Ενας νέος χώρος στο διαδίκτυο που θα ασχοληθεί με την μουσική, το θέατρο,το καλό βιβλίο, δηλαδή ότι έχει σχέση με τον Πολιτισμό!
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024
ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ // Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΑΘΟΤΗΤΑ // PHILIPPA FOOT
ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ |PHILIPPA FOOT
Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΑΘΟΤΗΤΑ
Μετάφραση: Τάσος Καρακατσάνης & Μιλτιάδης Ν. Θεοδοσίου
Επιστημονική επιμέλεια: Μιλτιάδης Ν. Θεοδοσίου
Επίμετρο: Στέλιος Βιρβιδάκης
Σειρά: Φιλοσοφία
Ο έκδηλος στόχος μου σε τούτο το βιβλίο συνίσταται στη σκιαγράφηση μιας ξεχωριστής θεώρησης της ηθικής κρίσης, μιας θεώρησης πολύ διαφορετικής από εκείνη για την οποία οι περισσότεροι φιλόσοφοι γράφουν σήμερα. Διότι πιστεύω ότι οι αξιολογήσεις της ανθρώπινης βούλησης και πράξης έχουν την ίδια εννοιολογική δομή με τις αξιολογήσεις των χαρακτηριστικών και λειτουργιών των άλλων έμβιων όντων, και μπορούν να κατανοηθούν μόνο υπό τους όρους αυτούς. Επιθυμώ να δείξω ότι το ηθικό κακό αποτελεί «είδος φυσικού ελαττώματος». Η ζωή θα είναι στο κέντρο της συζήτησής μου…
H Φυσική αγαθότητα της Philippa Foot αποτέλεσε και αποτελεί μία από τις πλέον πρωτότυπες και σημαντικές συνεισφορές αλλά και ένα σημείο καμπής στο πεδίο της σύγχρονης ηθικής φιλοσοφίας. Με γλώσσα προσιτή και με έντονο το βιωματικό στοιχείο, η Foot υπερασπίζεται μια αριστοτελική ερμηνεία της αρετής, που επικεντρώνεται «στη φυσική αγαθότητα και τα φυσικά ελαττώματα» των έμβιων όντων. Καταπιάνεται με ηθικά ερωτήματα θεμελιώδη για την ανθρώπινη ζωή· εξετάζει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η πρακτική ορθολογικότητα, η πλανημένη ηθική συνείδηση και η σχέση ανάμεσα στην αρετή και την ευτυχία, ολοκληρώνοντας την πραγμάτευσή της με μια κριτική στον ιμμοραλισμό του Νίτσε.
Εικόνα εξωφύλλου: Άρια Κομιανού (Αθήνα 1938–2015), Νο 91 (1978), δίχρωμη ξυλογραφία σε χαρτί, 88x44 εκ., Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, δωρεά της καλλιτέχνιδας, αρ. έργου Π.10451. Φωτογράφιση έργου: Θάλεια Κυμπάρη.
Η Philippa Foot (Φιλίππα Φουτ) (1920-2010) σπούδασε φιλοσοφία, πολιτική επιστήμη και οικονομικά στο Κολέγιο Σόμερσβιλ, κολέγιο θηλέων στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Στο Κολέγιο συμφοιτήτριές της ήταν μεταξύ άλλων η Elizabeth Anscombe, η Mary Midgley και η Iris Murdoch, που επίσης χάραξαν τα δικά τους φιλοσοφικά μονοπάτια. Το 1950 έγινε εταίρος του Σόμερσβιλ, και το 1976 έγινε καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, όπου παρέμεινε ώς το 1991. Κατόπιν επέστρεψε στην Οξφόρδη, όπου ολοκλήρωσε τη μονογραφία της Η φυσική αγαθότητα. Εντασσόμενη σ’ ένα νεοαριστοτελικό ρεύμα, η συνεισφορά της στη σύγχρονη ηθική φιλοσοφία θεωρείται ανεκτίμητη. Από το 1948 και για όλη της τη ζωή υποστήριζε ενεργά τις δράσεις της Oxfam, διεθνούς οργάνωσης για την καταπολέμηση της πείνας στον κόσμο.
ISBN 978-618-230-081-7, σχήμα 14 x 21 εκ., 256 σελ., τιμή: 18 ευρώ
Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Σμίλη το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Νικολάου "Ο ταλαντούχος Νέρωνας"
Κωνσταντίνος Νικολά
Ο ταλαντούχος Νέρωνας
Σελίδες: 72, Τιμή: 14 ευρώ
ISBN: 978-618-2111-10-9
Εκδόσεις ΣμίληΚυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Σμίλη το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Νικολάου «Ο ταλαντούχος Νέρωνας».
Δύο χρόνια μετά την πρώτη του ποιητική συλλογή «Βιογραφία ενός χεριού», η οποία απέσπασε το βραβείο «Γ. Αθάνα» της Ακαδημίας Αθηνών, ο Κωνσταντίνος Νικολάου επανέρχεται με ένα βιβλίο, το οποίο ενώ διατηρεί το νήμα με τους ιδιαίτερους τρόπους και τόπους γραφής που ο ίδιος διαμόρφωσε, συστήνει πλέον μια νέα εκδοχή για αυτό που τελικά συνιστά η ποίηση. Στα ποιήματα της συλλογής αυτής πραγματοποιείται μια μετατόπιση στον ρυθμό της ειρωνείας, μια βαθύτερη ενατένιση του εαυτού, μια περισσότερο ισορροπημένη επαφή με τον έτερο ως πυρήνα και ερέθισμα της δημιουργίας. Κυρίως, όμως, ένα πιο σταθερό βάδισμα μέσα στη γλώσσα η οποία οδηγείται σε μια κρυστάλλωση από τις πιο γόνιμες όχι μόνο για το ποίημα, αλλά και για τον ίδιο τον αναγνώστη, που αφήνεται τώρα να συλλάβει και να απολαύσει την ατμόσφαιρα και τον τόνο, τις αποχρώσεις του ποιητικού προβληματισμού, τη χροιά του αισθήματος, που κάθε φορά εμπνέει και καθοδηγεί τη σύνθεση.
«Ο ταλαντούχος Νέρωνας» χαράσσει με μεγαλύτερη ευκρίνεια τους όρους και τα όρια της δημιουργίας όταν αυτή διεκδικεί την ιδιαίτερη ταυτότητα και τον χαρακτήρα της.
Βιογραφικό:
Ο Κωνσταντίνος Νικολάου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης. Ποιήματα, μεταφράσεις και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Για την πρώτη ποιητική συλλογή του, «Βιογραφία ενός χεριού» (εκδ. Περισπωμένη, 2022), τιμήθηκε με το βραβείο «Γ. Αθάνα» της Ακαδημίας Αθηνών. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως Ογκολόγος Ακτινοθεραπευτής.
Εκδόσεις Σμίλη
Ναυαρίνου 18-20, Αθήνα 106 80
τηλ.: 210 3637541
smilipub.blogspot.com, smili_ekdoseis@yahoo.gr
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)