Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ των Χ. Γιαννακόπουλου και Α. Σακελάριου από το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Χανίων

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ                    
ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ                   
Κ.Ε.ΔΗ.Χ                       
ΑΚΤΗ ΕΝΩΣΕΩΣ - ΠΑΛΙΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ                     
ΤΗΛ. : 28210 87098 - 28210 87077                 
FAX : 28210 74332                       
Web SIte : www.dipeh.gr                   
Email : dipeh@otenet.gr                         
ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ των Χ. Γιαννακόπουλου και Α. Σακελάριου από το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Χανίων                        
Στο πλαίσιο του 16ου Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας που διοργανώνουν ο Δήμος Χανίων, οι Κοινωφελής Επιχειρήσεις Χανίων και Ελ. Βενιζέλου, η Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Χανίων και το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης,την Δευτέρα 9 Μαΐου 2011, στο Θέατρο "Δημήτρης Βλησίδης", ώρα 20.00, το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Χανίων θα παρουσιάσει το έργο των Α. Σακαλέριου και Χ. Γιαννακόπουλου "Αλίμονο στους Νέους".              
Το έργο διαδραματίζεται στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και η υπόθεσή του αποτελεί παραλλαγή του μύθου του Φάουστ: Δυο πλούσιοι και ηλικιωμένοι φίλοι ερωτεύονται μια νεαρή και φτωχή κοπέλα και προσπαθούν να την κατακτήσουν με διαφορετικό τρόπο ο καθένας.              
Ο Αντρέας, ρομαντικός και ευαίσθητος, είναι διατεθειμένος να πουλήσει την ψυχή του στο διάβολο και να ξαναγίνει νέος, αλλά φτωχός.              
Ο Αγησίλαος, κυνικός και επίμονος, προσβλέπει στην ιατρική «ανανέωση» και στη δύναμη των χρημάτων του. Η Ρίτα, ως σύγχρονη Ιουλιέτα, ερωτεύεται το νέο –και φτωχό- Ανδρέα, αλλά υποκύπτει στις πιέσεις του κοινωνικού της περίγυρου και δέχεται να παντρευτεί τον πλούσιο Αγησίλαο.                
Τη λύση όμως θα δώσει πάλι η αγάπη: θα μετατρέψει το χρήμα σε μέσο μόνον και θα το θέσει στην υπηρεσία των νέων και των ονείρων τους για μια καλύτερη ζωή.              
Το θεατρικό αυτό έργο –και κινηματογραφική ταινία το 1961- ντυμένο με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι («Πες μου μια λέξη», «Ας είν’ καλά το γινάτι σου») έγινε σύμβολο μιας γενιάς, που αγωνιζόταν να επιβιώσει και να εκφραστεί ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία, την εκμετάλλευ-ση, αλλά και ενάντια στη διαφθορά και την εμπορευματοποίηση.               
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι μαθητές:                    
1) Τριαντάφυλλος Χελιουδάκης, Τάξη Δ΄ 2) Ία Γκιουνασβίλι, Τάξη Δ΄3) Κατερίνα Πατηνιωτάκη, Τάξη Δ΄ 4) Γιώργος Μινωτάκης, Τάξη Δ΄ 5) Σήφης Καπαρουδάκης, Τάξη Δ΄ 6) Λευτέρης Ξεκουκουλωτάκης, Τάξη Δ΄ 7) Μιχάλης Μαρτσάκης, Τάξη Δ΄ 8) Σοφία Κριαρά, Τάξη Δ΄ 9) Χρύσα Μαραθάκη, Τάξη Γ΄                
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Κατερίνα Βλοντάκη, Βασιλική Κνήτου (φιλόλογοι)

Δεν υπάρχουν σχόλια: