Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Touch me Διαδραστική Χορευτική Εγκατάσταση Βίντεο

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ                    
ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ                   
Κ.Ε.ΔΗ.Χ                    
ΑΚΤΗ ΕΝΩΣΕΩΣ - ΠΑΛΙΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ                       
ΤΗΛ. : 28210 87098 - 28210 87077                   
FAX : 28210 74332                        
Web SIte : www.dipeh.gr              
Email : dipeh@otenet.gr                  
Touch me Διαδραστική Χορευτική Εγκατάσταση Βίντεο                
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, η Detour Collective και η Αικατερίνη Ντινοπούλου με την συμβολή της Κ.Ε.ΔΗ.Χ. και του Δήμου Χανίων παρουσιάζουν μια Διαδραστική Χορευτική Εγκατάσταση Βίντεο με τον τίτλο Touch me στον εξωτερικό χώρο της Sabbionara (Κουμ – Καπί) στις 29 Απριλίου και ώρα 21:00.              
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων - με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και την συνεργασία του Ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού.               
Η ζωντανή εγκατάσταση βίντεο, που παρουσιάζεται σε δημόσιο χώρο, έχει ως κύριο άξονα τη γνωριμία του ευρύτερου κοινού με την πολυδιάστατη τέχνη του χορού, καθώς και τη διάδοση νέων μορφών τέχνης, που χρησιμοποιούν ψηφιακές τεχνολογίες, προσφέροντας έτσι μια διευρυμένη αντίληψη για την τέχνη.                  
Λίγα λόγια για το έργο:                
Το Touch me (Αικατερίνη Ντινοπούλου) είναι μια τηλεματική παραστατική εγκατάσταση (telematic performative installation) που χρησιμοποιεί τον ψηφιακό αντικατοπτρισμό ως μια μορφή επικοινωνίας.               
Ο χορευτής βρίσκεται στον εσωτερικό χώρο της Sabbionara και καταγράφεται ζωντανά μέσω βιντεοκάμερας και διαδραστικών συστημάτων. Σε πραγματικό χρόνο και ταυτόχρονα, προβάλλεται στον εξωτερικό τοίχο της Sabbionara.                    
Ο θεατής προσκαλείται ν’ αλληλεπιδράσει ζωντανά με το ψηφιακό σώμα του χορευτή και να αποκτήσει την εμπειρία του έργου συμμέτεχοντας ενεργά. Η αλληλεπίδραση μεταξύ τους γίνεται μέσω κινητικού αυτοσχεδιασμού, καθώς ο ερμηνευτής διαχειρίζεται την ψηφιακή του εικόνα, που αλληλεπικαλύπτεται πάνω στο σώμα του συμμετέχοντα-θεατή, δημιουργώντας έτσι ένα εικονικό χορευτικό ντουέτο.                     
Η λειτουργία αυτή μπορεί να φέρει σε επαφή ανθρώπους με διαφορετικά πολιτιστικά και κοινωνικά ερείσματα, προϋποθέτοντας την αλληλεπίδραση ως μια σημαντική συνιστώσα του έργου και προβάλλοντας τρόπους με τους οποίους οι θεατές και οι ερμηνευτές μπορούν να συνδεθούν και να αλληλεπιδράσουν, εντός του περιβάλλοντος ενός έργου τέχνης, διευρύνοντας την -κατά κανόνα- «αποστασιοποιημένη» και στοχαστική σχέση που έχουν σε μια παράσταση επί σκηνής. Το έργο θα διαρκεσεί τρεις ώρες, οι θεατές θα εναλλάσονται και θα συμμετέχουν διαδραστικά, θα έρχονται και θα φεύγουν από το χώρο ανά πάσα στιγμή, καθ' όλη τη διάρκεια του έργου.                  
Αικατερίνη Ντινοπούλου                  
Χορογράφος, καλλιτέχνης διαδραστικού βίντεο και ερμηνεύτρια που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και την Αγγλία στον τομέα της ψηφιακής διαδραστικής παράστασης και εγκατάστασης.              
Έχει παρουσιάσει παραγωγές της (ChatRooms, Alter-egos, 512:Personas, Αμάλγαμα, 2²) στην Αγγλία, Φινλανδία, Κύπρο και Ελλάδα, με πιο πρόσφατη τη συμμετοχή της στο Διεθνές Συνέδριο DRHA 2010 – με θέμα ‘Sensual Technologies: Collaborative Practice of Interdisciplinarity’ – στο Πανεπιστήμιο του Brunel (Λονδίνο, Αγγλία).                  
Παραδίδει σεμινάρια χορογραφίας, ερμηνείας και ψηφιακών μέσων καθώς και διαλέξεις σε ινστιτούτα χορού στην Αγγλία και την Ελλάδα.              
Επίσης συνεργάζεται με θεατρικές ομάδες ως χορογράφος και καλλιτέχνης βίντεο. Είναι απόφοιτος του τμήματος Χορού και Εικαστικών Tεχνών του πανεπιστημίου του Brighton.             
Με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Χορογραφία στο πανεπιστήμιο του Chichester το 2009 με εξειδίκευση στη χορογραφία και τα διαδραστικά μέσα.             
Είναι ιδρυτικό μέλος της Detour Collective που στόχο έχει τη διερεύνηση της χορευτικής κίνησης σε σχέση με άλλες μορφές τέχνης (www.facebook.com/pages/Detour-Collective).

Δεν υπάρχουν σχόλια: