών του σκεπτόμενου κοινωνικού ανθρώπου, πολύτιμων και στη σημερινή εποχή.
Μια συγκλονιστική λογοτεχνική μαρτυρία.
Βιογραφικό
Η Πόπη ∆έδε-∆εσύλλα γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας και από το 1968 κατοικεί στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη της Παντείου Σχολής και τελειόφοιτη της Νοµικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών. Έχει δίπλωµα Ιταλικής γλώσσας. Εργάστηκε επί τριάντα χρόνια στην ΕΡΤ. Πολλά άρθρα της, κυρίως ιστορικού και κοινωνικού περιεχομένου, έχουν δηµοσιευτεί στο εβδοµαδιαίο περιοδικό Ραδιοτηλεόραση, καθώς και στον επαρχιακό Τύπο. Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι: «Η Γενοκτονία των Αρµενίων», «Η Οδύσσεια των τσιγγάνων», «Χιροσίµα», «∆ίστοµο».
Εκδόσεις Τόπος
Μεθώνης 71Α, Αθήνα 106 83
Τηλ.: 210 8222835, info@motibo.comtoposbooks.gr

Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη στην Ιταλία 4-12 Μαΐου 2024

Στον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Π. Καβάφη είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που πραγματοποιείται 4-12 Μαΐου 2024 στην ιταλική πόλη Frascati. Η συνάντηση, που τιτλοφορείται K. P. Kavafis. Un poeta plurale (Κ. Π. Κ
αβάφης. Ένα πληθυντικός ποιητής), διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Sapienza και είναι πρόταση του Εργαστηρίου Νεοελληνικών Σπουδών Μυρσίνη Ζορμπά του Πανεπιστημίου της Ρώμης Sapienza.
Στην πλούσια σε δράσεις συνάντηση συμμετέχει και η ηθοποιός- σκηνοθέτρια Τατιάνα Λύγαρη, η οποία διαβάζει στην ελληνική γλώσσα ποιήματα του Αλεξανδρινού στην εκδήλωση «Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των ποιητών της Ιταλίας”, όπου σημαντικοί ποιητές και ποιήτριες της Ιταλίας διαλέγουν και σχολιάζουν την καβαφική ποίηση. Την εκδήλωση επιμελείται ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Ρώμης Χρήστος Μπιντούδης.

📔 Η Λέσχη ΦΟΝΩΝ της Πέμπτης επιστρέφει!

 










Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

🌄 Συναρπαστικά ταξίδια σε πολύχρωμους κόσμους φτιαγμένους από λέξεις και εικόνες 🌅

 


14 εικονογραφημένα βιβλία
που θα κλέψουν τις εντυπώσεις μικρών και μεγάλων
Θέλετε να καλλιεργήσετε στα παιδιά σας την αγάπη για το διάβασμα; Αναρωτιέστε πώς μπορεί να γίνει αυτό στις μικρές ηλικίες; Η απάντηση είναι μία: προσφέροντάς τους τα κατάλληλα βιβλία! Αυτά που, εκτός από κείμενο γεμάτο μηνύματα, συνοδεύονται και από εικόνες που θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη τους.
Αν δεν σας πείσαμε με όλα τα παραπάνω, μπορείτε να επισκεφτείτε το eshop μας ή το αγαπημένο σας βιβλιοπωλείο και να ξεφυλλίσετε τα βιβλία που σας προτείνουμε. Είμαστε σίγουροι ότι θα σας εντυπωσιάσουν! Και τώρα που το Πάσχα πλησιάζει, τα εικονογραφημένα βιβλία αποτελούν ιδανική πρόταση για δώρο μαζί με τη λαμπάδα για όλα τα βαφτιστήρια σας.
 
Μαμακίαση
Μάρτα Πράδα
εικονογράφηση: Μερσέ Τόους Ο θυμός
Όουεν ΜακΛάφλιν
εικονογράφηση: Πόλι Ντάνµπαρ
Μια γλυκιά ιστορία για τον υγιή δεσμό ενός παιδιού με τη μητέρα του που θα βοηθήσει όλη την οικογένεια να απαλλαγεί από τις προκαταλήψεις σχετικά με την ανατροφή των παιδιών, δημιουργώντας ένα περιβάλλον στοργής, αγάπης και ασφάλειας. Η χελώνα ήθελε να κάνει τόσα πράγματα! Να παίξει τόσα παιχνίδια, να σκαρφαλώσει σε τόσες πέτρες… Όμως –ουπς!– αναποδογύρισε! Τώρα πια δεν είναι καθόλου χαρούμενη. Θα βρει ο σκαντζόχοιρος τον τρόπο να της συμπαρασταθεί και να τη βοηθήσει να ξεπεράσει τη δύσκολη στιγμή και τον θυμό της;
13,30 € ► 11,97 €
13,30 € ► 11,97 €
 
Ξέρεις πού ζει η αγάπη;
Λίζα Βάισμπροντ
εικονογράφηση: Νίνι Αλάσκα Ένας πραγματικός ιππότης
Κρίστοφερ Ντενίς
Ο Τομ θέλει να μάθει πώς μοιάζει η αγάπη. Πώς θα μπορέσει όμως να το ανακαλύψει; Η αγάπη δεν έχει διεύθυνση ούτε τηλέφωνο. Τότε ο παππούς Καρλ έχει μια ιδέα. Παίρνει τον Τομ από το χέρι και του δείχνει όλες τις στιγμές που το αγόρι μπορεί να δει, να γευτεί και να νιώσει την αγάπη… Απ’ όταν βγήκε από τ’ αυγό του, ο Βάγιας ονειρευόταν να γίνει πραγματικός ιππότης. Μπορεί να μην ήταν ο πιο μεγαλόσωμος ή ο πιο δυνατός, όμως το νυκτόβιο ένστικτό του μπορούσε να τον βοηθήσει να προστατέψει το κάστρο, ειδικά αφού πολλοί ιππότες είχαν εξαφανιστεί τον τελευταίο καιρό. Και ευτυχώς, ό,τι του λείπει σε μπόι το αναπληρώνει με την εξυπνάδα του…
13,30 € ► 11,97 €
14,40 € ► 12,96 €
 
Σειρά: Οι ιστορίες της κουκουβάγιας
Το φαφούτικο
Δέσποινα Κοκκίδου
εικονογράφηση: Ελένη Μαργούδη, Αγγελική Ρελάκη Το αρκουδάκι
που ήθελε να είναι ευτυχισμένο
Ερίκ-Εμανουέλ Σμιτ
εικονογράφηση: Μπάρμπαρα Μπρεν
Ένα αγόρι που βγάζει ένα δόντι δεν ξέρει τι να το κάνει, μιας και σύμφωνα με την παράδοση της χώρας όπου ζει πρέπει να το πετάξει σε σκεπή με κεραμίδια, κι αυτό δεν έχει. Όμως σύντομα θα ανακαλύψει ότι δεν είναι η παράδοση της χώρας όπου ζούμε που μας καθορίζει, αλλά έχουμε την ελευθερία να κάνουμε εμείς αυτό που θέλουμε με το δόντι μας και γενικά με το σώμα μας. Ο Γκαστόν το αρκουδάκι θέλει να μάθει τι είναι η ευτυχία. Δύσκολη ερώτηση! Ευτυχώς, η Αθηνά η κουκουβάγια είναι εκεί για να τον βοηθήσει. Μαζί θα ρωτήσουν τα άλλα ζώα, ώστε να προσπαθήσουν να βρουν τη συνταγή της ευτυχίας.
Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα σύντομο σημείωμα όπου γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα και στις ιδέες μεγάλων φιλοσόφων που το προσέγγισαν.
13,30 € ► 11,97 €
13,30 € ► 11,97 €
 
Ο φοβητσιάρης γίγαντας
Δημήτρης Μπογδάνος
εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου Πώς να τρομάξεις ένα τέρας
Γιάνα Μπάουερ
εικονογράφηση: Mάλγκοσια Ζάτζακ
Ο γίγαντας ήταν δυνατός, τρομερός, άγριος και πολύ θυμωμένος. Όταν έβλεπε ανθρώπους, γινόταν έξαλλος και φυσικά όλοι τον φοβόντουσαν. Ποιος να το φανταζόταν όμως ότι και ο γίγαντας φοβόταν τους ανθρώπους; Υπάρχει τέρας κάτω από το κρεβάτι σου; Μην ανησυχείς καθόλου, γιατί τρέμει τις μπάντες των χάλκινων! Δεν έχεις παρά να παίξεις δυνατά κάποιο εμβατήριο. Φώναξε τον Ότο Ακρίδα! Δείξε θάρρος! Όλα τα τέρατα έχουν ένα αδύνατο σημείο. Και ο Ότο θα το βρει.
14,40 € ► 12,96 €
14,40 € ► 12,96 €

Σειρά: Ζακ & Ουπς 
Ωραία ζωή
Ορελί Βαλόν
εικονογράφηση: Φρανσουά Ραβάρ Λίγη μαγεία γύρω μας
Φαμπρίς Κολέν
εικονογράφηση: Αντριέν Μανγκουρνέ
Με λένε Ζακ και αυτός είναι ο Ουπς. Τρελαίνομαι να πηγαίνω στη γιαγιά και τον παππού γιατί με αφήνουν να κάνω όλα όσα μου απαγορεύουν στο σπίτι. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η λίστα είναι πολύ μεγάλη… Αλλά οι παππούδες είναι ακριβώς γι’ αυτό: για να κάνεις μαζί τους κάθε είδους ανοησία! Όλα είναι γκρίζα γύρω από τον μικρό Πιερ, και η μητέρα του έχει χάσει το χαμόγελό της. Να όμως που μια συνάντηση μπορεί να αλλάξει ολόκληρη τη ζωή μας! Ένας εκκεντρικός ηλικιωμένος κύριος θα του αποκαλύψει το πολύτιμο μυστικό του: Αν ξέρουμε πώς να ανοίξουμε τα μάτια μας και να κοιτάξουμε πραγματικά, θα δούμε όλη την ομορφιά του κόσμου και θα μπορέσουμε να τη μοιραστούμε με αυτούς που αγαπάμε.
11,00 € ► 9,90 €
14,40 € ► 12,96 €


Πώς είναι ο κόσμος
Κατερίνα Ζωντανού
εικονογράφηση: Κέλλυ Ματαθία-Κόβο μετέωρα
Μάριος Μάζαρης
εικονογράφηση: Βασίλης Κουτσογιάννης
Γύρεψα να μάθω πώς είναι ο κόσμος. Ρώτησα τον σοφό, μα δεν μου απάντησε. Ρώτησα την πέτρα. «Πώς είναι ο κόσμος;» «Σκληρός» μου είπε. «Μα με τα χρόνια λειαίνεται». «Ο κόσμος είναι βαθύς. Πρέπει να σκάψεις» ψιθύρισε το χώμα. Κι είπε το δέντρο: «Ο κόσμος είναι γερά ριζωμένος. Μη φοβάσαι. Ξαπόστασε». Τι είναι βράχος και τι μετέωρο; Τι σταθερό και τι αβέβαιο; Ίσως να μην υπάρχουν πάντα απαντήσεις, ίσως να χρειάζεται χρόνος να τις δούμε. Μια ιστορία για τα αβέβαια μιας οικογένειας, για τη στιγμή της εκείνη όπου μεταμορφώνεται από μία σε δύο, και για τα μετέωρα που δεν χρειάζεται να μάθουν ποτέ ότι είναι μετέωρα, αρκεί να ξέρουν πώς μοιάζουν οι βράχοι.
14,40 € ► 12,96 €
14,40 € ► 12,96 €


Τσάι φράουλας στη φωλιά του Ασβού
Εουλάλια Κανάλ
εικονογράφηση: Τόνι Γκαλμές Με βάρκα ένα παπούτσι
Άλκη Ζέη
εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου
Ο Αρκούδος έχει χάσει τα γυαλιά του, και χωρίς αυτά όλα μοιάζουν ασπρόμαυρα. Ο Ασβός έχει χάσει τον ύπνο του, ο Λύκος ψάχνει έναν φίλο και ο Σκίουρος… αυτός αναζητά την ευτυχία. Και τώρα; Αν μοιραστούν ένα φλιτζάνι τσάι φράουλας και κουβεντιάσουν για τις περιπέτειές τους, ίσως μπορέσουν να βρουν την απάντηση. Όταν ένας άχρηστος Πόκεμον συναντά μια Μπάρμπι με ένα χέρι, μια ιστορία αγάπης γεννιέται και ένα περιπετειώδες ταξίδι ξεκινά, με βάρκα ένα παπούτσι…
Μια παιγνιώδης επαναφήγηση της ιστορίας του Μολυβένιου στρατιώτη, που έγραψε η αείμνηστη Άλκη Ζέη ως ένα μικρό συγγραφικό δώρο για τον εγγονό της.
14,40 € ► 12,96 €
15,50 € ► 13,95 €
«Οι καλύτερες εικόνες είναι αυτές που διατηρούν τη δύναμη και τον αντίκτυπό τους
όσα χρόνια κι αν περάσουν, ανεξάρτητα από το πόσες φορές θα τις δει ο κόσμος».
Anne Geddes, φωτογράφος