Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Μεγάλη περιοδεία στην Κίνα της εξαιρετικής παράστασης "Women of Passion, Women of Greece"

Μεγάλη περιοδεία στην Κίνα της εξαιρετικής παράστασης «Women of Passion, Women of Greece»
Με μια μεγάλη περιοδεία στην Κίνα, μοναδική για τα ελληνικά θεατρικά δεδομένα, συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία η παράσταση «Women of Passion, Women of Greece». Η αγγλόφωνη παραγωγή της Αμαξοστοιχίας- Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ, σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη, έχει διαγράψει μια εξαιρετική διαδρομή εντός και εκτός ελληνικών συνόρων από το 2016, οπότε και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Θεατρικό Βαγόνι της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου, με ενθουσιώδεις κριτικές από Έλληνες και ξένους θεατές.
Μετά το Σίδνεϊ, την Αδελαΐδα, το Ντάργουιν, τις Βρυξέλλες και συμμετοχή στην 8η Θεατρική Ολυμπιάδα στο Νέο Δελχί και την Μπανγκαλόρ, το νέο ταξίδι της εξαιρετικής παράστασης περιλαμβάνει 11 παραστάσεις σε 4 μεγάλες πόλεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (Beijing, Shijiazhuang, Pengzhou και Chengdu) στο πλαίσιο του 2nd International Monodrama Festival.
Μαρία Κάλλας, Μελίνα Μερκούρη, Μήδεια, τρεις θρυλικές γυναικείες μορφές μεταξύ μύθου και πραγματικότητας προβάλλουν τη Γυναίκα και ταξιδεύουν τον ελληνικό πολιτισμό σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από το δυνατό και συγκινητικό κείμενο της Ευγενίας Αρσένη, την εμπνευσμένη σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη, την πολυποίκιλη ερμηνεία της Εβελίνας Αραπίδη στους τρεις εμβληματικούς ρόλους και τη σύμπραξη του μουσικού Φώτη Μυλωνά. Ένα ταξίδι ζωής με αφετηρία την Αρχαία Ελλάδα και τερματικό σταθμό την Ελλάδα του σήμερα. Η τραγική ηρωίδα της αρχαίου δράματος Μήδεια συναντά τις δύο μεγάλες ιέρειες της νεότερης Ελλάδας, Μαρία Κάλλας και Μελίνα Μερκούρη. Ένα κοινό χαρακτηριστικό ενώνει τις διαφορετικές διαδρομές τους: το πάθος. Πάθος για ζωή, πάθος για έρωτα, πάθος για δημιουργία, πάθος για ελευθερία. Η ιστορία, ο πολιτισμός, η δύναμη της ανθρώπινης ψυχής, οι αγώνες για δημοκρατία ζωντανεύουν από μία ηθοποιό κι έναν μουσικό και μας συντροφεύουν σ’ αυτό το γοητευτικό ταξίδι δημιουργικής μνήμης, χιούμορ και συγκίνησης, όπου η Ελλάδα την ίδια στιγμή είναι αφετηρία και τελικός προορισμός, με ενδιάμεσους σταθμούς τα αισθήματα των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η σκηνοθέτιδα της παράστασης και δημιουργός της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ Τατιάνα Λύγαρη σημειώνει: «Η περιοδεία αυτή εντάσσεται στους στόχους του πολιτιστικού μας οργανισμού για εξωστρέφεια και ορατότητα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Στα 27 χρόνια λειτουργίας μας, έχουμε ταξιδέψει με θεατρικές και μουσικές παραστάσεις στο Μαρόκο, το Λίβανο, τη Ρουμανία, την Αυστραλία, το Βέλγιο, την Ινδία και φυσικά στην ελληνική περιφέρεια. Η συγκεκριμένη όμως εκτεταμένη και σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα περιοδεία είναι μια στρατηγική προσπάθεια του Τρένου στο Ρουφ για την προώθηση της ελληνικής θεατρικής δημιουργίας σε μια αχανή ασιατική χώρα με πλούσια πολιτιστική παράδοση και έντονο ενδιαφέρον για τον ελληνικό πολιτισμό, όπως είναι η Κίνα».
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ευγενία (Τζένη) Αρσένη: συγγραφή-δραματουργία
Τατιάνα Λύγαρη: σκηνοθεσία-σκηνικά
Ντόρα Λελούδα: κοστούμια
Φώτης Μυλωνάς: μουσική σύνθεση
Σπύρος Ρασιδάκης: video design
Παναγιώτης Πλασκασοβίτης: φωτισμοί
Γιώργος Στεφανακίδης: sound engineer
Δανάη Κουρέτα: ειδικές κατασκευές
Πάνος Παπαγεωργόπουλος: Φωνή off
Ερμηνεύει η Εβελίνα Αραπίδη
Συμμετέχει ο μουσικός Φώτης Μυλωνάς (φωνή, κιθάρα, μαντολίνο, μπανσούρι, κρουστά)
Χρυσός χορηγός της περιοδείας είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ).
Προβολή – Επικοινωνία: ArtsPR
Δείτε εδώ τις φωτογραφίες σε HD
Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ
Σιδηροδρομικός Σταθμός Ρουφ, Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως & Αμφιπόλεως, Αθήνα 177 78
Τηλ. 6937604988 & 2105298922
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ
www.totrenostorouf.gr
www.facebook.com/To-Treno-sto-Rouf-railway-carriage-theatre
https://twitter.com/ToTrenoStoRouf
https://instagram.com/ToTrenostoRouf
https://www.youtube.com/user/totrenostorouf

Νέα έκθεση Alexandre Mitchell 'Πόλεις της χαμένης μνήμης/ Cities of Lost Memory' || Εγκαίνια: Τρίτη 8 Οκτωβρίου στις 19:00

 Νέα έκθεση

Πόλεις της χαμένης μνήμης/ Cities of Lost Memory
του Alexandre Mitchell
Εγκαίνια: Τρίτη 8 Οκτωβρίου στις 19:00

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα παρουσιάζει από την Τρίτη 8 Οκτωβρίου την έκθεση «Πόλεις της χαμένης μνήμης/ Cities of Lost Memory» του Alexandre Mitchell, μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της στο πολιτιστικό κέντρο Full Circle των Βρυξελλών.
Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 20 σχέδια, με ινδική μελάνη, με θέματα που αφορούν ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες, προβάλλουν δύσκολες όψεις της Ιστορίας και φιλοδοξούν να προκαλέσουν αντιπαραθέσεις και συζητήσεις.
Ο Αlexandre Mitchell, σαν αρχαιολόγος που είναι, ζωντανεύει τα απομεινάρια του παρελθόντος, τα συνδέει με το παρόν, προτείνοντας μιαν εναλλακτική περιήγηση στην Ιστορία, από τη δική του προσωπική σκοπιά.
Σύντομο βιογραφικό (το έργο του)
Ο Alexandre Mitchell γεννήθηκε το 1974 στην Οξφόρδη από Βρετανό πατέρα και Γαλλίδα μητέρα, και μεγάλωσε στη Φλάνδρα και στις Βρυξέλλες. Σπούδασε στο Στρασβούργο και στην Οξφόρδη και ταξίδεψε πολύ στο πλαίσιο της έρευνάς του στην κλασική αρχαιολογία. Τα τελευταία είκοσι χρόνια διδάσκει, γράφει και δίνει διαλέξεις για θέματα της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιολογίας. Είναι μέλος πολλών συλλόγων, δικτύων και ομάδων για την Αρχαιότητα.
Το σχέδιο είναι κομμάτι της εργαλειοθήκης του αρχαιολόγου, αλλά ο Άλεξ άρχισε να ασχολείται πιο δημιουργικά μ’ αυτό κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού. Τότε διαπίστωσε την αδήριτη και επιτακτική ανάγκη της ακριβούς γνώσης των γεγονότων, επειδή στον κόσμο οργίαζαν οι ανεξέλεγκτες πληροφορίες, η υπερβολή, οι θεωρίες συνωμοσίας και η παραπληροφόρηση. Τα έργα του αφορούν ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες, προβάλλουν δύσκολες όψεις της Ιστορίας και φιλοδοξούν να προκαλέσουν αντιπαραθέσεις και συζητήσεις.
Η καλλιτεχνική διαδικασία
Ο Alexandre Mitchell σχεδιάζει με ινδική μελάνη σε λευκό χαρτί. Τον γοητεύει η αντιστροφή λευκού-μαύρου, επειδή μοιάζει να αποκαλύπτει την κρυφή πλευρά των πραγμάτων, τα ανασύρει από το παρελθόν. Κάθε σχέδιο είναι αποτέλεσμα μιας συχνά πολύμηνης διαδικασίας που περιλαμβάνει έρευνα, συστηματικό διάβασμα βιβλίων, επιστημονικών άρθρων και ιστοσελίδων, πολυάριθμα προκαταρκτικά σκίτσα, και κάποτε μικρά ταξίδια μελέτης και επισκέψεις σε μουσειακές συλλογές ενίοτε απρόσιτες στο κοινό. Όλα αυτά, σιγά-σιγά, διαμορφώνουν το σχέδιο και το κείμενό του.
Διάρκεια έκθεσης: 8 Οκτωβρίου – 10 Νοεμβρίου 2024
Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού χώρου: Τρίτη 9:00-14:00, Τετάρτη 17:00-21:00, Πέμπτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Παρασκευή 9:00-14:00, Σάββατο-Δευτέρα κλειστά.
*Η εκδήλωση θα καλυφθεί από φωτογράφο και βιντεολήπτη του Ιδρύματος.
Image (1) “The Vanished”, 2022 (42 Χ 59 εκ., Ινδική μελάνη) https://lostmemory.art/en/the-vanished/
Image (2) Alexandre Mitchell

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ // ΔΟΜΝΙΝΟΣ Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ: ΤΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑ // PETER RIEDLBERGER

 

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ | 
PETER RIEDLBERGER
ΔΟΜΝΙΝΟΣ Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ: Τα αριθμητικά έργα
Μετάφραση: Νίκος Μαράκας
Επιστημονική επιμέλεια: Μιχάλης Σιάλαρος
Σειρά: Αρχαία Επιστημονική Γραμματεία

Για τους νεοπλατωνικούς φιλοσόφους, η συστηματική ενασχόληση με τα μαθηματικά συνιστούσε βασική προϋπόθεση για τη βαθύτερη κατανόηση της φιλοσοφίας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μαθηματικές επιστήμες (αριθμητική, γεωμετρία, αστρονομία και μουσική) αποτέλεσαν κατά την Ύστερη Αρχαιότητα αναπόσπαστο τμήμα του εκπαιδευτικού προγράμματος της Σχολής των Αθηνών, στην οποία φοίτησε ο Δομνίνος από τη Λάρισα της Συρίας. Οι πηγές περιγράφουν τον Δομνίνο ως ιδιαίτερα ικανό στα μαθηματικά. Τι απέμεινε όμως από το έργο του; Το παρόν βιβλίο επιχειρεί να δώσει μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Εκκινώντας από μια παρουσίαση του ιστορικού και πολιτισμικού πλαισίου εντός του οποίου έζησε ο Δομνίνος, η μελέτη εξετάζει, αρχικά, τα διαθέσιμα βιογραφικά στοιχεία για τον Δομνίνο και, στη συνέχεια, εστιάζει σε τρία σημαντικά μαθηματικά κείμενα της Ύστερης Αρχαιότητας που έχουν αποδοθεί σε αυτόν: το Εγχειρίδιον της «Αριθμητικής Εισαγωγής», το Πώς αποσπάται ένας λόγος από έναν άλλο λόγο και τα Σχόλια στον Νικόμαχο. Το βιβλίο απευθύνεται σε αναγνώστες που αναζητούν, αφενός, ένα εισαγωγικό εγχειρίδιο για το ιστορικό και φιλοσοφικό πλαίσιο των μαθηματικών της Ύστερης Αρχαιότητας και, αφετέρου, μια επαφή με τα ίδια τα πρωτότυπα κείμενα και τον σχολιασμό τους.
ISBN 978-618-230-042-8, σχήμα 14 x 21 εκ., 496 σελ., τιμή: 24 ευρώ

Η ΦΥΓΗ





Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Νέο video-clip για τη Σμύρνη με Μαριώ & Ζωή Τηγανούρια (video)

Νέο video-clip για τη Σμύρνη με Μαριώ & Ζωή Τηγανούρια
"Μαριόλα σ'αγαπώ"
Ερμηνεία: Μαριώ
Σύνθεση: Ζωή Τηγανούρια
Στίχοι: Μαρία Παπαδάκη

Η Μαριώ τραγουδά "Μαριόλα σ'αγαπώ"... για τη Σμύρνη. Ένα ακόμα τραγούδι σε σύνθεση και παραγωγή της Ζωής Τηγανούρια για την επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής που συγκινεί, σε Σμυρνέικους μουσικούς «δρόμους» και ηχοχρώματα. Το βίντεο κλιπ μας ταξιδεύει νοσταλγικά στη Μνήμη που αντιστέκεται στο πέρασμα του χρόνου και δεν λέει να ξεχαστεί... Τους στίχους υπογράφει η Μαρία Παπαδάκη.
Το τραγούδι εμπεριέχεται στο άλμπουμ "Η μέρα του ξεριζωμού" όπου η καταξιωμένη δημιουργός υπογράφει τη μουσική και στα 29 τραγούδια (!) αφιερωμένο σε δύο πολύ σημαντικά και άρρηκτα συνδεδεμένα ιστορικά γεγονότα, την καταστροφή της Σμύρνης και την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης.
Στο άλμπουμ συμμετέχουν πολλοί αξιόλογοι συγγραφείς, ποιητές και στιχουργοί (Κώστας Καρτελιάς, Μαρία Παπαδάκη, Ηλίας Κατσούλης, Σταμάτης Μεσημέρης, Σταύρος Σταύρου, Ανδρέας Παράσχος, Σοφία Λιγνού, Παναγιώτης Τηγανούριας, Πασχάλης Μπούρας, Κωνσταντίνος Ιερομνήμων, Κώστας Ασμανίδης, Γιώργος Κοζαδίνος & ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμος) και ερμηνεύουν γνωστοί καθώς και ανερχόμενοι τραγουδιστές/στριες όπως Πέγκυ Ζήνα, Μπάμπης Τσέρτος, Μαριώ, Βαγγέλης Δημούδης, Αγάθωνας, Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης, Σοφία Μάνου, Αχιλλέας Χαλδαιάκης, Μάνος Κουτσαγγελίδης, Λάμπρος Βασιλείου, Άννα Κατσούλη, Κώστας Τηγάνης, Βασίλης Κοντογιώργος, Μαρία Βακάλη, Δόμνα Μέγγα και Θανάσης Βούτσας.
Ένα άλμπουμ "κόσμημα" της σύγχρονης ελληνικής δισκογραφίας που αξίζει να εξερευνήσετε..!
Δείτε το βίντεο-κλιπ εδώ:

Ακούστε το άλμπουμ εδώ:

✍ Το κύκνειο άσμα του σπουδαίου Paul Auster 📗

 




Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

📕 Νέο συγκινητικό μυθιστόρημα του Χ. Μουρακάμι!







16,60€
14,94€
Κερδίζεις 14 πόντους

25,50€
22,95€
Κερδίζεις 22 πόντους

18,80€
16,92€
Κερδίζεις 16 πόντους

18,80€
16,92€
Κερδίζεις 16 πόντους

18,80€
16,92€
Κερδίζεις 16 πόντους

22,20€
19,98€
Κερδίζεις 19 πόντους


ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ // ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ. ΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ // ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΚΟΛΦΩ ΜΑΓΓΙΝΗ

 

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ | 
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ
Μια εισαγωγή
Επιλογή κειμένων - Επιστημονική επιμέλεια - Εισαγωγή: Γκόλφω Μαγγίνη
Σειρά: Φιλοσοφία

Η όψιμη νεωτερική εποχή που διανύουμε είναι ίσως η πρώτη όπου στο επίκεντρο έρχεται η αντίληψη ότι δεν οφείλουμε απλώς να στοχαστούμε την τεχνολογία, αλλά ότι η ίδια η τεχνολογία «σκέφτεται» με έναν τρόπο που η παραδοσιακή φιλοσοφία, δομημένη σε στατικούς δυϊσμούς και διχαστικά σχήματα (νου και σώματος, υποκειμένου και αντικειμένου, λεκτικής εκφοράς και επιτέλεσης), δεν μπορεί να συλλάβει. Το Φιλοσοφία του ψηφιακού: Μια εισαγωγή επιχειρεί να καλύψει ένα μέρος τουλάχιστον του ευρέος πεδίου της φιλοσοφικής διερώτησης για τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους οι ψηφιακές τεχνολογίες μετασχηματίζουν την ανθρώπινη πραγματικότητα σε όλες τις όψεις και τις εκφάνσεις της. Ως προς τον τρόπο κριτικής επεξεργασίας της ψηφιακότητας η σύγχρονη φιλοσοφία της τεχνολογίας οφείλει να μπει σε διάλογο με κλάδους των κοινωνικών επιστημών, αφομοιώνοντας επιμέρους στοιχεία τους, ενώ ταυτόχρονα ο πυρήνας της διερώτησης παραμένει φιλοσοφικός. Είναι γνωστό ότι ο θεωρητικός προβληματισμός για την ψηφιακότητα εκκινεί συνήθως, αφενός, από τις ψηφιακές ανθρωπιστικές σπουδές και, αφετέρου, από πεδία με διεπιστημονική επιστημολογική ταυτότητα, όπως οι Σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας. Αυτός ο τόμος φιλοδοξεί να ανταποκριθεί σε μια διττή ανάγκη· την ανάγκη, αφενός, να στοιχειοθετηθεί μια αυτοτελής φιλοσοφική διερώτηση για την ψηφιακή τεχνολογική συνθήκη και την ανάγκη, αφετέρου, να υπερβούμε τη συχνά μονομερή εστίαση στις νομικές, ηθικές και εν γένει κανονιστικές παραμέτρους των ζητημάτων που θέτουν οι νέες τεχνολογίες, ανακατευθύνοντας τη θεωρητική ματιά στα πεδία της οντολογίας και της γνωσιοθεωρίας, της φιλοσοφικής ανθρωπολογίας καθώς και της σύγχρονης πρακτικής φιλοσοφίας με έμφαση στην πολιτική συνιστώσα της.
Γράφουν οι: Aleksi Aaltonen, Albert Borgmann, Rafael Capurro, Mark Coeckelbergh, Hubert L. Dreyfus, Andrew Feenberg, Luciano Floridi, Iain Grant, Sara M. Grimes, Katherine N. Hayles, Michael Heim, Don Ihde, Jannis Kallinikos, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Pierre Lévy, Attila Marton, Μανώλης Πατηνιώτης, Sadie Plant, Stéphane Vial, Langdon Winner
ISBN 978-618-230-066-4, σχήμα 17 x 24 εκ., 560 σελ., τιμή: 32 ευρώ