Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Εκπτώσεις και προσφορές για τους θεατές του Φεστιβάλ
...περισσότερα

*****
Εισιτήρια

Τα εκδοτήρια των εισιτηρίων βρίσκονται στην Πλατεία Αριστοτέλους & το Λιμάνι
(Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-24:00 Τιμή εισιτηρίου: €6)
Κανονισμοί εισιτηρίων

- Η είσοδος στην προβολή δεν επιτρέπεται χωρίς εισιτήριο. Για τους κατόχους CineΚάρταF ή διαπίστευσης είναι απαραίτητη η έκδοση εισιτηρίου μηδενικής αξίας.
- Το εισιτήριο σας εξασφαλίζει μία θέση έως και 5 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής.
- 5 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής εκδίδονται εισιτήρια, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις.
- Οι θέσεις στην αίθουσα δεν είναι αριθμημένες.
- Μετά την έναρξη της προβολής δεν επιτρέπεται η είσοδος στην αίθουσα.
- Μετά τη λήξη κάθε προβολής είναι απαραίτητη η αποχώρησή σας από την αίθουσα.
- Εισιτήρια επιστρέφονται μέχρι και 3 ώρες πριν την έναρξη της προβολής, στο ταμείο 1 της αποθήκης Δ.
Τηλεφωνική κράτηση για εισιτήρια αξίας €6
Είναι διαθέσιμη για όλες τις προβολές και όλες τις ημέρες, ανεξαρτήτως αριθμού εισιτηρίων. Η παραλαβή και πληρωμή των εισιτηρίων μπορεί να γίνει έως και 3 ώρες πριν από την έναρξη της προβολής, από τα εκδοτήρια.
Κέντρο τηλεφωνικών κρατήσεων: 231 220 2250.
Ο Άκι Καουρισμάκι στην προβολή της ταινίας του Το Λιμάνι της Χάβρης στο Ολύμπιον

«Ευχαριστώ, ένα, δύο, τρία, καλημέρα, καλησπέρα, καληνύχτα. Μπύρα και ούζο, παρακαλώ». Παραθέτοντας όσες λέξεις ξέρει καλωσόρισε το κοινό που είχε έρθει να δει την ταινία του Το λιμάνι της Χάβρης στο Ολύμπιον, ο σκηνοθέτης και τιμώμενος του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Άκι Καουρισμάκι.
Όταν ο Διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης του είπε πως εύχεται κάθε χρόνο να έρχεται στη Θεσσαλονίκη με μια καινούρια του ταινία, εκείνος απάντησε χιουμοριστικά: «Ναι, θα ήταν ευχής έργο, μόνο που δε θα ξανακάνω ταινία – κι αυτό θα είναι καλό για το σινεμά!»
«Χρησιμοποιώ τους ίδιους ηθοποιούς γιατί είναι καλοί», πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση μετά την προβολή. «Είναι σαν τον Τζον Φορντ που χρησιμοποιούσε πάντα τον Τζον Γουέιν. Το ίδιο θα έλεγε κι εκείνος άμα ήταν εδώ. Χαίρομαι που δεν είμαι στη θέση του, γιατί αυτό σημαίνει πως είμαι ζωντανός». Σε ερώτηση σχετικά με το αισιόδοξο τέλος της ταινίας, σημείωσε: «Επειδή είμαι και παραγωγός, είμαι αυτός που είτε κερδίζει είτε χάνει. Κι όταν χάνω, χάνω πολλά. Ακολούθησα τη συνταγή του Χόλιγουντ λοιπόν - το χάπι εντ πουλάει πάντα».
*****
Ξαναβλέποντας το Playtime

ή πώς το Positif επανεξετάζει τη νεωτερικότητα, συμπληρώνοντας 60 χρόνια ζωής!
Με αφορμή τα 60 χρόνια του γαλλικού κινηματογραφικού περιοδικού Positif, πραγματοποιήθηκε η επετειακή προβολή της κλασικής ταινίας του Ζακ Τατί, Playtime, στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.
Ο κριτικός κινηματογράφου του περιοδικού Positif κ. Ερίκ Ντε Ρομπέρ απηύθυνε χαιρετισμό πριν την προβολή. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, το περιοδικό γεννήθηκε το 1952 και στη διάρκεια των έξι δεκαετιών της ζωής του αγάπησε όλα τα είδη ταινιών, από τα φιλμ του Θόδωρου Αγγελόπουλου μέχρι τα σπαγγέτι γουέστερν, και από τις ιταλικές κωμωδίες ως το νέο αμερικάνικο σινεμά της δεκαετίας του '70. «Θα μπορούσαμε να διαλέξουμε πολλές άλλες αξιόλογες ταινίες, όμως θεωρούμε το φιλμ του Τατί ένα από τα σημαντικότερα του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα», τόνισε ο κ. Ντε Ρομπέρ. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο Ζακ Τατί εκτός από ένας σημαντικός σκηνοθέτης, είναι επίσης σεναριογράφος και παραγωγός, ενώ το Playtime είναι η τελευταία ταινία μιας τριλογίας του δημιουργού με θέμα τον μοντερνισμό. Προηγήθηκε η Μέρα γιορτής που γυρίστηκε το 1949, αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ακολούθησε λίγα χρόνια αργότερα, το 1948, το φιλμ Ο θείος μου. Και στις τρεις αυτές ταινίες ο Τατί διακωμωδεί κατά κάποιο τρόπο τον μοντερνισμό. Ειδικά το Playtime μιλά για τον κόσμο της παγκοσμιοποίησης. «Τότε βρίσκαμε αστεία την ταινία, τώρα πια δε γελάμε γιατί όσα περιγράφει τα ζούμε», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. ντε Ρομπέρ.
Η ταινία Playtime εντάσσεται στις Ειδικές Προβολές της ενότητας «Ανοιχτοί Ορίζοντες» που χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων δράσεων του 53ου ΦΚΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.
Εκδόσεις και συλλεκτικά αντικείμενα στο Βιβλιοπωλείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Στο βιβλιοπωλείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που λειτουργεί στην είσοδο της Αποθήκης Γ΄(10:00 - 00:00) διατίθενται οι εκδόσεις της φετινής διοργάνωσης (Επίσημος κατάλογος, Πρόγραμμα προβολών - Οι Ταινίες από το Α ως το Ω, Θόδωρος Αγγελόπουλος,
Άκι Καουρισμάκι, Κριστιάν Μουντζίου) καθώς και η τσάντα του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Tshirt (σε λευκό και μαύρο) και η αφίσα.
Και φυσικά το σύνολο των εκδόσεων του Φεστιβάλ (μονογραφίες, εθνικές κινηματογραφίες, κριτικά κείμενα, αφιερώματα σε ηθοποιούς, λευκώματα εκθέσεων φωτογραφίας-ζωγραφικής κ.ά.), όπως επίσης και συλλεκτικές μπλούζες και τσάντες παλαιότερων διοργανώσεων.
Στο βιβλιοπωλείο του Φεστιβάλ, μπορείτε επίσης να βρείτε τα συλλεκτικά αντικείμενα του Μουσείου Κινηματογράφου, T-Shirts με καρικατούρες γνωστών ελλήνων ηθοποιών, ξυλομπογιές, μολύβια, κούπες
*****
Σινέ Θεσσαλονίκη. Ιστορίες από την πόλη και τον κινηματογράφο

...περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια: