Νέα έκθεση
«Ιωάννα-Giovanna-Jeanne Spiteris/Σπητέρη»
Άνοιγμα έκθεσης Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα παρουσιάζει την έκθεση «Ιωάννα-Giovanna-Jeanne Spiteris/Σπητέρη», η οποία θα είναι επισκέψιμη για το κοινό από την Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 9:00.
Στην έκθεση παρουσιάζεται σχεδόν ολόκληρο το έργο της Ιωάννας Σπητέρη (1920-2000) με περισσότερα από 180 έργα, ένα άγνωστο σχεδόν σύνολο στην Ελλάδα, εξαιρετικά σημαντικό σε ποσότητα και σημασία για τη σύγχρονη γλυπτική.
Η έκθεση περιλαμβάνει γλυπτά σε χαλκό, μάρμαρο, ξύλο, κατασκευές, σχέδια, χαρακτικά, μακέτες, χαρτοκοπτικές, παιχνίδια χώρου, γεωμετρίας, πολλαπλών λύσεων και μεταλλαγών που αποκαλύπτουν μια προικισμένη, ανήσυχη γυναίκα, προοδευτική για την εποχή της, με έντονη συναίσθηση του προορισμού της τέχνης, της έντιμης προσφοράς σε κάθε επίπεδο, που σε προσκαλεί σε διαρκή διάλογο με το έργο της.
Ο τίτλος της έκθεσης προκύπτει από τον τρόπο που υπέγραφε η καλλιτέχνης τα έργα της και αντανακλά τις τρεις γλώσσες, τις τρεις χώρες, εντέλει τις τρείς πόλεις της μονιμότερης διαμονής της, Αθήνα-Βενετία-Παρίσι, όπου δημιούργησε το σύνολο σχεδόν του έργου της.
«Η Ιωάννα Σπητέρη ανήκει στη γενιά που έζησε τον πόλεμο, την κατοχή και τη διασπορά. Βιωματικές αναφορές μιας εποχής που σημάδεψαν ανεξίτηλα τη μνήμη και την ευαισθησία της, αναζητώντας την εθνική της ταυτότητα στον διεθνισμό της σύγχρονης τέχνης. Κουβαλώντας μέσα της το αταβιστικό στοιχείο της Σμυρναίικης καταβολής της με την ευρύτερη έννοια της προσαρμοστικότητας και του διεθνισμού η Ιωάννα δεν δυσκολεύτηκε να φτιάξει πολλές φορές τη ζωή της από την αρχή Αθήνα-Βενετία-Παρίσι-Αθήνα κερδίζοντας μέσα από την πραγματικότητα μιας γεμάτης από εμπειρίες ζωής, την καλλιτεχνική της ωριμότητα» (Μαρία Κοτζαμάνη, Αθήνα, Πολύπλανο 1980).
Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα κοντά στον Μιχάλη Τόμπρο. Ήδη στα πρώιμα έργα της φαίνεται το κύριο στοιχείο που την ξεχωρίζει: η διαίσθηση του όγκου και η σωστή σχέση με τον χώρο που την οδηγεί σε μια μνημειώδη αντίληψη της γλυπτικής (René de Solier).
Διακρίνονται δύο διαφορετικές περίοδοι στη δουλειά της. Στην πρώτη (Βενετία 1958-1963) δουλεύει το σίδερο με την τεχνική της οξυγονοκόλλησης. Αιχμηρά σχήματα, με έντονο δυναμισμό και εκφραστικότητα, μορφές φαινομενικά επιθετικές, φανερώνουν μια εσωτερική αγωνία μεταμορφώνοντάς τη σε φάσεις μιας πλαστικής τραγωδίας (Γ. Μουρέλος). Στο Παρίσι (1963-1976) η δουλειά της μεταμορφώνεται σε όλα τα επίπεδα, στα υλικά, στη μορφολογία, στη γενική αντίληψη της γλυπτικής. Αφετηρία της, η σχέση γλυπτικής-αρχιτεκτονικής. Γεωμετρική σαφήνεια, απλοποίηση, δομικά στοιχεία οδηγούν σε άπειρους συνδυασμούς, χωρίς μηχανική επανάληψη. Εφευρετικότητα, φαντασία, ποιητική σχέση με τον χώρο, συχνά και τη χρηστικότητα, δίνουν τη δυνατότητα στον θεατή να γίνει συμμέτοχος και συνδημιουργός, να παίξει μαζί τους. Κύριο στοιχείο επιπλέον στη φάση αυτή είναι το χρώμα, πολύ χρώμα, απόλυτα συνυφασμένο με τη γλυπτική φόρμα, χωρίς να την ανταγωνίζεται, προτείνοντας τη θετική πλευρά της ζωής, μια εγκάρδια προσφορά για ανθρώπινη επαφή.
Η Ιωάννα Σπητέρη και ο σύζυγός της Τώνης Σπητέρης, ο διακεκριμένος διανοητής και κριτικός τέχνης, έκαναν μαζί στο Τελλόγλειο ήδη από τη δεκαετία του ’80 μια μεγάλη και πολύτιμη δωρεά: τα αρχεία τους, τη βιβλιοθήκη τους, τη συλλογή τους και το σύνολο του έργου της καλλιτέχνιδας. Η έκθεση αυτή, όπως και ο μεγάλος δίγλωσσος κατάλογος που τη συνοδεύει, αποτελούν φόρο τιμής στη μεγάλη γλύπτρια και συμβολή στην νεοελληνική τέχνη με το ξεδίπλωμα ολόκληρου του έργου της στην έκθεση.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους.
Η έκθεση πλαισιώνεται από πλούσια δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά), που είναι διαθέσιμη στο Τελλόγλειο (Αγίου Δημητρίου 159Α), στο Μικρό Τελλόγλειο (Καρ. Ντηλ. 32) και στο e-shop του Ιδρύματος (https://bit.ly/3RBhu5l).
Διάρκεια έκθεσης έως την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα ανακοινωθούν σύντομα.
Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά. Τηλ. υποδοχής: 2310247111.
Λεζάντες έργων (από αριστερά)
Εικόνα (1) Χορεύτρια, γλυπτό, 1958, μολύβι, 38x21x11 εκ., ΤΙΤ1999.326. Φωτ. Μάκης Σκιαδαρέσης
Εικόνα (2) Scultura no.1 (Γλυπτό αρ. 1), Μάρτιος 1959, χαλκός 36x25x8 εκ. Βάση: 20x10 εκ. ΤΙΤ1999.401. Φωτ. Giacomelli
Εικόνα (3) Istrice (Σκαντζόχοιρος), Νοέμβριος 1959, χαλκός, 40x33x22 εκ. Βάση: 29x14 εκ. ΤΙΤ1999.333. Φωτ. Ferruzzi
Εικόνα (4) Τώνης Σπητέρης και Ιωάννα Σπητέρη
Εικόνα (5) Eléments alternés/Escalatura humana (Στοιχεία εναλλασσόμενα/ανθρώπινη κλίμακα), Ιανουάριος 1967-Φεβρουάριος/Μάρτιος 1968. Το έργο σε μεγάλη κλίμακα: σίδηρος χρωματισμένος, 350x93x28 εκ. Βάση:124x93x12,5 εκ. Φωτ. Essen. Feruzzi
Εικόνα (6) Εννιά αντίτυπα βαµµένα, ένα σε φυσικό ξύλο, χρωµατιστό ξύλο, διάσταση κάθε στοιχείου, 10x10x7 εκ. Συλλογή Πολυπλάνου, 1969. Φωτ. Peyrol και Athanasiou
Εικόνα (7) Couple orange et vert (Ζεύγος πορτοκαλί και πράσινο), 1969. Ανακατασκευή υπό κλίµακα (ξύλο βαµµένο): Βαγγέλης Ξώνογλου Οκτώβριος 2020, 37x10x7 εκ., βάση: 2x15x15 εκ., ΤΙΤ2015.4352
Σας ενημερώνουμε για τις προσεχείς εκδηλώσεις - παρουσιάσεις βιβλίων μας.
Το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης της Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ), οι εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ και το βιβλιοπωλείο ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Πολυμέρη Βόγλη
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ . Υποκειμενικότητα, πολιτική βία και αντιδικτατορικός αγώνας 1967-1974
την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023, στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο Σαράτση, Παραλιακό Συγκρότημα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βόλος
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Ιωάννα Λαλιώτου, Αντιπρύτανις & Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Κωστής Καρπόζηλος, ιστορικός, Διευθυντής Αρχείων Σύγχρνης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)
Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, Ομότιμη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
και ο Πολυμέρης Βόγλης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Ιστορία, Λογοτεχνία, Κλασική Παράδοση» και το Εργαστήριο Ιταλικής Ιστορίας και Ιστοριογραφίας του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα:
"Ο καπιταλισμός και οι απαρχές του"
Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Γιάννη Μηλιού,
Βενετία: μια συνάντηση που στέριωσε απρόβλεπτα. Πραγματεία για τον καπιταλισμό και τη διαδικασία γένεσής του, (εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2020).
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023, ώρα 6 μ.μ.
Κεντρικό κτήριο Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης»
Χαιρετισμοί:
Αχιλλέας Χαλδαιάκης, Καθηγητής, Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, ΕΚΠΑ
Γεράσιμος Δ. Παγκράτης, Πρόεδρος Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Συμμετέχουν:
Τζελίνα Χαρλαύτη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ
Γιάννης Μηλιός, Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού και Μετσοβίου Πολυτεχνείου
Γεράσιμος Δ. Παγκράτης, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΕΚΠΑ
Αριστοτέλης Τύμπας, Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ
Συντονίζει ο Καθηγητής του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΕΚΠΑ, Ιωάννης Δ. Τσόλκας.
Οι εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και το βιβλιοπωλείο ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Άξελ Σωτήρη Βαλντέν
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΣΟΥΗΔΩΝ
την ΤΡΙΤΗ | 14 Μαρτίου 2023 | ώρα 7 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο Επί λέξει, Ακαδημίας 32 & Λυκαβηττού, Αθήνα | Τ 2103388054
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Πολυμέρης Βόγλης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ειρήνη Λαγάνη, Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Σωτήρης Ριζάς, Διευθυντής Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού Ακαδημίας Αθηνών
και ο συγγραφέας του βιβλίου.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΚΠΑ - Πρόεδρος του Δ.Σ. των ΑΣΚΙ
Οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια
και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών
σας προσκαλούν στην παρουσίαση
του βιβλίου της Άννας Φραγκουδάκη
ΟΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΟΡΑΤΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ
ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ
Η δυτική μυωπία, η ισχύς του σεξισμού
και η άρνηση του αντισημιτισμού
την ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023,
ώρα 7:00 μ.μ.
στο Κοινοτικό Κέντρο της Ισραηλιτικής Κ.Α.
οδός Βησσαρίωνος 9 & Σίνα, Αθήνα
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
η ιστορικός Οντέτ Βαρών-Βασάρ,
ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς,
η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη
και η Άννα Φραγκουδάκη.
ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΑΣΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Οι ελληνογερμανικές σχέσεις
μετά τον πόλεμο (1953-1981)
Tο βιβλίο αυτό εξετάζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις κατά τη μεταπολεμική περίοδο και διηγείται μια εν πολλοίς ξεχασμένη σήμερα ιστορία: πώς μια χώρα που υπέφερε από τη γερμανική κατοχή στράφηκε ήδη από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια προς τη Δυτική Γερμανία και πώς η τελευταία, κόντρα στα προγνωστικά, αποτέλεσε τον εγγυητή της ελληνικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Το βιβλίο θέτει ερωτήματα αναφορικά με το ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Γερμανίας, και επιδιώκει έτσι να συμβάλει στην αποδόμηση του blame game που τέθηκε σε κίνηση στις δύο χώρες κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης. Παρότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο επίκεντρο, η μελέτη δεν ακολουθεί το ρεύμα της διπλωματικής ιστορίας, και αποφεύγει έτσι συνειδητά την εξαντλητική αναπαραγωγή των επίσημων θέσεων των δύο πλευρών· ούτε προσχωρεί στην υπερβολική έμφαση που αποδίδουν οι πολιτικοί επιστήμονες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Οι παράμετροι αυτές λαμβάνονται βεβαίως υπόψη, σκιαγραφώντας το ευρύτερο πλαίσιο της ιστορίας μας. Το στοιχείο όμως που διαφοροποιεί το βιβλίο είναι η εξέταση των ελληνογερμανικών σχέσεων και των ευρωπαϊκών συμφραζομένων τους μέσα από την οπτική γωνία της ιστορίας των επιχειρήσεων, των επιχειρηματιών και των επιχειρηματικών οργανώσεων· οπτική που φέρνει στο προσκήνιο τον τρόπο με τον οποίο ευρύτερες οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις επιδρούν στις πολιτικές πιέσεις που ασκούνται στο επίπεδο των διακρατικών σχέσεων και της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Φωτογραφία εξωφύλλου: Ο Δυτικογερμανός υπουργός Οικονομίας Λούντβιχ Έρχαρντ (πρώτη σειρά, δεύτερος από αριστερά) και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής συνομιλούν κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης στην τελετή υπογραφής της Συμφωνίας Σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ στην Αθήνα, 9 Ιουλίου 1961. (Πηγή: Αρχείο Κωνσταντίνου Καραμανλή, Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής.)
Ο Χρήστος Τσάκας είναι ιστορικός, Jean Monnet Fellow στο Κέντρο Προηγμένων Μελετών «Robert Schuman» του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου και Επισκέπτης Καθηγητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Έχει εκπονήσει τη διδακτορική διατριβή του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έχει εργαστεί στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, το Πανεπιστήμιο Πρίνστον, το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Το 2019-2020 υπήρξε CES Visiting Scholar στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Έχει συμμετάσχει σε ντοκιμαντέρ της ελληνικής και της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ΕΡΤ, ZDF), ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στα περιοδικά Journal of Common Market Studies, Business History και Τα Ιστορικά.
ΣΕΙΡΑ | ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ISBN 978-960-524-913-7, σχήμα 17 x 24 εκ., 352 σελ., τιμή: 20 ευρώ