Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΟΜ

ΟΜ

ΟΜ
-Πιάσε τό οὔτι σου Ὀρχάν. Παῖξε! Σάν βέλη νά εἶναι οἱ δοξαριές.
Γρήγορα νά πετοῦν καί νά βρίσκουν τό στόχο Κατάκαρδα. Ὅπως στή μάχη Πού τελείωσε λίγη ὥρα πρίν.
Ἐμπρός! Τραγούδησε. Γρήγορα, φτερωτά Νά εἶναι τά λόγια, δίκοπα σάν τά σπαθιά Πού ἔστρωσαν μέ νεκρούς τό χῶμα.
Τραγούδησέ μου τήν ἐρημιά τοῦ τίγρη Πάνω στό κορμί τῆς γαζέλας πού μόλις ξεσκίσε; Μή γελᾶς. Σκέψου, ὅλοι αὐτοί Πού γνώρισαν ἀπ’ τό σπαθί μας τόν χαμό
Σήμερα ἀκόμη, τό πρωί, εἶχαν νιάτα καί ὁρμή Τώρα, μετά τό μακελειό, θέλω νά πῶ μετά Τήν τελευταία δουλεία τῆς μέρας.ΟΙ ΠΡΟ∆ΟΤΕΣ  1969-2010
ΟΜ
ποίησηΣυγγραφέας: Ανδρεάδης Γιάγκος 
Isbn:978-960-9692-64-9
Σελίδες: 127
Λιανική Τιμή: 10 ευρώ

Το πολιτιστικό μας "αλφαβητάρι" (Ελληνισμός – Πολιτισμός – Αριστερά)

Το πολιτιστικό μας "αλφαβητάρι" (Ελληνισμός – Πολιτισμός – Αριστερά)

Το πολιτιστικό μας "αλφαβητάρι" (Ελληνισμός – Πολιτισμός – Αριστερά)
«Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί,
όπου και να θολώνει ο νους σας
μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό
 και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη».
                                                                                                           Ελύτης, Άξιον Εστί 
              Κι επειδή μας βρήκε το κακό, το μεγάλο κακό της «χρεοκοπίας», πρέπει να πιούμε νερό απ’ τις προαιώνιες «αξιακές πηγές» μας και να ξαναδιαβάσουμε το πολιτιστικό «αλφαβητάρι» μας. Έχοντας συνείδηση πως, η ελληνική ταυτότητα στη διαχρονική της (ανα)πραγμάτωση, είναι μια ιστορική πολιτιστική ιδιαιτερότητα και ένας αδογμάτιστος τρόπος τού υπάρχειν, που δεν χωράει σε απόλυτες ερμηνευτικές «αναγνώσεις» ως προς το παρελθόν της, αλλά ούτε και υπακούει σε κανονιστικές «προδιαγραφές» ως προς το μέλλον της.
  ­ ­…Ας πάρουμε δύναμη απ’ τα «πνευματικά εικονίσματα» του ελληνισμού διαμέσου των αιώνων: απ’ τον Όμηρο ως τον Ρήγα, τον Σολωμό και τον Κάλβο…, τον Σεφέρη, τον Ελύτη και τον Ρίτσο. Γιατί δεν ξεθολώνει αλλιώς ο νους μας και δεν βρίσκει η «ψυχή» μας κουράγιο για τη νέα μεγάλη επανεκκίνησή μας, που θα μας ξαναβγάλει στο ξέφωτο της ιστορίας μας!
(από το οπισθόφυλλο του Βιβλίου) Στο πρώτο μέρος του βιβλίου προτάσσεται μια συμπληρωματική προς τα προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα (Μεταπολίτευση –Πα.Σο.Κ.-Αριστερά και Χρεοκοπία της Μεταπολίτευσης, από τις εκδόσεις Ταξιδευτής) πολιτική ερμηνεία του εθνικού εγκλήματος της «Χρεοκοπίας» κι ακολουθούν αναλύσεις: στην ευρωπαϊκότητα, στην επανανάγνωση του πολιτιστικού «αλφαβηταριού» του ελληνισμού, στα μεγάλα ασύμβατα (εθνικισμός, ρατσισμός…) με το ελληνικό πολιτιστικό πρότυπο και στα διαχρονικά του προτάγματα, στον νοσηρό ελληνοκεντρισμό, στον νοσηρό αντι-ελληνοκεντρισμό, στον «χρυσαυγιτισμό», στην ανάγκη να ξανα-αγαπήσουμε τον τόπο μας, στον πατριωτισμό, στην σχέση Αριστεράς και πατριωτισμού (με έμφαση στην ανάγκη «γείωσης» της Αριστεράς στο αξιακό μαντέμι της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας). 
Στο δεύτερο μέρος προστίθενται συνεντεύξεις και κείμενα που εμπλουτίζουν τους προβληματισμούς στα θέματα του πρώτου μέρους.
Το πολιτιστικό μας "αλφαβητάρι" 
(Ελληνισμός-Πολιτισμός-Αριστερά)
Συγγραφέας: Λαοκράτης Βάσσης
Isbn:978-960-579-029-5
Σελίδες: 256
Λιανική Τιμή: 15.00 ευρώ

Η ΜΑΙΡΗ ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΤΗΣ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ "ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΣΗΜΙΑ"



ΜΑΙΡΗ ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ
Μια προσευχή για τα Παλιά Ασήμια
Το δεύτερο μέρος της συναρπαστικής τριλογίας Τα Παλιά Ασήμια που μας ταξιδεύει στη μαγική Καππαδοκία.
Η Μαίρη Κόντζογλου μας χαρίζει μια μεγαλειώδη ιστορία για αλησμόνητες πατρίδες και αλησμόνητους έρωτες.
Τα PUBLIC, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και το Δίκτυο Mikrasiatis.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Μαίρης Κόντζογλου ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΣΗΜΙΑ το δεύτερο μέρος της τριλογίας της την Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015, στις 7:30 μ.μ.,
στο Public Συντάγματος (Καραγεώργη Σερβίας 1, 5ος όροφος).
Με αφορμή το βιβλίο, η συγγραφέας συνομιλεί με τον Δημήτρη Παντέλα, δημοσιογράφο-Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων της Ελλάδας.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Καισάρεια, Σινασός, Σμύρνη και Πόντος, στα πέτρινα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής και της ανταλλαγής των πληθυσμών: ο καμβάς που πάνω του κεντιέται η ιστορία του έρωτα της Σεβαστής Χατζηαβράμογλου με τον Έλμερ Αλεξάντερ Κάρτερ.
Στο πλευρό της Σεβαστής, η μάνα και η αδελφή της, η εύθραυστη Μακρίνα και η σημαδεμένη από τη μοίρα Ελισσώ, θα πληρώσουν βαρύ φόρο αίματος και θα κληθούν να ξεπεράσουν τραγικά αδιέξοδα λαμβάνοντας αποφάσεις ζωής και θανάτου.
Κυρίαρχος όμως ο υπερβατικός έρωτας που ανοίγει πόρτες στις πετρόχτιστες αυλές της Ανατολίας, στα αγριεμένα παράλια του Ατλαντικού και στα ήρεμα νερά του Αιγαίου, που θα εκμηδενίσει τις αποστάσεις και θα αφήσει ανεξίτηλα τα αποτυπώματά του στον χρόνο.
Ογδόντα χρόνια μετά ελκύει την Έλσα, που κάνει ένα ταξίδι στα προγονικά χώματα κουβαλώντας μαζί της το ημερολόγιο της γιαγιάς Σεβαστής, και τον Άλεξ, που αναζητά τα χνάρια του καθηγητή Έλμερ Αλεξάντερ Κάρτερ. Δυο ανθρώπους από τόσο διαφορετικούς κόσμους που θα ’λεγε κανείς πως ούτε μια κοινή ματιά δεν θα μπορούσαν να ρίξουν στο λαξευμένο στον βράχο μοναστήρι της Παναγιάς που χαμογελάει, στην απόκοσμη μονή των Παλιών Ασημιών…
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΛΟΓΙΑ «ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΣΗΜΙΑ»
Η τριλογία Τα Παλιά Ασήμια είναι αποτέλεσμα ενός μεγάλου έρωτα και στιγμών φορτισμένων με συγκίνηση, θαυμασμό και ένα έντονο συναίσθημα επιστροφής στη γενέθλια γη. Η Μαίρη Κόντζογλου μας χαρίζει μια μεγαλειώδη ιστορία για αλησμόνητες πατρίδες και αλησμόνητους έρωτες. Τα δύο πρώτα μέρη της τριλογίας Τα Παλιά Ασήμια και Μια προσευχή για τα Παλιά Ασήμια κυκλοφορούν ήδη από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
«Στην Καππαδοκία βρέθηκα πρώτη φορά τον Μάη του 2011. Ξαναπήγα τρία χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2014. Τώρα πια, ύστερα από τρία χρόνια -εξαντλητικής καμιά φορά- μελέτης του τόπου και της ιστορίας του, ήταν σαν να γυρνούσα στην πατρίδα μου. Η Καππαδοκία δεν με είχε υιοθετήσει, ούτε εγώ εκείνη. Ήταν λες και είχα γεννηθεί κάτω από τη σκιά των βράχων της, λες και είχα βαφτιστεί στον Κόκκινο ποταμό, λες και για πρώτη φορά είχα κοινωνήσει στην εκκλησία των Στεφάνων, στο Γκιόρεμε. Ήταν δική μου και ήμουν δική της».
Μαίρη Κόντζογλου
Διαβάστε περισσότερα για το πρώτο και το δεύτερο μέρος της τριλογίας.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η Μαίρη Κόντζογλου γεννήθηκε, µεγάλωσε και συνεχίζει να µεγαλώνει στη Θεσσαλονίκη.
Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήµες στο Πάντειο Πανεπιστήµιο και έχει εργαστεί σε µεγάλες ελληνικές εταιρείες, µε αντικείµενο πάντα την Επικοινωνία.
Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα Το Μέλι το Θαλασσινό (2008), Περπάτα µε τον άγγελό σου (2009), Χίλιες ζωές απόψε (2013), καθώς και την τριλογία Οι μεσημβρινοί της ζωής (2011) που αποτελείται από τα βιβλία Στους ήλιους του έρωτα, Στα φεγγάρια της αλήθειας, Στη γη της αγάπης.
Επισκεφθείτε τη σελίδα της στο facebook για να επικοινωνήσετε μαζί της.
ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ
Ταξιδέψτε με τη συγγραφέα στη μαγική Καππαδοκία, εκεί όπου ξετυλίγεται η ιστορία της τριλογίας της σε ένα ειδικό θεματικό ταξίδι που διοργανώνουν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ με το δίκτυο Mikrasiatis.gr. Δείτε ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες για το ταξίδι, καθώς και τη μεγάλη προσφορά μας για όλους εσάς τους αναγνώστες μας.

ΣΟΥΙΤΑ ΧΟΡΩΝ