Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

«ΠΟΤΕ ΝΤΟΡΤΙΑ ΠΟΤΕ ΕΞΑΡΕΣ»

Πότε ντορτια, πότε εξάρες, είναι θα έλεγα ο πιο τέλειος χαρακτηρισμός, για την πολυτάραχη ζωή της αξέχαστης ΡΕΜΠΕΤΙΣΣΑΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΥ!
Όμως, είναι και ο τίτλος του βιβλίου που σας προτείνουμε να αποκτήσετε, έτσι, για να γνωρίσετε την ΜΕΓΑΛΗ ΡΕΜΠΕΤΙΣΣΑ μέσα από τις σελίδες του, οι οποίες περιέχουν αφηγήσεις της ιδίας.
Περίμενα καιρό να κυκλοφορήσει κάποιο βιβλίο που να αναφέρεται στην Μπελλου, και να που η ΣΟΦΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ επιμελήθηκε την συγγραφή του, ενώ οι εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, την έκδοση. 

Θα μπορούσαν στο βιβλίο αυτό να μπουν ένα σωρό τίτλοι, έτσι σαν συμπλήρωμα, για να φωτογραφίσουν τις αδικίες που έγιναν στην Μπελλου, να φωτογραφήσουν ΟΛΟΥΣ εκείνους που την ξέχασαν, κάνοντας την να είναι η απόδειξη του «περιπλανώμενη ζωή, περιπλανώμενο κορμί»!
Θυμάμαι, ήταν Αύγουστος του 97’, και ετοίμαζα την εκπομπή μου «ΛΑΪΚΟ ΠΑΛΚΟ» στο Ράδιο Χαλκιδική.
Δευτέρα, 25 Αυγούστου, κάτι με έσπρωχνε στο να ετοιμάσω ένα αφιέρωμα στη μεγάλη ρεμπέτισσα για την Τετάρτη, έτσι για να γίνει λίγο πιο «οργανωμένα», να βρω από το αρχείο μου στοιχεία βιογραφικά, και ότι χρειαζόταν για να βγει πλήρης η εκπομπή!
Την Τετάρτη, το αφιέρωμα έγινε, αλλά ήταν κάτι σαν «επικήδειος», μια και εκείνη την ημέρα η ΜΕΓΑΛΗ ΡΕΜΠΕΤΙΣΣΑ άφησε την τελευταία της πνοή στο Νοσοκομείο Μεταξά!
Τελευταία, την είχα δει όταν νοσηλευόταν στο Σωτηρία, περιστοιχισμένη από ένα δυο δικούς της ανθρώπους, σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που ήταν όταν μπήκε στο Μεταξά!
Και να σκεφτεί κανείς, ότι 27 Αυγούστου έφυγε, ενώ σε δυο μέρες, στις 29, είχε τα γενέθλια της.
Το βιβλίο αυτό με συγκλόνισε.
Με μετέφερε στην εποχή του ρεμπέτικου, και με έκανε να γνωρίσω το «πατάρι» του κάθε μαγαζιού, και το τι γινόταν στην «πιάτσα».
Πολλοί, έχουν μια λανθασμένη εικόνα σχετικά με την Σωτηρία Μπελλου, και αυτό γιατί η μεγάλη αυτή τραγουδίστρια και συμμετείχε, αλλά και έβγαλε κάποιες δισκογραφικές δουλειές που είχαν σχέση με τον χώρο του «εντέχνου» τραγουδιού.
Θα επαναλάβω αυτό που έλεγα και λέω και στις εκπομπές μου!
Η Σωτηρία Μπελλου σαν καλλιτέχνιδα ήταν ΠΡΩΤΑ ΑΠ’ ΟΛΑ ΡΕΜΠΕΤΙΣΣΑ.
Μάλιστα, κάποιοι ξένοι την είχαν χαρακτηρίσει σαν την Εντιθ Πιαφ της Ελλάδας. Ήταν η τραγουδίστρια, που σήκωνε στο πόδι όποιο μαγαζί εμφανιζόταν, και οι λάτρεις της, δεν ήταν μόνο άτομα μεγάλης ηλικίας, αλλά ήταν και πολλοί νέοι, ειδικά από το 69’ και μετά, μέχρι και όταν σταμάτησε να τραγουδάει.
Θέλω να συγχαρώ τη Νομικό και Δημοσιογράφο Σοφία Αδαμιδου, που επιμελήθηκε την συγγραφή του βιβλίου αυτού.
Σίγουρα ήταν το δυσκολότερο εγχείρημα της.
Μέσα από το βιβλίο διαπίστωσα πολλά πράγματα, όπως για παράδειγμα την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ στάση κάποιων «κυρίων» της ΕΜΣΕ (ένωση Μουσικοσυνθετών Ελλάδος), αλλά και πολλών άλλων.
Δυστυχώς όμως έτσι είναι.
Στη χώρα μας, συνηθίζεται όλους εκείνους που πραγματικά προσέφεραν , να τους πετούνε στο περιθώριο, και να τους θυμούνται μόνο όταν και αν υπάρχει στη μέση «κονόμα» για ορισμένους.
Γιατί να αποτελέσει η Μπελλου εξαίρεση;
Αποκτήστε φίλοι μου το βιβλίο ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ –«ΠΟΤΕ ΝΤΟΡΤΙΑ ΠΟΤΕ ΕΞΑΡΕΣ», και γνωρίστε την μεγάλη ρεμπέτισσα.
Επίσης, το βιβλίο συνοδεύεται από ένα CD, με μεγάλες επιτυχίες της Μπελλου!
Βασίλης Τσούγκαρης
tsougarisgnomi@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: