Ενας νέος χώρος στο διαδίκτυο που θα ασχοληθεί με την μουσική, το θέατρο,το καλό βιβλίο, δηλαδή ότι έχει σχέση με τον Πολιτισμό!
Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024
ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ // ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΝΟΥΣ. ΤΟ ΧΤΑΠΟΔΙ, Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ Η ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ // PETER GODFREY-SMITH
ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ |
PETER GODFREY-SMITH
ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΝΟΥΣ
Το χταπόδι, η θάλασσα και η βαθύτερη προέλευση της συνείδησης
Μετάφραση: Χρήστος Η. Γεμελιάρης
Σειρά: Επιστημονική εκλαΐκευση
Αν αναρωτηθήκατε ποτέ με τι μοιάζουν οι εξωγήινοι, το χταπόδι ίσως είναι η πιο εύστοχη απάντηση! Από παλιά θεωρούσαμε τα πτηνά και τα θηλαστικά ως τα ευφυέστερα πλάσματα στη Γη. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σαφές πως υψηλή ευφυΐα έχουν επίσης αναπτύξει εξαιρετικά διαφορετικές μορφές ζωής – και συγκεκριμένα τα κεφαλόποδα, και πάνω απ’ όλα τα χταπόδια. Κι αυτό γιατί μεταξύ άλλων παρατηρήσαμε ότι, τουλάχιστον τα χταπόδια, όταν βρίσκονται σε αιχμαλωσία βρίσκουν τρόπους να εκδηλώνουν τις συμπάθειες, τις αντιπάθειες ή την περιφρόνησή τους, κλέβουν τροφή από γειτονικές δεξαμενές, σβήνουν όσα φώτα τούς ενοχλούν (!), ενώ εκτελούν και θεαματικότατες αποδράσεις…
Ο Πήτερ Γκόντφρυ-Σμιθ, διακεκριμένος φιλόσοφος της επιστήμης και δεινός δύτης, περιγράφει πώς συμπεριφέρονται τα χταπόδια που ζουν ελεύθερα κοντά στις ακτές της Αυστραλίας και, ταυτόχρονα, προσπαθεί να απαντήσει σε μια σειρά από καίρια ερωτήματα: Πώς απέκτησαν τα ζώα συνείδηση του εαυτού τους; Αποτελεί άραγε τυχαίο γεγονός ότι η διαδικασία της εξέλιξης μας έδωσε τουλάχιστον δύο διαφορετικές μορφές ευφυΐας; Τι είδους ευφυΐα διαθέτουν τα κεφαλόποδα; Πώς έγινε τόσο έξυπνο το χταπόδι, τη στιγμή που ζει λίγο και έχει περιορισμένη κοινωνική ζωή; Πώς είναι να έχεις οχτώ πλοκάμια με τόσο πολλούς νευρώνες ώστε αυτά να μπορούν να «σκέφτονται από μόνα τους»;
Τούτο το συναρπαστικό βιβλίο, το οποίο έχει μεταφραστεί σε τουλάχιστον 20 γλώσσες, αλλάζει οριστικά την αντίληψη και την εικόνα που έχουμε για τα χταπόδια, για την εξέλιξη της ευφυΐας και για την ίδια την ουσία της ζωής στον πλανήτη μας!
Ο Peter Godfrey-Smith (1965) είναι αυστραλός φιλόσοφος της επιστήμης και συγγραφέας, τακτικός καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ. Έχει διδάξει επίσης στα αμερικανικά πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Στάνφορντ, καθώς και στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. Σφοδρός επικριτής του ευφυούς σχεδιασμού, εξελέγη το 2022 μέλος της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Εταιρείας.
ISBN 978-618-230-079-4, σχήμα 14 x 21 εκ., 336 σελ., τιμή: 17 ευρώ
Συναντήσεις Ιστορίας της Τέχνης στην οικία Τέλλογλου || Έναρξη εγγραφών
Ιστορία Νεοελληνικής Τέχνης
Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με το ιστορικό πλαίσιο και τις συνθήκες υπό τις οποίες διαμορφώνεται η καλλιτεχνική έκφραση του κάθε αιώνα. Ταυτόχρονα, θα εξοικειωθούν με τα καλλιτεχνικά ευρωπαϊκά ρεύματά που επηρέασαν την παραγωγή έργων τέχνης στις διαφο-ρετικές σχολές που αναπτύχθηκαν στον Ελλαδικό χώρο και φυσικά, θα γνωρίσουν έργα-ορόσημα από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες στην Ελληνική ζωγραφική, όπως τους αντιπροσώπους της Επτανησιακής Σχολής, της Σχολής του Μονάχου (Βρυζάκης, Λύτρας, Γύζης, Ιακωβίδης, Τσόκος, Βολανάκης κ.α.) αλλά και έργα των Τσαρούχη, Χατζηκυριάκο-Γκίκα, Εγγονόπουλο κ.α. που όρισαν την πορεία της Ελληνικής ζωγραφικής τον 20ο αιώνα.
Κόστος: 140 ευρώ για 12 δίωρες συναντήσεις
Μέρα/Ώρα: Δευτέρα, 19:30-21:30
Διάρκεια: 18 Νοεμβρίου 2024 – 17 Φεβρουαρίου 2025
Ισχύει εκπτωτική πολιτική -10% για: άνεργους, εργαζόμενους Α.Π.Θ. και σε όσους παρακολουθήσουν και τους δύο κύκλους θεματικών.
Οι συναντήσεις γίνονται σε κλειστά τμήμα των 15 ατόμων.
Για την κράτηση της θέσης, απαραίτητη η καταβολή διδάκτρων, μέσα από τον σύνδεσμο https://www.teloglion.gr/eshop/shop/mathimata-istorias-technis-19os-20os-aionas-deftera-1930-2130/
Δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής διδάκτρων.
Πληροφορίες: 2310991614 (Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-16:00).
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)