Διεθνής Μουσική Κοινότητα
ΜΟΥΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ - ΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ
Η πρώτη φορά που βρεθήκαμε στον Άγιο Λαυρέντιο ήταν το καλοκαίρι του 2009 ακολουθώντας τον Φλώρο Φλωρίδη, με σκοπό την βιντεοσκόπηση της συναυλίας του στο Μουσικό Χωριό για footage του μουσικού ντοκιμαντέρ «Χειμερινοί Κολυμβητές».
Η μουσική δεξαμενή της Ελλάδας είναι συγκεκριμένη. Πολλοί συμμετέχοντες ήταν γνωστοί. Σε κάθε γωνία γινόταν κάτι. Καταλήξαμε να τριγυρνάμε στα καλντερίμια του Αγίου Λαυρεντίου όλη μέρα. Και τη νύχτα... ψάχνοντας την Πλατεία Χατζίνη.
Ένα μέρος βγαλμένο από παραμύθι. Το πανέμορφο χωριό, το υψηλό μουσικό επίπεδο, η διάθεση, το κέφι και το γλέντι στην πλατεία και στο προαύλιο του βυζαντινού ναού του Αγίου Αθανασίου γέννησαν την ιδέα του ντοκιμαντέρ. Έτσι, σε συνεννόηση με τους διοργανωτές και κατάλληλη προετοιμασία, ήμασταν έτοιμοι την επόμενη χρονιά.
Για την άμεση διαχείριση και ταξινόμηση του υλικού, στήθηκε σουίτα μοντάζ Avid σε μια αίθουσα του δημοτικού σχολείου. Τα trailers που γίνονταν για την κάθε περίοδο και προβάλλονταν στην αρχή της επόμενης, κέρδισαν την εμπιστοσύνη ντόπιων και επισκεπτών - συμμετεχόντων.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κάμερα να είναι μέρος της κατάστασης κατά την διάρκεια των 3 περιόδων ζώντας την στιγμή των πρωταγωνιστών και να γίνεται η ίδια πρωταγωνίστρια.
Την επόμενη χρονιά παρακολουθήσαμε την τελευταία παρέλαση των μαθητών - μια και το δημοτικό σχολείο κλείνει οριστικά - κατά τη διάρκεια της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου.
Επίσης στο υλικό περιλαμβάνεται το πλήρες φωτογραφικό αρχείο από όλες τις χρονιές, του επίσημου φωτογράφου της διοργάνωσης, Νικόλα Χρυσού.
Ακόμα, η κινηματο- γράφηση της ραδιοφωνικής εκπομπής του Στέλιου Μούστου από τα studio της ΕΡΤ με θέμα τα σεμινάρια κιθάρας στο Μουσικό Χωριό
Πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ είναι οι τρεις διοργανωτές, τα άτομα της παραγωγής, οι μουσικοί (καθηγητές και συμμετέχοντες), εκδρομείς και βέβαια οι κάτοικοι του Αγίου Λαυρεντίου, μόνιμοι και εποχιακοί.
Παρακολουθούμε τους ανθρώπους αυτούς στα σεμινάρια, τις δράσεις και τα γλέντια. Επιχειρηματολογούν και διατυπώνουν τις απόψεις τους μέσα από 52 συνεντεύξεις.
Σε πρώτο πλάνο όμως είναι η μουσική, ο λόγος που όλοι αυτοί οι άνθρωποι μαζεύονται σε αυτό το χώρο. Η μουσική είναι παρούσα συνεχώς στα εργαστήρια, τις πρόβες, τις συναυλίες, τα αυθόρμητα πάρτυ, στην ίδια τη φύση.
Η κάμερα στέκεται στα πορτραίτα κάποιων ανθρώπων, φωτίζει μικρές ιστορίες, σχολιάζει θέματα μέσα από τον παιδικό αυθορμητισμό, τις μουσικές τάσεις και συνεργασίες.
Αναπτύσσονται θέματα όπως η θέση της γυναίκας στα παραδοσιακά όργανα και η απορρόφηση της μουσικής εμπειρίας μετά το τέλος της διοργάνωσης.
Το ντοκιμαντέρ βρίσκεται στο στάδιο του post production.
Η συμμετοχή της εταιρίας 2|35 ΑΕ προσδίδει production value. Μέσα από τα sites της διοργάνωσης, των συμπαραγωγών και τα social media, η προσπάθεια του ντοκιμαντέρ είναι να επικοινωνήσειμε σας που είστε η Μουσική Κοινότητα και κατ’ επέκταση με οποιονδήποτε αισθάνεται την ανάγκη να ανταποκριθεί στην ευτοπία του Μουσικού Χωριού.
Ανδρέας Σιαδήμας- Σκηνοθέτης Γιάννης Αγγελάκης- Παραγωγός