Πολλά είναι τα βιβλία που κυκλοφορούν με συνταγές μαγειρικής, άλλες παραδοσιακές και άλλες πιο σύγχρονες.
Είναι γεγονός ότι τόσο τα έντυπα, όσο και η μικρή οθόνη έχουν κατακλυστεί από διάφορους «σεφ» αρσενικού και θηλυκού γένους, οι οποίοι –ες μας παρουσιάζουν με διάφορους τρόπους «ποταμούς γεύσεων», οι οποίοι θα μας «καταπλήξουν».
Προσωπικά, μένω αδιάφορος με το χοιρινό το οποίο σερβίρεται με «γλυκιά σάλτσα», η με την «πάπια Πεκίνου».
Προτιμώ την Ελληνική, την παραδοσιακή κουζίνα, τα φαγητά που μαγείρευαν οι παππούδες μας και οι γονείς μας, χωρίς τα πολύπλοκα ξενόφερτα ονόματα που σου δένουν τη γλώσσα φιόγκο μέχρι να τα πεις.
Ευτυχώς, οι περισσότεροι Έλληνες ψάχνουν τις δικες τους γεύσεις, είτε αυτές προέρχονται από τα νησιά, είτε από την υπόλοιπη χώρα!
Στην Κρήτη, στα Χανιά, υπάρχει ένα μαγαζί από το οποίο έχουν περάσει να φάνε αμέτρητοι (χωρίς υπερβολή) επώνυμοι, ηθοποιοί και λοιποί καλλιτέχνες, αλλά και απλοί, καθημερινοί άνθρωποι που τους έμεινε αξέχαστη η γευστική εμπειρία που πήραν!
Η ιδιοκτήτρια του μαγαζιού αυτού, η Αλίκη Κουκουτσάκη έκανε μια πολύ καλή κίνηση για όλους εκείνους που δεν έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να πάνε στην μεγαλόνησο και να γευτούν την εξαιρετική Κρητική κουζίνα της.
Συγκέντρωσε όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής της Κρήτης, και σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Διάπλαση τις έκανε ένα πολύ όμορφο βιβλίο για όλους εμάς!
Τίτλος του «Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ –ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ».
152 σελίδες με γεύσεις ξεχωριστές, μοναδικές, παραδοσιακές από την Κρήτη.
Το «μεράκι» των προγιαγιάδων μαγειρισσών της Κρήτης, για όλους εμάς.
Οι Εκδόσεις Διάπλαση ετοίμασαν ένα καλαίσθητο βιβλίο το οποίο θα κυκλοφορήσει τον άλλο μήνα.
Σίγουρα θα πρέπει να το αποκτήσουμε όλοι, να μπει σε κάθε «βιβλιοθήκη μαγειρικής».
Άλλωστε, πολλοί είναι εκείνοι που συνιστούν την «μεσογειακή κουζίνα», και την παρουσιάζουν σαν την πιο υγιεινή.
Βασίλης Τσούγκαρης
tsougarisgnomi@gmail.com