Σάββατο 21 Μαΐου 2011

O ΕΞΑΝΤΑΣ ΣΤΟ FLORAL | ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΙΟΥ ΣΤΙΣ 20.30

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ | ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΙΟΥ, 20.30
Την Κυριακή 22 Μαΐου στο Floral θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου (Exandas Documentaries) για την κρίση στην Αργεντινή και τις ομοιότητές της με τη σημερινή δική μας κατάσταση.
Μετά την προβολή θα μιλήσουν οι:
▌Γιώργος Αυγερόπουλος: Δημοσιογράφος
▌Μαρτίν Λαφόργκε: Πρόξενος στην Πρεσβεία της Αργεντινής στην Ελλάδα
▌Γιώργος Κασιμάτης: Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
▌Γιάννης Δραγασάκης: Οικονομολόγος
▌Ρουμπέν Ραβέρα: Ιδρυτής Τρουέκε στην Αργεντινή - Σύνδεση μέσω Skype
περισσότερες πληροφορίες στο:
http://www.exandasdocumentaries.com/series/argentina/
Θεμιστοκλέους 80, 106 81 Εξάρχεια
τηλ: 210 3800070 / fax: 210 3800071

Ημερίδα με θέμα: «Η Παιδεία στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη»

Συνάντηση με την Μάρω Θεοδωράκη στην έκθεση βιβλίου

Αγαπητοί αναγνώστες
Το Σάββατο 21 Μαίου, η γνωστή συγγραφέας και μουσικός Μάρω Θεοδωράκη θα επισκεφτεί την έκθεση βιβλίου στο Ζάππειο και θα συναντηθεί με τους αναγνώστες στο περίπτερο 111 των εκδόσεων Διάπλαση από τις 7μ.μ. ως τις 9 μ.μ.
19-3-2011 Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΗΣ ΜΑΡΩΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΣΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ 4ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
19-3-2011 Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΗΣ ΜΑΡΩΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΣΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ 4ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ
Ζωοδόχου Πηγής 2-4
106 79 Αθήνα
Τηλ: 210 38 08 445
website: www.diaplasibooks.gr

Δελτίο Τύπου EKEBI - Καινοτόμες δράσεις ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας των μαθητών

Καινοτόμες δράσεις ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας των μαθητών
Μια ευρείας κλίμακας παρέμβαση του ΕΚΕΒΙ στα σχολεία όλης της χώρας
Στις 11 Μαΐου υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Εθνικού Κέντρου Βιβλίουκαι εγκρίθηκε το 3ετές Πρόγραμμα «Καινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας των μαθητών» ύψους 3.124.000€ .
***
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίο, έχοντας σταθερά ως προτεραιότητά του την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, και ειδικότερα στις κρίσιμες ηλικίες για την ανάπτυξη της αναγνωστικής συμπεριφοράς του παιδιού και του εφήβου, εκτός από τις γνωστές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια (συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία, Έκθεση παιδικού βιβλίου, Μικρός Αναγνώστης κ.ά.), επιχειρεί μια δυναμική παρέμβαση, μοναδική μέχρι σήμερα σε κλίμακα και διάρκεια.
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», το ΕΚΕΒΙ ξεκινά αυτές τις μέρες ένα φιλόδοξο πιλοτικό Πρόγραμμα για την Ενίσχυση της Φιλαναγνωσίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Αιχμή του προγράμματος είναι η άμεση εξοικείωση των μικρών μαθητών με το βιβλίο και την ανάγνωση, και ειδικότερα η σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης με το λογοτεχνικό βιβλίο. Στόχος, η όξυνση της κριτικής και δημιουργικής σκέψης, η αναζωογόνηση κι ο εμπλουτισμός της φαντασίας και της εφευρετικότητας, η ανάπτυξη της αισθητικής καλλιέργειας και της συναισθηματικής νοημοσύνης τους. Γενικότερα, η καλλιέργεια της γλωσσικής έκφρασης μ’ έμμεσο-βιωματικό τρόπο θα ενισχύσει την ικανότητα των μαθητών στην κατανόηση κειμένων, στην έκφραση απόψεων και ιδεών, συμβάλλοντας στην συγκρότηση μιας πολυδιάστατης και δημιουργικής προσωπικότητας.
Το πρόγραμμα θα καλύψει τρεις πλήρεις σχολικές χρονιές (2011-2012, 2012-2013, 2013-2014) και θα εφαρμοστεί την 1η χρονιά πιλοτικά στις 2 πρώτες τάξεις (Α’ και Β’ Δημοτικού) των περίπου 950 Δημοτικών Σχολείων με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανά την επικράτεια.
Την επόμενη χρονιά θα καλύψει όλες τις τάξεις (Α’ έως ΣΤ’) στα ίδια σχολεία, ενώ εκτιμάται ότι την 3η χρονιά –κι αναλόγως των αποτελεσμάτων της πιλοτικής εφαρμογής– θα ενταχθεί επισήμως στο πρόγραμμα όλων των Δημοτικών Σχολείων της χώρας σε όλες τις τάξεις.
Οι κύριοι άξονες του προγράμματος είναι: Οργάνωση ημερίδων/ειδικών σεμιναρίων για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και των στελεχών εκπαίδευσης (πλέον των 40 ημερίδων και 40 σεμιναρίων σε όλη τη χώρα στα επόμενα τρία χρόνια).
Εκτέλεση ενός ευρύτατου προγράμματος γνωριμίας των μαθητών με τους δημιουργούς των βιβλίων (πλέον των 3.000 επισκέψεων συγγραφέων και εικονογράφων στα σχολεία στα επόμενα 3 χρόνια).
Οικονομική και υλικοτεχνική ενίσχυση για τη λειτουργία 100 λεσχών ανάγνωσης σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με ταυτόχρονη διοργάνωση επισκέψεων συγγραφέων.
Συνομιλία-συνάντηση συγγραφέων και μαθητών με τη χρήση νέων τεχνολογιών (skype κ.ά). Ο συγγραφέας θα φιλοξενείται στα γραφεία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και με τη χρήση των νέων τεχνολογιών θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρεται «διαδικτυακά» μέσω του ιστότοπου του ΕΚΕΒΙ στην τάξη των μαθητών, να συστήνει το έργο του και να συνομιλεί μαζί τους.
Τα σχετικά βίντεο θα «ανεβαίνουν» στην ψηφιακή μας πλατφόρμα (αρχικά στο www.mikrosanagnostis.gr) ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση μαθητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ειδικό «στούντιο» στα γραφεία του ΕΚΕΒΙ.
Δημιουργία ψηφιακών φακέλων για παιδιά και δασκάλους γύρω από μεγάλα θέματα της εποχής (π.χ. μετανάστευση, ρατσισμός, διαδίκτυο κ.ά) και ανάρτησή τους στην ψηφιακή μας πλατφόρμα (αρχικά στο www.mikrosanagnostis.gr).
Παραγωγή ψηφιακών ηχογραφημένων ιστοριών και ψηφιοποίηση βιβλίων και ανάρτησή τους στην ψηφιακή μας πλατφόρμα (αρχικά στο www.mikrosanagnostis.gr).
Διοργάνωση συνεδρίων (ένα στη Θεσσαλονίκη κι ένα στην Αθήνα), τοπικών ημερίδων με σκοπό την ενημέρωση της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας, των γονιών και των τοπικών κοινωνιών για το Πρόγραμμα και τις δυνατότητες συμμετοχής που προσφέρει.
Τα θεμέλια αυτής της συζήτησης τέθηκαν ήδη στην 8η ΔΕΒΘ στο διεθνές συνέδριο «Βιβλίο και Εκπαίδευση. Τι πρέπει να αλλάξει;»
Για την υλοποίηση του συνόλου των δράσεων κρίθηκε απαραίτητη η σύσταση από κοινού με το Υπουργείο Παιδείας ειδικής 9μελούς επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα προτείνει θεματικές, πηγές, υλικό, και θα επιμελείται τα έντυπα που θα προωθούνται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Μέλη της εν λόγω Επιτροπής έχουν οριστεί οι εξής:
Κατσίκη – Γκίβαλου Άντα, Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αθηνών Καρακίτσιος Ανδρέας, Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Παπαδάτος Γιάννης, Λέκτορας Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κριτικός παιδικού βιβλίου
Πολίτης Δημήτρης, Λέκτορας στο Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η του Πανεπιστημίου Πατρών (Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής της Προσχολικής Ηλικίας) Ηλιόπουλος Βαγγέλης, Συγγραφέας - Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ - Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου Κοντολέων Μάνος, Συγγραφέας - κριτικός Αναστασιάδου Ευτυχία, Δασκάλα Νοσοκομειακού Σχολείου Παίδων «Αγία Σοφία» Λάππα Κατερίνα, Εκπαιδευτικός, εμψυχώτρια παιδικής λογοτεχνίας
Μπέλλα Ζωή, Ομ. Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων
Υπεύθυνη της Πράξης «Καινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας» είναι η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ Κατρίν Βελισσάρη.

Την Τεχνική Διαχειριστική Υποστήριξη έχει αναλάβει η Μαρία Γρατσία ενώ Συντονιστής της Πράξης έχει οριστεί ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Κατσουλάρης.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον ενημέρωση στο τηλέφωνο 210 92 00 317 καθώς και στη διεύθυνση filanagnosia@ekebi.gr.
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ:

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΔΙΑΒΑΖΩ 2011

Εκδήλωση -Συζήτηση: Διατροφική κρίση και όψεις κυριαρχίας, Δευτέρα 23 Μαΐου στις 19:30 στη Θεσσαλονίκη.

Εκδήλωση -Συζήτηση:
Διατροφική κρίση και όψεις κυριαρχίας
Δευτέρα 23 Μαΐου στις 19:30
Ο αγροτικός κόσμος είναι σε κρίση. Ο τόπος μας αδυνατεί να εξασφαλίσει τον απαραίτητο βαθμό διατροφικής αυτάρκειας.
Το παρασιτικό μοντέλο των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, η εγκατάλειψη της αγροτικής γης ή η μετατροπή της σε φωτοβολταϊκά πάρκα, η εξάπλωση των βιομηχανοποιημένων αγροτικών προϊόντων από κάθε άκρη του κόσμου, είχε ξεκάθαρα αποτελέσματα.
Σήμερα, που έχουμε όσο ποτέ ανάγκη, την εξασφάλιση διατροφικής αυτάρκειας για τον ελληνικό λαό, αδυνατούμε να το επιτύχουμε. Ακόμα και σε εκείνες τις λίγες συμπαθείς περιπτώσεις συμπολιτών μας που προχωρούσαν σε ιδιωτικές καλλιέργειες κηπευτικών, το παγκόσμιο καρτέλ αγροτικών προϊόντων προωθεί νομολογίες για την απαγόρευσή τους.
Κι όμως είναι αναγκαίο όχι μόνο να καλλιεργηθεί εκ νέου η πλούσια γη της πατρίδας μας, αλλά να αποκτήσει ένα καινοτόμο εναλλακτικό και οικολογικό προσανατολισμό. Μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει καθοριστικά σε οποιαδήποτε απόπειρα ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής παραγωγικής δραστηριότητας.
Τα ζητήματα αυτά θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε στην ανοιχτή εκδήλωση- συζήτηση με θέμα : Διατροφική κρίση και όψεις κυριαρχίας.
Θα μιλήσουν ο Γιώργος Δαουτόπουλος καθηγητής του Α.Π.Θ., της Γεωπονικής Σχολής, ο Γιάννης Σχίζας, συγγραφέας και μέλος οικολογικών κινήσεων και ο Νίκος Ντάσιος, συντάκτης και μέλος του περιοδικού Άρδην. Συντονίζει ο Μιχάλης Χατζηπέτρου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Μαΐου στις 19:30, στον εναλλακτικό χώρο πολιτικής και πολιτισμού του περιοδικού Άρδην στη Θεσσαλονίκη, στη Βαλαωρίτου 1 & Δωδεκανήσου γωνία (έναντι ΟΑΕΔ), στον 8ο όροφο.
Για πληροφορίες, μπορείτε να καλείτε στο 2310 543751, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: ardinthess@gmail.com και στο site : ardinthess.wordpress.com .

Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας

Με παιδικά χαμόγελα θα πλημμυρίσει το πρωί του Σαββάτου η πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού Καλαμαριάς (αυλή Δημαρχείου, πεζόδρομος Κομνηνών).                 
Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καλαμαριάς - το νέο σπίτι των καλλιτεχνικών σχολών και εργαστηρίων μας - διοργανώνει Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας σε μια προσπάθεια να γνωρίσει ο κόσμος τη δουλειά των τμημάτων της παράλληλα με μια όμορφη, δημιουργική και γεμάτη χρώματα ημέρα:                   
Εργαστήρια δημιουργίας                  
11.00 - 14.00 και 18.00 - 20.30  Εργαστήρι γλυπτικής, κεραμική και αγγειοπλαστικής - «Παιχνίδι με τον πηλό» Εργαστήρι Σκίτσου «Σκιτσάρω τις καλλιτεχνικές μου δράσεις» Εργαστήρι Ζωγραφικής «Καλοκαιρινές εικόνες» Εργαστήρι Παιδικών Σταθμών «Δημιουργώ ένα δικό μου μουσικό όργανο» - «Το δέντρο που αγαπάμε».                      
Παιχνίδι στην πλατεία «Πρασινίζω το δέντρο»                   
Παρουσίαση στη σκηνή 11.30 «Μικρές χορευτικές δράσεις» από την Πρότυπη Σχολή Χορού Δήμου Καλαμαριάς 12.00 «Τενεκεδούπολη» - Κουκλοθέατρο από τους Παιδικούς Σταθμούς 19.30 Ορχήστρα Ελληνικής Λαϊκής Μουσικής και η Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς.               
Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καλαμαριάς είναι αρωγός και στυλοβάτης στους τομείς: κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, της παιδείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και του περιβάλλοντος.                  
Οι αναγνωρισμένες Σχολές και τα Καλλιτεχνικά Εργαστήρια της Κοινωφελούς Επιχείρησης είναι: το Δημοτικό Ωδείο Καλαμαριάς, η Πρότυπη Σχολή Χορού, το Εργαστήρι Ζωγραφικής, το Εργαστήρι Αγιογραφίας, το Εργαστήρι Γλυπτική - Κεραμικής και Αγγειοπλαστικής, το Εργαστήρι Φωτογραφίας, το Εργαστήρι Σκιτσογραφίας, ο Παιδικοί Σταθμοί και ο Βρεφικός «Βρεφική Φωλιά»