Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Το ελληνικό βιβλίο στην 63η ΔιεθνήΈκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης (12-16/10/2011)

Το ελληνικό βιβλίο στην 63η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης (12-16 Οκτωβρίου 2011)                      
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης αποτελεί το σημαντικότερο επαγγελματικό ραντεβού της χρονιάς για χιλιάδες επαγγελματίες του χώρου του βιβλίου.                            
Είναι αναμφίβολα η «Μέκκα» του εκδοτικού κόσμου.                          
Η Ελλάδα συμμετέχει με Εθνικό Περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης, η οποία πραγματοποιείται φέτος από την Τετάρτη 12 έως την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011, με τιμώμενη χώρα την Ισλανδία.                           
Στο εθνικό περίπτερο της Ελλάδος, που οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού / Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), με την πολύτιμη συνεργασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ), του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στο Βερολίνο και του ΕΟΤ , στο Περίπτερο 5.1 (περίπτερο της Ευρώπης), σε ενιαίο χώρο έκτασης 160 τ.μ.:                           
· συμμετέχουν 15 Έλληνες εκδότες που εκθέτουν την πρόσφατη εκδοτική τους παραγωγή.                            
Άγρα, Ζήτη, Ιανός, Ίων, Καλέντης, Καπόν, Καστανιώτης, Μέγας Σείριος, Μέλισσα, Μεταίχμιο, Παπαδόπουλος, Πατάκης, Σύγχρονοι Ορίζοντες, Το Θείον Φως, Τροφούπολη, καθώς επίσης το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού - Παράρτημα Βερολίνου, και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.                          
και παρουσιάζονται δύο θεματικές εκθέσεις βιβλίου:                              
1. Focus στα λευκώματα, έναν από τους πιο δημιουργικούς τομείς του ελληνικού βιβλίου, με ιδιαίτερη δυναμική στην ξένη αγορά, όπου περιλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων: φωτογραφία, τέχνες, αρχαιολογία, αρχιτεκτονική, ιστορία, γεωγραφία, ταξιδιωτικά, λαογραφία.                     
Την επιλογή των τίτλων έχει κάνει ο καθηγητής στη σχολή Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ και συγγραφέας Δημήτρης Φιλιππίδης. [Illustrated books from Greece]                               
2. Focus στα ελληνικά μεταφρασμένα έργα, με αφορμή το νέο πρόγραμμα στήριξης μεταφράσεων ΦΡΑΣΙΣ που θα δώσει ξανά στα χέρια των Ελλήνων εκδοτών ένα δυνατό «όπλο» για να προσεγγίσουν τις ξένες αγορές (το αρχείο του ΕΚΕΒΙ συμπεριλαμβάνει 16.600 μεταφρασμένους τίτλους σε 45 γλώσσες). [Greek books in translation].                                   
“Rethink. Renew” είναι το φετινό μότο της Έκθεσης                            
Οι έννοιες της αναθεώρησης και της ανανέωσης είναι το νέο ζητούμενο – με έμφαση, ενημέρωση, μελέτη και εκμετάλλευση των συμπερασμάτων από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.                            
Η εκθεσιακή παρουσία τους, τα επιμορφωτικά σεμινάρια και τα συνέδρια γύρω από τα e-books δεν έχουν προηγούμενο, φέτος, στην Έκθεση. Δύο μεγάλα και πολύπλευρα συνέδρια, τα Publishers Launch: eBooks Around the World και Tools of Change (TOC) και το Frankfurt της O’Reilly Media, διοργανώνονται δύο ημέρες προτού ανοίξει τις πύλες της, μαζί με πολυάριθμες συζητήσεις κατά τη διάρκειά της, με πρωτοβουλία διαφόρων πλευρών (των ενώσεων εκδοτών, βιβλιοπωλών και βιβλιοθηκών), και με πλούσια θεματική.                            
Το ΕΚΕΒΙ θα δώσει ένα δυναμικό «παρών» στα επαγγελματικά σεμινάρια προκειμένου να ενημερώσει τους έλληνες επαγγελματίες για όλες τις νέες εξελίξεις και ευκαιρίες στον τομέα του βιβλίου.                                
Το ΕΚΕΒΙ θα συμμετάσχει στα σημαντικά συνέδρια και σεμινάρια που οργανώνει η Έκθεση της Φρανκφούρτης καθώς και σε αυτά της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκδοτών, Βιβλιοπωλών και Βιβλιοθηκονόμων προκειμένου να ενημερώσει της έλληνες επαγγελματίες μέσα από το Παρατηρητήριο του Βιβλίου του (κυρίως του Παρατηρητηρίου του Ψηφιακού Βιβλίου www.ekebi.gr).                                      
Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η συμμετοχή του ΕΚΕΒΙ στην ημερίδα του πανευρωπαϊκού προγράμματος Arrow Plus για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των λεγόμενων «ορφανών» έργων, που θα επιτρέψει την ψηφιοποίησή της –πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει μέσω της Βιβλιονέτ, της ελληνικής βάσης βιβλιογραφικών δεδομένων.                             
***                            
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP), η βιομηχανία του βιβλίου, με 515.000 νέους τίτλους, 135.000, περίπου, εργαζόμενους και 23 δισ. ευρώ κύκλο εργασιών, αποτελεί τη σημαντικότερη πολιτιστική βιομηχανία στην ευρωπαϊκή ήπειρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: