Ενας νέος χώρος στο διαδίκτυο που θα ασχοληθεί με την μουσική, το θέατρο,το καλό βιβλίο, δηλαδή ότι έχει σχέση με τον Πολιτισμό!
Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023
ΚΘΒΕ 🎭 Πρεμιέρα Τρωάδες, Όνειρο..., ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι, Σφήκες, Έρευνα κοινού ΑΠΘ με το ΚΘΒΕ
Με sold out ξεκίνησε το ταξίδι των «Τρωάδων»
από το Θέατρο Δάσους
Πρεμιέρα με λαμπρή υποδοχή από το κοινό της Θεσσαλονίκη έκαναν οι «Τρωάδες», την Πέμπτη 6 Ιουλίου, στο κατάμεστο Θέατρο Δάσους - στο πρώτο sold out του καλοκαιριού για το ΚΘΒΕ-. Πάνω από 3500 θεατές παρακολούθησαν ένα από τα συγκλονιστικότερα αντιπολεμικά κείμενα του αρχαίου δράματος, ένα έργο εξαιρετικά επίκαιρο και προφητικό αφού ο Ευριπίδης, «μιλάει» για όσα συμβαίνουν ακόμα και σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Με την εμπνευσμένη μετάφραση του Θεόδωρου Στεφανόπουλου, η οποία ανέδειξε τη διαχρονικότητα του λόγου του τραγικού ποιητή, μέσα σε ένα λιτό σκηνικό και σε ένα ποιητικό ηχοτοπίο με τις πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις του Στέφανου Κορκολή που απέδωσε με μοναδική ευαισθησία ο ίδιος ζωντανά στο πιάνο, οι «Τρωάδες», «άγγιξαν» τις ψυχές όσων βρέθηκαν στο Θέατρο Δάσους με την αλήθεια και την απλότητά τους.
Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας των «Τρωάδων» για τον μήνα Ιούλιο:
Σάββατο 22 Ιουλίου -- Μουδανιά, Αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών
Σάββατο 29 Ιουλίου - Φίλιπποι, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
«E-pass ή επί τας!» - ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι (evolution)
Η πιο δροσερή μετ- επιθεώρηση του καλοκαιριού
στην Tαράτσα του Βασιλικού Θεάτρου, Cafe Θέα/tro
Ακόμη πιο απολαυστικοί, καυστικοί, διασκεδαστικοί και «δροσεροί» επιστρέφουν οι Μπαντα- ρισμένοι (evolution), σχεδόν έξι χρόνια μετά από την τελευταία τους εμφάνιση. Αυτή τη φορά το κοινό θα τους απολαμβάνει από την Τρίτη 11 Ιουλίου στην ταράτσα του Βασιλικού Θεάτρου, στο Cafe Θέα/tro για να πάρει θέση στο απόλυτο δίλημμα της εποχής: E-pass ή επί τας!
Τα κείμενα του Χρήστου Παπαδημητρίου, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία, σε συνδυασμό με τις διασκευές αγαπημένων τραγουδιών και τον εξωτερικό ανατρεπτικό χώρο, που φιλοξενεί την παράσταση, καθιστούν τη νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος μια απόλυτα καλοκαιρινή πρόταση διασκέδασης και ψυχαγωγίας.
Η πολύχρωμη βεντάλια τους, που θα απλώσει για να μας ανακουφίσει κάπως από την κάψα της επικαιρότητας και του θέρους, περιλαμβάνει σπαρταριστές αναπαραστάσεις εμπνευσμένες από τα κακώς κείμενα της χώρας τούτης.
Κατόπιν τηλεφωνικής κρτησης στο 2310224524
«ΟΝΕΙΡΟ…»
του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Το «Όνειρο…», μια θεατρική παράσταση βασισμένη στο κλασικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», πρόκειται να παρουσιαστεί στην εξωτερική αυλή του Κυβερνείου (Παλατάκι), από τις 12 έως και τις 23 Ιουλίου, μόνο για έντεκα παραστάσεις.
Η παράσταση, της οποίας τη διασκευή και την σκηνοθεσία υπογράφει η Φρόσω Λύτρα, είναι μια συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ και της ομάδας naan και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμαριάς, της Εταιρείας Ελληνικών Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η Μαρία Σολωμού στο ρόλο της Τιτάνια.
Πρεμιέρα: Τετάρτη 12 Ιουλίου, στις 21:00
Σφήκες
Ελεύθερη διασκευή της Λένας Κιτσοπούλου,
βασισμένη στο έργο του Αριστοφάνη
Οι Σφήκες του Αριστοφάνη είναι μια κωμωδία που σπάνια ανεβαίνει στην ελληνική σκηνή. Το έργο επιστρέφει στο δραματολόγιο του Εθνικού εξήντα χρόνια μετά την παράσταση του Αλέξη Σολομού, σε μια σύγχρονη μεταγραφή από τη Λένα Κιτσοπούλου που υπογράφει την ελεύθερη διασκευή του και τη σκηνοθεσία. Στην πρώτη κάθοδό της στην Επίδαυρο, η αιρετική δημιουργός, πλαισιωμένη από μία σπουδαία ομάδα συνεργατών και ηθοποιών, αναμετριέται με ένα έργο που αναστοχάζεται πάνω στις παθογένειες της δημοκρατίας μας και τις ρωγμές της δικαιοσύνης.
Μια συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 14 και 15 Ιουλίου 2023
Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη, 25 & 26 Ιουλίου 2023
Η παράσταση προτείνεται σε θεατές από 15 ετών και άνω.
Έρευνα Κοινού ΑΠΘ
με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Πώς βλέπουμε παραστάσεις αρχαίου δράματος; Με τι κριτήρια επιλέγουμε την παράσταση που θα δούμε; Ποιες βεβαιότητες και ποιες προσδοκίες ρυθμίζουν τη συμπεριφορά μας ως θεατών; Πώς η στάση μας απέναντι στις παραστάσεις συναρτάται με την ευρύτερη αντίληψή μας για την Αρχαιότητα; Και τέλος: πώς προσδιορίζεται και πώς επιμερίζεται το ‘εμείς’ μέσα σε όλα αυτά;
Πρόκειται για ερωτήματα που συχνά συζητούμε (και απαντούμε), χωρίς όμως κάποια επιστημονική τεκμηρίωση. Αυτήν, ακριβώς, την τεκμηρίωση επιδιώκει η έρευνα κοινού που διεξάγει, το καλοκαίρι του 2023, το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, ιδιωτικούς θιάσους και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα.
Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου