Στις 10 Σεπτεμβρίου και ενώ παρατηρούσε τον γιγάντιο πλανήτη με ένα τηλεσκόπιο 12 ιντσών, ο ερασιτέχνης αστρονόμος Dan Petersen από το Wisconsin των ΗΠΑ, πρόλαβε να δει μια σύντομη λάμψη, διάρκειας μόλις δύο δευτερολέπτων στον δίσκο του πλανήτη. Αμέσως ενημέρωσε την Ένωση Πλανητικών και Σεληνιακών Παρατηρητών (ALPO) και σε λίγη ώρα βρέθηκε ακόμη ένας ερασιτέχνης αστρονόμος, ο George Hall από το Texas, ο οποίος φωτογράφιζε την ίδια ώρα τον Δία. Ο δεύτερος ήταν τυχερός και σε μια εικόνα από τις πολλές που τράβηξε, εμφανίζεται η λάμψη του αντικειμένου καθώς προσκρούει στην ανώτερη ατμόσφαιρα του αέριου γίγαντα.
Πιθανότατα πρόκειται για κάποιον αστεροειδή ή ένα μικρό πυρήνα κομήτη, αντικείμενα που συχνά προσκρούουν στον πλανήτη, ο οποίος λόγω της μεγάλης μάζας και της βαρύτητάς του, έλκει τα πολυάριθμα αντικείμενα που βρίσκονται σε τροχιά κοντά του.
Ακόμη δεν γνωρίζουμε εάν η πρόσκρουση άφησε το σημάδι της στην ανώτερη ατμόσφαιρα του Δία, όπως έγινε και σε παλαιότερες συγκρούσεις με σημαντικότερη την πρόσκρουση του κομήτη Shoemaker–Levy 9, το 1994.
Το σημείο της πρόσκρουσης θα είναι σε ευνοϊκή θέση για παρατήρηση μέσω τηλεσκοπίου από την Ελλάδα, το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου.
Ένα μικρό βίντεο της πρόσκρουσης από φωτογραφίες: http://www.flickr.com/photos/19299984@N08/7976507568/
Όμιλος Φίλων Αστρονομίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου