Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Διεθνές Συνέδριο στη Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ με θέμα «Σταυροδρόμι Γλωσσών & Πολιτισμών: Μαθαίνοντας εκτός Σχολείου»

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ-ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

ΣΒΕΤΛΑΝΑ ΑΛΕΞΙΕΒΙΤΣ
ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ
ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
Σελίδες:426
ISBN 978-960-8151-95-3
Την 26η Απριλίου 1986, μία σειρά εκρήξεων κατέστρεψε τον αντιδραστήρα του τέταρτου ενεργειακού μπλοκ στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ.
Το ατύχημα αυτό χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη τεχνολογική καταστροφή του εικοστού αιώνα.
Μιλούν άντρες, γυναίκες, παιδιά, χωρικοί, στρατιώτες, μαθητές, πυροσβέστες, επιστήμονες, μελλοθάνατοι και συγγενείς μελλοθάνατων, μητέρες που γέννησαν παραμορφωμένα παιδιά, μαθητές που δε συναντιούνται πια στο σχολείο μα σε μονάδες λευχαιμικών ασθενών, αγρότες που ξεριζώθηκαν από την απαγορευμένη ζώνη, γονιοί που έθαψαν τα παιδιά τους, γυναίκες που είδαν τους άντρες τους να λιώνουν ζωντανοί πριν πεθάνουν, γέροντες που αναθυμούνται τις παλιές προφητείες, κορίτσια που κρύβουν την καταγωγή τους γιατί, αν την αποκαλύψουν, δε θα βρουν σύντροφο για τη ζωή τους.
"Μαγνητοφωνώντας τους, είχα την αίσθηση πως ηχογραφώ το μέλλον", γράφει η συγγραφέας Αλεξίεβιτς στη μοναδική δική της μαρτυρία.
Η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς γεννήθηκε το 1948 στη Λευκορωσία.
Εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Έγραψε διηγήματα, θεατρικά έργα και σενάρια για ντοκυμαντέρ. Συνέταξε βιβλία μαρτυριών για τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν(σε απαγόρευση από το καθεστώς για 10 χρόνια), για την πτώση του κομμουνισμού και το 1997 εξέδωσε αυτό το βιβλίο που κυκλοφορεί σε 20 χώρες σόλο τον κόσμο και έχει αποσπάσει 7 διεθνή βραβεία.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
Ζαΐμη 31, 106 82 ΑΘΗΝΑ
2103307001-4
Fax:2103307005
ekdoseis.periplous@gmail.com
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
www.politismospolitis.org
Το βιβλίο μπορείτε να το αποκτήσετε είτε με αντικαταβολή στο 2103307001-2-4, είτε από το online κατάστημα μας www.booksandthecity.gr

Το Σχεδόν μελό της Μαρίας Ευσταθιάδη μεταφέρεται στον κινηματογράφο

Σας ενημερώνουμε ότι το Σχεδόν μελό της Μαριάς Ευσταθιάδη μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη.              
Πρόκειται για μια γαλλική παραγωγή της ARTE FRANCE και της SCARLETT PRODUCTION σε σενάριο και σκηνοθεσία της  MARION LAINE.                      
Πρωταγωνιστούν οι Julie FERRIER, Amandine DEWASMES, Arié ELMALEH, Bruno BLAIRET, Elli MEDEIROS, Philippe LAUDENBACH.                      
Τα γυρίσματα ξεκίνησαν το Μάρτιο στο Παρίσι και θα ολοκληρωθούν τον Απρίλιο.                         
Η ταινία αναμένεται να προβληθεί στους κινηματογράφους το 2012.

Εγκαίνια εκθέσεων: "Έλληνες Χαράκτες από τη Δωρεά Δημητρίου Τσάμη" και "Παύλος Βασιλειάδης - Περιβάλλοντα"

ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ.
Αγ. Δημητρίου 159Α - 546 36 Θεσσαλονίκη
τηλ. 2310 99161, 2310 247111, fax 2310 991610
www.tf.auth.gr/teloglion,
e-mail: teloglion@auth.gr
Εγκαινιάζονται δύο νέες εκθέσεις
Λίγες μέρες μετά τη λήξη της μεγάλης έκθεσης «Henri de Toulouse Lautrec», η οποία τους πέντε μήνες παραμονής της στη Θεσσαλονίκη προσέλκυσε περισσότερους από ογδόντα χιλιάδες επισκέπτες, το Τελλόγλειο Ίδρυμα ετοιμάζεται να προσκαλέσει το κοινό της πόλης σε δύο νέες εκθέσεις.
Τα εγκαίνια των εκθέσεων «Παύλος Βασιλειάδης-Περιβάλλοντα» και «Έλληνες χαράκτες από τη δωρεά Δημητρίου Τσάμη» θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 8 Απριλίου 2011 στις 20:00.
«Παύλος Βασιλειάδης-Περιβάλλοντα»
Με την έκθεση Παύλος Βασιλειάδης-Περιβάλλοντα», το Τελλόγλειο καλεί τον επισκέπτη σε ένα παιχνίδι αναζήτησης και ανακάλυψης έργων του δημιουργού Παύλου Βασιλειάδη σε διάφορα σημεία του μουσείου, τόσο στον εσωτερικό όσο και στον αύλιο χώρο.
Ο επισκέπτης καλείται να παίξει με τα ξύλινα σπίτια στην εγκατάσταση Πόλις, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1979, να πιάσει έναν ολόκληρο κόσμο με τα χέρια του, όπως γίνεται με τους Κόσμους, σφαίρες που αιωρούνται στον χώρο και πάνω τους αποτυπώνονται αστερισμοί, αλλά και να νιώσει την ταλάντωση των λουλουδιών, τα οποία θα ακολουθούν την κίνησή του.
«Κοινή συνισταμένη στα καλλιτεχνικά περιβάλλοντα που παρουσιάζονται στην έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, και καλύπτουν χρονολογικά το σύνολο σχεδόν της πορείας του Παύλου Βασιλειάδη, είναι ότι μας δείχνουν καινούριους τρόπους να βιώνουμε τον κόσμο, μας θέτουν ερωτήματα εκεί όπου έχουμε σίγουρες απαντήσεις, μας ξεβολεύουν και μας βάζουν και πάλι στο παιχνίδι», σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Δρ.Ιστορίας της Τέχνης Παναγιώτης Μπίκας.
«Έλληνες χαράκτες από τη δωρεά Δημητρίου Τσάμη»
Στην έκθεση «Έλληνες Χαράκτες από τη Συλλογή Δημητρίου Τσάμη» παρουσιάζεται το σύνολο των χαρακτικών, που ο Δημήτριος Τσάμης δώρισε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών το 2001. Η έκθεση αποτελεί μια επισκόπηση της ελληνικής χαρακτικής, ιδιαίτερα του μεσοπολέμου και των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων.
Ο Δημήτριος Τσάμης ενδιαφέρθηκε για το έργο των χαρακτών που έθεσαν το ελληνικό τοπίο και την ανθρώπινη μορφή ως το κυρίαρχο θεματικό άξονα. Έχοντας ως αναφορά τους σημαντικούς δασκάλους της χαρακτικής, Γαλάνη, Θεοδωρόπουλο, Παπαδημητρίου, καθώς και τους καλλιτέχνες που ακολούθησαν τα βήματά τους, ο Τσάμης επικεντρώθηκε στο δικό τους ουμανιστικό έργο.
Τα χαρακτικά της συλλογής παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ποικιλότητα των τεχνικών που χρησιμοποιούνται, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις εκάστοτε επιλογές του καλλιτέχνη.
Η Συλλογή Δημητρίου Τσάμη δίνει μια μοναδική ευκαιρία στον θεατή να διαπιστώσει την αυτόνομη αξία αυτής της ιδιόμορφης τέχνης. Επιμέλεια έκθεσης: Παναγιώτης Μπίκας
Δημήτρης Τσάμης
Κατάγεται από μεγαλοαστική οικογένεια που ζούσε προπολεμικά στην Θεσσαλονίκη. Από το 1938, όταν ήταν ακόμη φοιτητής Νομικής στο Αριστοτέλειο, το ενδιαφέρον του για την τέχνη τον οδήγησε να αναζητεί και να αγοράζει έργα που τον συγκινούσαν και τον γοήτευαν.
Ευαίσθητος, καλλιεργημένος, με ευρύτερη καλλιτεχνική παιδεία ξεκίνησε αγοράζοντας ένα χαρακτικό του Θεοδωρόπουλου που έγινε η αρχή για να δημιουργήσει την πιο αξιόλογη ίσως συλλογή νεοελληνικής χαρακτικής του 20ου αιώνα στην Ελλάδα
Γενική ευθύνη εκθέσεων Αλεξάνδρα Γουλάκη Βουτυρά
Επιμέλεια εκθέσεων Παναγιώτης Μπίκας
Προετοιμασία εκθέσεων Χριστίνα Τσαγκάλια
Γραφιστική επιμέλεια - Fast forward - Θεόφιλος Σαγίρογλου - Αναστασία Σταμάτη
Ώρες λειτουργίας εκθέσεων: Τρίτη, Πέμπτη-Παρασκευή: 09.00 - 14.00 Τετάρτη: 09.00-14.00. & 17.00.-21.00 Σάββατο-Κυριακή: 10.00-18.00