Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Έφυγε ο αγωνιστής της Αριστεράς, παιδαγωγός και συγγραφέας Γιώργος Γκαγκούλιας

Το Σάββατο 3 Μαρτίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών ο Γιώργος Γκαγκούλιας, δάσκαλος, αγωνιστής της Αριστεράς και συγγραφέας. Στον πολυκύμαντο βίο του δε δίστασε να είναι παρών στους πιο δύσκολους αγώνες για ελευθερία, ανεξαρτησία, παιδεία, αξιοπρέπεια και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες να καταγγέλλει την παραβίασή τους. 
Στη διάρκεια της διπλής κατοχής στον Έβρο στρατεύθηκε ανυστερόβουλα στην Εθνική Αντίσταση και πολέμησε ενάντια στον κατακτητή. Στη δίνη του Εμφυλίου Πολέμου πίστεψε πως μπορούσε να αγωνισθεί για το όραμα μιας δημοκρατικής, δικαιότερης και πιο ανθρώπινης κοινωνίας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, μέσα από τις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Μέσα, όμως, στο νοσηρό κλίμα της εποχής, όπως συμβαίνει σε κάθε μη ομαλή εποχή, με διάχυτη την καχυποψία, την «πρακτορολογία» και την αλληλοεπίβλεψη μεταξύ συναγωνιστών κι ενώ στο Γράμμο και το Βίτσι είχαν σιγήσει τα όπλα, «οι συλλήψεις αποτέλεσαν τη διέξοδο στο αδιέξοδο».
Μεταξύ των άλλων και η δική του σύλληψη, τον Νοέμβριο του 1949, και ο βασανισμός του από συντρόφους του. Πρόκειται για τα τραγικά γεγονότα της 7ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, τα οποία θα περιγράψει αργότερα με ακρίβεια, παρρησία και ομολογημένη πίκρα στο βιβλίο του - ντοκουμέντο «Η αθέατη πλευρά του Εμφυλίου» (εκδόσεις Ιωλκός) ανοίγοντας την αυλαία ενός άγνωστου εν πολλοίς δράματος και συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Αυτό και μόνο το γεγονός είναι ενδεικτικό της συνεπούς στάσης, της γενικότερης στάσης ζωής του Γιώργου Γκαγκούλια.
Αυτόν τον αγωνιστή με το σπάνιο ήθος, την ασίγαστη δίψα για γνώση και τη διαρκή αναζήτηση της αλήθειας, που παρά τις πίκρες, τις διαψεύσεις και τις απογοητεύσεις επέμενε στα ιδανικά του και στην πίστη για έναν καλύτερο κόσμο, αποχαιρέτησαν συναγωνιστές, φίλοι και συγγενείς την Κυριακή 4 Μαρτίου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Σουφλί, με παρόντα μέλη και στελέχη του χώρου της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς στον νομό Έβρου. Και όπως σχολίαζαν καθώς εξέφραζαν τα συλλυπητήριά τους στην κόρη του Παναγιώτα, τον «άγγελο της ζωής του», με την εκδημία του Γιώργου Γκαγκούλια χάνεται ένα κομμάτι της ζώσας ιστορίας του τόπου.
Βιογραφικό σημείωμα
Ο Γιώργος Δ. Γκαγκούλιας γεννήθηκε στο Σουφλί Έβρου το 1917. Ήταν απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αλεξανδρούπολης. Πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση ενάντια στη γερμανική κατοχή. Τον Σεπτέμβριο του 1944 εκλέχθηκε μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Έβρου κι ανέλαβε τον τομέα της εκπαίδευσης. Κάτω από την καθοδήγησή του άνοιξαν όλα τα σχολεία, δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης καθώς και αυτά της βουλγαροκρατούμενης περιοχής.
Στη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου εντάχθηκε στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και υπηρέτησε (Οκτώβριος 1946 - Νοέμβριος 1949) ως Πολιτικός Επίτροπος (Καπετάνιος) των Αρχηγείων Έβρου, Κομοτηνής, της 132 Ταξιαρχίας (περιοχής Δράμας-Καβάλας) και του Αρχηγείου Θράκης. Έζησε στο πετσί του τα τραγικά γεγονότα της 7ης Μεραρχίας του ΔΣΕ και όσα επακολούθησαν με τη μεταφορά του στη Βουλγαρία. Παρά τα βασανιστήρια και τους διωγμούς που υπέστη από τους ίδιους τους συντρόφους του ίδρυσε τους πρώτους ομίλους ελληνικής γλώσσας στη Βουλγαρία. Έτσι χιλιάδες παιδιά Ελλήνων πολιτικών προσφύγων έμαθαν να μιλούν και να γράφουν τη μητρική τους γλώσσα. Επίσης, με δικές του ενέργειες, το Υπουργείο Παιδείας της Βουλγαρίας αποφάσισε την καθιέρωση της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας ως υποχρεωτικής για όλα τα ελληνόπουλα και την ίδρυση και λειτουργία Έδρας Νεοελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας. Στην έδρα αυτή εργάστηκε και ο ίδιος ως ωρομίσθιος καθηγητής από το 1975-1982, οπότε και επαναπατρίσθηκε. Ενεργό μέλος της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς μέσα από τον ΣΥΝ μέχρι το τέλος.
Ήταν παντρεμένος με την δασκάλα και αγωνίστρια Έλλη Κηπουρού, η οποία απεβίωσε το 1996. Κόρη τους είναι η αρχιτέκτων μηχανικός Παναγιώτα Γκαγκούλια.
Ο Γιώργος Γκαγκούλιας έγραψε τα βιβλία: «Η αθέατη πλευρά του Εμφυλίου- Τα τραγικά γεγονότα της 7ης Μεραρχίας του ΔΣΕ», (εκδόσεις Ιωλκός, 2001) και «Παιδομάζωμα - τα παιδιά στη θύελλα του Εμφυλίου Πολέμου και μετά» (εκδόσεις Ιωλκός, 2004). Παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε εδώ και χρόνια τον απασχολούσε η συγγραφή ενός τρίτου βιβλίου με θέμα τη ζωή των πολιτικών προσφύγων, που θα είχε τον τίτλο «Αργοναύτες».
Το 2008 συμμετείχε στο πολυβραβευμένο ιστορικό ντοκιμαντέρ του Φώτου Λαμπρινού «Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος» για τον Τούρκο μαρξιστή διανοούμενο Μιχρί Μπελί, συμπολεμιστή του στο Δημοκρατικό Στρατό. Σημειωτέον ότι ο Μιχρί Μπελί, εμβληματική μορφή της Αριστεράς στην Τουρκία, «έφυγε» μόλις λίγους μήνες πριν, τον Αύγουστο του 2011, επίσης στα 94 του χρόνια. Τέλος, ο Γιώργος Γκαγκούλιας ήταν κεντρικό πρόσωπο στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Αγγελου Αμπάζογλου «Αναμνήσεις από τον Εμφύλιο».
Πηγές:
Η Γνώμη της Θράκης (http://www.gnomionline.gr/evros/113-society/47265-gn47265)_
Αυγή (http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=673884)

Δεν υπάρχουν σχόλια: