Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Μεγάλη περιοδεία στην Κίνα της εξαιρετικής παράστασης "Women of Passion, Women of Greece"

Μεγάλη περιοδεία στην Κίνα της εξαιρετικής παράστασης «Women of Passion, Women of Greece»
Με μια μεγάλη περιοδεία στην Κίνα, μοναδική για τα ελληνικά θεατρικά δεδομένα, συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία η παράσταση «Women of Passion, Women of Greece». Η αγγλόφωνη παραγωγή της Αμαξοστοιχίας- Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ, σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη, έχει διαγράψει μια εξαιρετική διαδρομή εντός και εκτός ελληνικών συνόρων από το 2016, οπότε και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Θεατρικό Βαγόνι της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου, με ενθουσιώδεις κριτικές από Έλληνες και ξένους θεατές.
Μετά το Σίδνεϊ, την Αδελαΐδα, το Ντάργουιν, τις Βρυξέλλες και συμμετοχή στην 8η Θεατρική Ολυμπιάδα στο Νέο Δελχί και την Μπανγκαλόρ, το νέο ταξίδι της εξαιρετικής παράστασης περιλαμβάνει 11 παραστάσεις σε 4 μεγάλες πόλεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (Beijing, Shijiazhuang, Pengzhou και Chengdu) στο πλαίσιο του 2nd International Monodrama Festival.
Μαρία Κάλλας, Μελίνα Μερκούρη, Μήδεια, τρεις θρυλικές γυναικείες μορφές μεταξύ μύθου και πραγματικότητας προβάλλουν τη Γυναίκα και ταξιδεύουν τον ελληνικό πολιτισμό σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από το δυνατό και συγκινητικό κείμενο της Ευγενίας Αρσένη, την εμπνευσμένη σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη, την πολυποίκιλη ερμηνεία της Εβελίνας Αραπίδη στους τρεις εμβληματικούς ρόλους και τη σύμπραξη του μουσικού Φώτη Μυλωνά. Ένα ταξίδι ζωής με αφετηρία την Αρχαία Ελλάδα και τερματικό σταθμό την Ελλάδα του σήμερα. Η τραγική ηρωίδα της αρχαίου δράματος Μήδεια συναντά τις δύο μεγάλες ιέρειες της νεότερης Ελλάδας, Μαρία Κάλλας και Μελίνα Μερκούρη. Ένα κοινό χαρακτηριστικό ενώνει τις διαφορετικές διαδρομές τους: το πάθος. Πάθος για ζωή, πάθος για έρωτα, πάθος για δημιουργία, πάθος για ελευθερία. Η ιστορία, ο πολιτισμός, η δύναμη της ανθρώπινης ψυχής, οι αγώνες για δημοκρατία ζωντανεύουν από μία ηθοποιό κι έναν μουσικό και μας συντροφεύουν σ’ αυτό το γοητευτικό ταξίδι δημιουργικής μνήμης, χιούμορ και συγκίνησης, όπου η Ελλάδα την ίδια στιγμή είναι αφετηρία και τελικός προορισμός, με ενδιάμεσους σταθμούς τα αισθήματα των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η σκηνοθέτιδα της παράστασης και δημιουργός της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ Τατιάνα Λύγαρη σημειώνει: «Η περιοδεία αυτή εντάσσεται στους στόχους του πολιτιστικού μας οργανισμού για εξωστρέφεια και ορατότητα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Στα 27 χρόνια λειτουργίας μας, έχουμε ταξιδέψει με θεατρικές και μουσικές παραστάσεις στο Μαρόκο, το Λίβανο, τη Ρουμανία, την Αυστραλία, το Βέλγιο, την Ινδία και φυσικά στην ελληνική περιφέρεια. Η συγκεκριμένη όμως εκτεταμένη και σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα περιοδεία είναι μια στρατηγική προσπάθεια του Τρένου στο Ρουφ για την προώθηση της ελληνικής θεατρικής δημιουργίας σε μια αχανή ασιατική χώρα με πλούσια πολιτιστική παράδοση και έντονο ενδιαφέρον για τον ελληνικό πολιτισμό, όπως είναι η Κίνα».
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ευγενία (Τζένη) Αρσένη: συγγραφή-δραματουργία
Τατιάνα Λύγαρη: σκηνοθεσία-σκηνικά
Ντόρα Λελούδα: κοστούμια
Φώτης Μυλωνάς: μουσική σύνθεση
Σπύρος Ρασιδάκης: video design
Παναγιώτης Πλασκασοβίτης: φωτισμοί
Γιώργος Στεφανακίδης: sound engineer
Δανάη Κουρέτα: ειδικές κατασκευές
Πάνος Παπαγεωργόπουλος: Φωνή off
Ερμηνεύει η Εβελίνα Αραπίδη
Συμμετέχει ο μουσικός Φώτης Μυλωνάς (φωνή, κιθάρα, μαντολίνο, μπανσούρι, κρουστά)
Χρυσός χορηγός της περιοδείας είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ).
Προβολή – Επικοινωνία: ArtsPR
Δείτε εδώ τις φωτογραφίες σε HD
Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ
Σιδηροδρομικός Σταθμός Ρουφ, Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως & Αμφιπόλεως, Αθήνα 177 78
Τηλ. 6937604988 & 2105298922
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ
www.totrenostorouf.gr
www.facebook.com/To-Treno-sto-Rouf-railway-carriage-theatre
https://twitter.com/ToTrenoStoRouf
https://instagram.com/ToTrenostoRouf
https://www.youtube.com/user/totrenostorouf

Νέα έκθεση Alexandre Mitchell 'Πόλεις της χαμένης μνήμης/ Cities of Lost Memory' || Εγκαίνια: Τρίτη 8 Οκτωβρίου στις 19:00

 Νέα έκθεση

Πόλεις της χαμένης μνήμης/ Cities of Lost Memory
του Alexandre Mitchell
Εγκαίνια: Τρίτη 8 Οκτωβρίου στις 19:00

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα παρουσιάζει από την Τρίτη 8 Οκτωβρίου την έκθεση «Πόλεις της χαμένης μνήμης/ Cities of Lost Memory» του Alexandre Mitchell, μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της στο πολιτιστικό κέντρο Full Circle των Βρυξελλών.
Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 20 σχέδια, με ινδική μελάνη, με θέματα που αφορούν ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες, προβάλλουν δύσκολες όψεις της Ιστορίας και φιλοδοξούν να προκαλέσουν αντιπαραθέσεις και συζητήσεις.
Ο Αlexandre Mitchell, σαν αρχαιολόγος που είναι, ζωντανεύει τα απομεινάρια του παρελθόντος, τα συνδέει με το παρόν, προτείνοντας μιαν εναλλακτική περιήγηση στην Ιστορία, από τη δική του προσωπική σκοπιά.
Σύντομο βιογραφικό (το έργο του)
Ο Alexandre Mitchell γεννήθηκε το 1974 στην Οξφόρδη από Βρετανό πατέρα και Γαλλίδα μητέρα, και μεγάλωσε στη Φλάνδρα και στις Βρυξέλλες. Σπούδασε στο Στρασβούργο και στην Οξφόρδη και ταξίδεψε πολύ στο πλαίσιο της έρευνάς του στην κλασική αρχαιολογία. Τα τελευταία είκοσι χρόνια διδάσκει, γράφει και δίνει διαλέξεις για θέματα της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιολογίας. Είναι μέλος πολλών συλλόγων, δικτύων και ομάδων για την Αρχαιότητα.
Το σχέδιο είναι κομμάτι της εργαλειοθήκης του αρχαιολόγου, αλλά ο Άλεξ άρχισε να ασχολείται πιο δημιουργικά μ’ αυτό κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού. Τότε διαπίστωσε την αδήριτη και επιτακτική ανάγκη της ακριβούς γνώσης των γεγονότων, επειδή στον κόσμο οργίαζαν οι ανεξέλεγκτες πληροφορίες, η υπερβολή, οι θεωρίες συνωμοσίας και η παραπληροφόρηση. Τα έργα του αφορούν ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες, προβάλλουν δύσκολες όψεις της Ιστορίας και φιλοδοξούν να προκαλέσουν αντιπαραθέσεις και συζητήσεις.
Η καλλιτεχνική διαδικασία
Ο Alexandre Mitchell σχεδιάζει με ινδική μελάνη σε λευκό χαρτί. Τον γοητεύει η αντιστροφή λευκού-μαύρου, επειδή μοιάζει να αποκαλύπτει την κρυφή πλευρά των πραγμάτων, τα ανασύρει από το παρελθόν. Κάθε σχέδιο είναι αποτέλεσμα μιας συχνά πολύμηνης διαδικασίας που περιλαμβάνει έρευνα, συστηματικό διάβασμα βιβλίων, επιστημονικών άρθρων και ιστοσελίδων, πολυάριθμα προκαταρκτικά σκίτσα, και κάποτε μικρά ταξίδια μελέτης και επισκέψεις σε μουσειακές συλλογές ενίοτε απρόσιτες στο κοινό. Όλα αυτά, σιγά-σιγά, διαμορφώνουν το σχέδιο και το κείμενό του.
Διάρκεια έκθεσης: 8 Οκτωβρίου – 10 Νοεμβρίου 2024
Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού χώρου: Τρίτη 9:00-14:00, Τετάρτη 17:00-21:00, Πέμπτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Παρασκευή 9:00-14:00, Σάββατο-Δευτέρα κλειστά.
*Η εκδήλωση θα καλυφθεί από φωτογράφο και βιντεολήπτη του Ιδρύματος.
Image (1) “The Vanished”, 2022 (42 Χ 59 εκ., Ινδική μελάνη) https://lostmemory.art/en/the-vanished/
Image (2) Alexandre Mitchell