Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Από τις τσαμπούνες του Αιγαίου στη νεοϋορκέζικη τζαζ!

 Αγαπητοί φίλοι του μουσικού χωριού,
στα πλαίσια της 2ης περιόδου, εκτός από τα καθιερωμένα εργαστήρια,  πρόκειται να πραγματοποιηθούν και τα παρακάτω πρωτοεμφανιζόμενα εργαστήρια:
Τσαμπούνες και Νταούλια
(Ζυγιές απο την Κρήτη τον Πόντο και το Αιγαίο)
με το Λευτέρη Γρηγορίου
Αυτός ο φαινομενικά απλοϊκός άσκαυλος (διπλός αυλός με 5+5 τρύπες) αξιοποιήθηκε πολύ διαφορετικά στις διάφορες περιοχές που χρησιμοποιήθηκε και θα τις προσεγγίσουμε όλες!
Ασκομαντούρα στη Κρήτη (πεντοζάλια και συρτά με το ιδιαίτερο ρυθμικό φραζάρισμα με τα πάνω δάχτυλα )
Αγγείο στον Πόντο (με πολυφωνικό παίξιμο)
και Τσαμπούνα στο Αιγαίο.
Η συνοδεία του είναι το Νταούλι , είτε μικρό (στειακό νταουλάκι στη Κρήτη , τουμπί στο Αιγαίο) είτε μεγάλο (Πόντος).
Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σέ όλα τα επίπεδα (αρχάριους,προχωρημένους και επαγγελματίες).
Τα κομμάτια της ασκομαντούρας μπορεί να δουλευτούν και σε οποιοδήποτε άλλο μελωδικό όργανο. Όσοι έχουν άσκαυλους να τους φέρουν (ιδανικά κουρδισμένους σε Λα).
Όλα τα απαραίτητα όργανα θα παραχωρηθούν από τον εισηγητή στους σπουδαστές κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.


La touche Manouche - Le Jazz Tzigane
με την Ουρανία Λαμπροπούλου (σαντούρι)
και τον Γιάννη Τζιάλλα (κιθάρα)
Μία προσέγγιση της jazz manouche, του μουσικού στιλ που προέκυψε από τη σύνδεση της Αμερικάνικης jazz και της τσιγγάνικης μουσικής στην μεσοπολεμική και μεταπολεμική Γαλλία, με κύριους εκφραστές της τον κιθαρίστα Django Reinhardt και τον βιολιστή Stephane Grappelli.
Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει παρουσίαση των βασικών αρμονικών δομών (progressions) που απαντώνται στην jazz manouche, ανάλυση συγκεκριμένων standards και διδασκαλία του μελωδικού θέματος και της συνοδείας, βασικές αρχές του αυτοσχεδιασμού - φρασεολογία κι εφαρμογή πάνω στις διδαχθείσες αρμονικές δομές.
Το ρεπερτόριο θα είναι βασισμένο στις συνθέσεις του Django Reinhardt και σε παραδοσιακές τσιγγάνικες μελωδίες.
Η κιθάρα, το όργανο μέσω του οποίο ο Django Reinhardt εδραίωσε την jazz manouche και το σαντούρι, το όργανο πρωταγωνιστής της τσιγγάνικης παράδοσης, συναντώνται σε ένα μουσικό διάλογο-εξερεύνηση των μελωδικών και συνοδευτικών δυνατοτήτων τους.
Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε παίχτες σαντουριού και κιθάρας όλων των επιπέδων.

«παραμύθι μύθαρος» - Τεχνικές Αφήγησης και Μυθοπλασίας
με την Ανθή Θάνου και το Παναγιώτη Κούλελη
Η γοητεία της αφήγησης μένει χιλιάδες χρόνια τώρα αδιάπτωτη. Συχνά το παιδί αλλά και ο μεγάλος δεν ικανοποιείται απόλυτα διαβάζοντας ή βλέποντας, θέλει να του αφηγηθούν το ίδιο επεισόδιο, ιδίως μάλιστα αν ο αφηγητής είναι δεινός χειριστής του λόγου και των ανεξάντλητων εκφραστικών μέσων της ανθρώπινης φωνής.
Η αφήγηση παραμυθιών αποτελεί ένα συστατικό στοιχείο τόσο της ιστορίας του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού όσο και της ζωντανής ελληνικής πραγματικότητας του παρόντος. Κάθε αφηγητής δεν είναι απλός μεταδότης της παράδοσης ασκεί ελεύθερα την τέχνη του. Μια τέχνη που καλλιεργείται και προάγεται.
Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα πειραματιστούν και θα ανακαλύψουν τον δικό τους τρόπο να αφηγούνται, γιατί κάθε αφηγητής δεν είναι απλός μεταδότης της παράδοσης, ασκεί ελεύθερα την τέχνη του. O αφηγητής μπαίνει στο κέντρο και αναλαμβάνει την ευθύνη της παραμυθίας, της παρηγοριάς, αλλά και της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης. Είναι αυτός που θα μιλήσει για τα αληθινά πράγματα της ζωής με ένα μη πραγματικό τρόπο. Θα τολμήσει να πει για τη ζωή, για τον θάνατο και για τον έρωτα, για τις αξίες και τα όνειρα που κάθε άνθρωπος θέλει να έχει. Θα τολμήσει να αφυπνίσει τις ναρκωμένες συνειδήσεις μας.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται για την τέχνη του παραμυθά / παραμυθούς.
οι ενότητες του σεμιναρίου είναι:
1εισαγωγή στη τέχνη της αφήγησης: βιωματικές ιστορίες, όνειρα, μύθοι και παραμύθια, ο αφηγητής δίνει πνοή στην ιστορία.
2το σώμα του αφηγητή: χειρονομίες, γκριμάτσες, μιμική, λόγος σωματικός σώμα σχεδόν αόρατο.
3 μυθοπλασία: φτιάχνω τη δική μου ιστορία, το δικό μου παραμύθι
πειραματισμοί στη αφήγηση: αφηγήσεις πάνω διαφορετικά είδη λαϊκού λόγου (παραμύθια, παραδόσεις, ταχταρίσματα, νανουρίσματα κ.λ.) με διαφορετικούς τρόπους, πειραματισμοί στο χώρο.

Ο χαρακτήρας του σεμιναρίου θα είναι βιωματικός και θα χρησιμοποιηθούν τεχνικές θεάτρου, παντομίμα, μουσικά παιχνίδια, θεατρικό παιχνίδι και σωματική έκφραση.
Με το τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αφηγηθούν τις ιστορίες τους αλλά και να ακούσουν ιστορίες αφού δημιουργήσουμε γωνίες αφήγησης και πειραματιστούμε πάνω στις ιστορίες και τον τρόπο που θα της ζωντανέψει!


Αρχές ανάπτυξης στην βόρεια-Ινδική λόγια μουσική: μουσικολογική και πρακτική προσέγγιση.
με το Σάκη Λάιο
Στο σεμινάριο θα γίνει θεωρητική και πρακτική προσέγγιση του [ιστορικά καταγραμμένου] τρόπου ανάπτυξης των θεμάτων και των αυτοσχεδιασμών που χαρακτηρίζει την βόρεια-Ινδική λόγια μουσική. Θα γίνει εργασία επί συγκεκριμένων Rāga, που θα επιλεγούν με βάση τη δυναμική, τις τεχνικές δυνατότητες, την αισθητική προτίμηση του ακροατηρίου (και την ώρα που γίνεται το μάθημα). Με αφετηρία την βιωματική εκμάθηση μικρών πρότυπων συνθέσεων, οι μαθητές θα εξοικειωθούν με την ορολογία και την πρακτική της μελωδίας και του ρυθμού.
Σε ό,τι αφορά τη μελωδία, θα ασχοληθούμε με την ορολογία που αφορά τις νότες (Svara), τα μικρο-διαστήματα (Śruti), τις κλίμακες (Grāma, Mūrcchanā, Ţhāţa), τους καλλωπισμούς (Alaňkāra), καθώς και με τις τεχνικές (ανοδικές και καθοδικές κινήσεις, μελωδικά κέντρα, περιοχή της έκτασης, χαρακτηριστικές φράσεις) και αισθητικές όψεις (καθαρότητα, αποπνεόμενη ατμόσφαιρα και διάθεση, συσχετισμός με εξω-μουσικά φαινόμενα) των Rāga. Θα γίνει παρουσίαση μαθητικών ρυθμο-μελωδικών μοντέλων (Tāna) ως διδακτικών πρότυπων που βοηθούν στην κατανόηση της βασικής δομικής αρχής (στην έρρυθμη ανάπτυξη), δηλ. της αισθητικά ενδιαφέρουσας εναλλαγής των θεμάτων (Bandiś ή Gat) με τον αυτοσχεδιασμό (Vistāra).
Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό, θα ασχοληθούμε με την ηχοχρωματική διάσταση των ήχων των κρουστών, τις αντιστοιχίες ήχων με συλλαβές (Bol-s) και την προφορική εκμάθηση. Ακόμη, με το σύστημα οργάνωσης του ρυθμού σε μετρικούς κύκλους (Tāla), εξετάζοντας κάποιους βασικούς (Tīntāla, Rupaka, Jhāpatāla, Ekatāla), καθώς και με τον τρόπο μετρήματος μέσω χειρονομιών (Kriyā-s). Για τους ακροατές με ειδικότερο ενδιαφέρον στον ρυθμό θα γίνει παρουσίαση, αισθητική και μαθηματική προσέγγιση του πλούσιου ρεπερτορίου των κρουστών Tablā, όπως διαγράφεται σε καθιερωμένες φόρμες Εισαγωγής (Uţhāna, Ţhekā), φόρμες Ανάπτυξης και Παραλλαγής θεματικού υλικού (Peśkār, Kāyadā) και φόρμες Κατάληξης (Tihāī, Gat, Tukrā, Chakradāra)Στο σεμινάριο μπορούν να γίνουν δεκτοί όσοι παίζουν ήδη κάποιο μουσικό όργανο σε ικανοποιητικό επίπεδο τεχνικής κατάρτισης και στυλιστικής κατανόησης και θέλουν να προσεγγίσουν τον παραδοσιακό βόρειο-Ινδικό τρόπο θεώρησης και ανάπτυξης μιας αυτοσχέδιας σολιστικής μουσικής δημιουργίας.

Swinging! - εργαστήριο για τη bebop και latin τζαζ
με το Χρήστο Ραφαηλίδη (NYC)
O διεθνούς φήμης βιμπροφωνίστας και συνθέτης Χ.Ρ. συμμετέχει για πρώτη φορά στη μουσική κοινότητα του Μ.Χ. προσφέροντας ένα εργαστήριο για τον τζαζ αυτοσχεδιασμό. Ο Χρήστος θα συντονίσει ένα μουσικό σύνολο με ρεπερτόριο από την παραδοσιακή και latin τζαζ.
Στόχος του εργαστηρίου είναι ο κάθε μουσικός του συνόλου να εξοικειωθεί με τη χρήση της παραδοσιακής τζαζ αρμονίας, της μελωδικής/ρυθμικής της ανάπτυξης και με το στοιχειώδες groove της μουσικής αυτής. To εργαστήριο είναι ανοικτό σε όλους τους εκτελεστές μουσικών οργάνων, αλλά και σε οποινδήποτε θέλει να έρθει σε ζωντανή επαφή με τα ιδιώματα της μουσικής αυτής.
ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΚΟΜΗ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ.
Φέτος, όπως και κάθε χρονιά, η δεύτερη περίοδος (26 Αυγ - 1 Σεπτ 2013) ανοίγει νέες θεματικές επάνω στη σχέση των αρχετυπικών μουσικών ιδιωμάτων του ελλαδικού και βαλκανικού χώρου με τη σύγχρονη δημιουργία, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη σύνδεσ
η μεταξύ μουσικής και ποιητικής αφήγησης, μέσα από το λαϊκό θέατρο.
 

Οι συνεργάτες καλλιτέχνες και εκπαιδευτικοί που θα υλοποιήσουν τις δράσεις της περιόδου είναι οι:Hayden Chisholm, Δήμος Βουγιούκας, Ουρανία Λαμπροπούλου, Γιάννης Τζιάλλας, Λευτέρης Γρηγορίου, Κυριάκος Γκουβέντας, Μάρθα Φριντζήλα, Ανθή Θάνου, Παναγιώτης Κούλελης, Θεοδώρα και Ειρήνη Αθανασίου, Σωκράτης Σινόπουλος - Σάκης Λάιος - Ευγένιος Βούλγαρης - Δημήτρης Μυστακίδης και Χρήστος Ραφαηλίδης.   Οι κατευθύνσεις της 2ης περιόδου επικεντρώνονται στις εξής θεματικές (πατήστε επάνω στους τίτλους για να διαβάσετε λεπτομέρειες για την κάθε κατεύθυνση):
ΛΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΒΑΛΚΑΝΙΑ
ΛΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΖΥΓΙΕΣ & ΚΟΜΠΑΝΙΕΣ
ΛΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΘΕΑΤΡΟ & ΑΦΗΓΗΣΗ
ΛΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΡΑΓΟΥΔΙ
MAKAMIA ΡΑΓΚΕΣ & ΔΡΟΜΟΙ
ΤΖΑΖ
To αναλυτικό πρόγραμμα των κατευθύνσεων και εργαστηρίων μπορείτε να το διαβάσετε στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του Μουσικού Χωριού (www.music-village.gr).Αναλυτικές πληροφορίες για τη διαμονή και την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής θα βρείτε επίσηςστην ιστοσελίδα μας.
H διοργάνωση φέτος, όπως και πέρυσι, θα υλοποιήσει νέο σύστημα οικονομικών εισφορών, όπου και θα παρέχονται ειδικές τιμές για νέους, φοιτητές, παιδιά και άνεργους, καθώς και μειωμένο κόστος συμμετοχής για όλους τους ενήλικες. Ενημερωθείτε ΕΔΩ !

Δεν υπάρχουν σχόλια: