ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΑΧΤΙΝ
Ο διάλογος με το μυθιστόρημα – μια μαθητεία ελευθερίαςΠέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023, 20:30
Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 23, Αθήνα)
Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σας προσκαλούν στην εκδήλωση «ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΑΧΤΙΝ // Ο διάλογος με το μυθιστόρημα – μια μαθητεία ελευθερίας», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στις 20:30 στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Αθήνα), με αφορμή την έκδοση του βιβλίου Μιχαήλ Μπαχτίν, Μορφές του χρόνου και του χρονότοπου στο μυθιστόρημα. Δοκιμές για μια ιστορική ποιητική (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2022).
Θα μιλήσουν:
Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, σλαβολόγος, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Γιάννης Κιουρτσάκης, συγγραφέας
Γιώργος Πινακούλας, μεταφραστής
ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
ΚΟΝΔΥΛΟΦΟΡΟΣ | ΤΟΜΟΣ 20 (2022)
Ετήσια έκδοση νεότερης ελληνικής φιλολογίας
Κυκλοφόρησε ο τόμος 20 (2022) της ετήσιας έκδοσης Νεότερης Ελληνικής Φιλολογίας Κονδυλοφόρος, με 276 σελίδες.
Τα δύο πρώτα κείμενα, γραμμένα αντίστοιχα από τη Μαριλίζα Μητσού και την Έλλη Φιλοκύπρου, είναι αφιερωμένα στη μνήμη των δύο εγνωσμένης αξίας νεοελληνιστών, που διατέλεσαν μέλη της Συντακτικής Επιτροπής του Κονδυλοφόρου, του Μιχάλη Πιερή και του Peter Mackridge, που έφυγαν από τη ζωή, ο πρώτος, στις 3 Νοεμβρίου 2021 και, ο δεύτερος, στις 16 Ιουνίου 2022.
Στην πρώτη μελέτη του τόμου, ο Δημήτρης Κιτσούλης παρουσιάζει την κειμενική παράδοση της πρώτης γνωστής δημώδους μετάφρασης του αγιολογικού μυθιστορήματος Βαρλαάμ και Ιωάσαφ, σχολιάζει τα πορίσματα της έως τώρα έρευνας και προσκομίζει νέα στοιχεία.
Η Μάρθα Βασιλειάδη καταγράφει την παρουσία του Κ. Π. Καβάφη στις γαλλικές ανθολογίες (από εκείνη του Hubert Pernot, 1921, έως εκείνη του Philippe Jacottet, 2005) και σχολιάζει τις επιλογές και το σκεπτικό των εκάστοτε ανθολόγων.
Ο Νικόλας Τερμεντζής, αναφερόμενος στις σχέσεις του Ηλία Βενέζη και του Φώτη Κόντογλου, δημοσιεύει τα έντεκα γράμματα της σωζόμενης αλληλογραφίας τους (1944-1963).
Τα επόμενα τέσσερα άρθρα έχουν ως κοινή αφετηρία τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Ο Βασίλης Βασιλειάδης αναλύει τα ζητήματα που θέτει η Ιστορία ενός αιχμαλώτου του Στρατή Δούκα, με την επεξεργασία από τον συγγραφέα της προφορικής αφήγησης του Νικόλαου Καζάκογλου, το 1928, από την πρώτη έκδοση του κειμένου (1929) ώς την οριστική μορφή του στην τρίτη έκδοσή του, το 1958.
Ο Μανώλης Σειραγάκης, παρακολουθώντας την έλευση και την πορεία δυο Σμυρναίων λογίων, του Ανδρέα Παπαδόπουλου και του Λαίλιου Καρακάση, στη μεσοπολεμική Αθήνα, συζητά, με αφορμή τη Βαβυλωνία 1928 (την εξαιρετικά επιτυχημένη θεατρική επιθεώρηση που έγραψαν με τον Αιμίλιο Δραγάτση και, στη μουσική, τον Γρηγόρη Κωνσταντινίδη), την καίρια συμβολή των Μικρασιατών συντελεστών της στην αναδιοργάνωση του ελαφρού μουσικού θεάτρου σε μια στιγμή κομβική για την ανανέωσή του.
Ο Θανάσης Αγάθος παρουσιάζει το λησμονημένο θεατρικό έργο των Παναγιώτη Παπαδούκα, Κώστα Καραγιάννη και Νίκου Καμπάνη Πενήντα χρόνια δάκρυα, πενήντα χρόνια γέλιο, το μόνο έργο με θέμα την Καταστροφή και τη μετέπειτα μοίρα των Μικρασιατών προσφύγων που ανέβηκε το 1972, μεσούσης δικτατορίας, στην επέτειο των πενήντα χρόνων από το 1922.
Ο Θεοδόσης Πυλαρινός σχολιάζει την επάνοδο στην Καταστροφή στο έργο πέντε γυναικών πεζογράφων καταγόμενων από τη Μικρασία (Ιφιγένειας Χρυσοχόου, Όλγας Βατίδου, Στέλλας Επιφανίου-Πετράκη, Νίτσας Παραρά-Ευτυχίδου, Βασιλικής Ράλλη) και, με αφηγήτρια γυναίκα, ενός άνδρα (Παρασκευά Γ. Συριανόγλου).
Ο Φίλιππος Παππάς εκθέτει την ιστορία του εκδοτικού οίκου Γαλαξίας και το ιδιαίτερα σημαντικό εκδοτικό εγχείρημα που εγκαινίασε το 1960 με την κυκλοφορία, σε σειρές, βιβλίων τσέπης υψηλών προδιαγραφών. Σε Παράρτημα καταγράφονται οι άνω των τριακοσίων εκδόσεις του Γαλαξία από το 1960 ώς το 1973.
Στις Μονοκοντυλιές, ο Γιώργος Καλλίνης προσθέτει στα εξωκειμενικά πραγματικά στοιχεία που ενσωματώνονται ως μυθοπλαστικά στο Λεμονοδάσος (1930) του Κοσμά Πολίτη τον σχεδιασμό του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη.
Ο ίδιος μελετητής, στους Πίνακες, συμπληρώνει το Σχεδίασμα Βιβλιογραφίας Κοσμά Πολίτη (1930-2006) που είχε εκδώσει το 2008 με πρόσθετα στοιχεία για τα χρόνια 1930-2022.
Ο Κονδυλοφόρος, ετήσια έκδοση νεότερης ελληνικής φιλολογίας, αποτελεί συνέχεια του περ. Μολυβδο-κονδυλο-πελεκητής (τ. 1-7, 1989-2000) που ίδρυσε ο Γ. Π. Σαββίδης, κυκλοφορεί από το 2002 και διευθύνεται από οκταμελή συντακτική επιτροπή. Στις σελίδες του δημοσιεύονται πρωτότυπα μελετήματα για θέματα της νεοελληνικής γραμματολογίας και της θεωρίας της λογοτεχνίας, φιλολογικά σημειώματα και ολιγοσέλιδες ανακοινώσεις (Μονοκοντυλιές), βιβλιοκρισίες (Μελανοδοχείο), ενίοτε και βοηθητικά φιλολογικά εργαλεία, όπως ειδικές βιβλιογραφίες ή ευρετήρια περιοδικών.
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Νάσος Βαγενάς, Ναταλία Δεληγιαννάκη, Diana Haas, Χ. Λ. Καράογλου, Renata Lavagnini, Μαριλίζα Μητσού, Αλέξης Πολίτης
ΣΕΙΡΑ | ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ
ISSN 1109-490702, σχήμα 17 x 24 εκ., 276 σελ., τιμή: 18 ευρώ